moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. november 5.

Toronymagas győzelem – Tirnavia Ice Cup; Icelab International Cup

Húsz pontot vert a mezőnyre Schermann Regina a Nagyszombatban megrendezett Tirnavia Ice Cupon, ahol további egy arany-, két ezüst- és két bronzérmet szereztek műkorcsolyázóink. Az aranyérmes Papp Vivien két nap múlva már Bergamóban nyert ezüstöt, a Scsetyinyina Julija–Magyar Márk-páros pedig a harmadik legjobb kűrt korcsolyázva, technikai pontszámban az Európa-bajnoki 5. olasz kettőst is maga mögé utasítva ranglistapontokat gyűjtött.  

Újabb sikeres hétvégét zártak műkorcsolyázóink: a 12. Tirnavia Ice Cupon és az először megrendezett Icelab International Cupon is kiemelkedő magyar eredmények születtek. Szlovákiában a legkiemelkedőbb a junior Schermann Regina (Jégkorszak SE) aranyérme volt, aki közel húsz ponttal bizonyult jobbnak a mezőnynél. A rövidprogramban elkövetett ugyan két kisebb hibát, de a Halloween Cupon kapott pontszámát megközelítve így is kényelmes előnyre tett szert. A kűrt egy nem akármilyen tripla rittberger-tripla salchow ugrássorral kezdte, és további három tökéletes triplát bemutatva, valamennyi forgását a legmagasabb, 4-es szinten kivitelezve fölényes győzelmet aratott.

Schermann Regina 2017 után nyert újra Nagyszombatban

A már rutinos juniorversenyzőnek számító Reginával ellentétben a fiúk között Hortobágyi Dominik (MAC) most először mérette meg magát ebben a korosztályban, és bár a technikai elemein érződött a debütálás izgalma, a korcsolyázótudást és előadásmódot magában foglaló komponenspontszámával meg tudta őrizni a rövidprogramban megszerzett második helyet. A felnőttek közt induló Böröcz Máté (Jégkorszak SE) is dobogós helyről várhatta a folytatást, ám a kűrrel lecsúszott a 4. helyre.  

Hortobágyi Dominik

Regina fiatal edzéstársai is szépen helytálltak. Szabó Cintia az advanced novice korosztályban igencsak elrontott rövidprogramja után a harmadik helyről várhatta a folytatást, majd a mezőny második legjobb kűrjét mutatta be, ráadásul a komponensekre ő kapta a legmagasabb pontszámot. Ezzel a Halloween Cupon elért negyedik helye után most bronzéremnek örülhetett, míg a 7 éves pre-juvenile lányok között Vidrai-Soltész Zoé hozta el az ezüstérmet, a bronzérem pedig Józsa Laura (UTE) nyakába került.

Szabó Cintia és egyik edzője, Sepa Tünde

A Jégkorszak SE sportolói további három top 10-es helyezést értek el: a 8 éves pre-juvenile lányoknál Lányi Aletta 8., a pre-novice lányoknál Virányi Laura 8., Vargha Flóra 9. helyen zárt.

Pre-novice (7 éves): 2. Vidrai-Soltész Zoé, 3. Józsa Laura

Amilyen simán győzött Schermann Regina a junioroknál, olyan szoros lett a verseny a pre-novice kategóriában, ahol Papp Viviennek (Hoffmann Korcsolya Akadémia) végül három tized ponttal sikerült nyernie. A Halloween Cupon két korosztályban is érmet szerző Vivien ezúttal sem adta alább: a szlovákiai győzelem után két nappal már az olaszországi Bergamóban lépett jégre a 32 lányt számláló basic novice mezőnyben, ahol a komponensekre ismét ő kapta a legmagasabb pontszámot, technikában viszont bolgár vetélytársa volt a jobb, így ezüstérmes lett.

Nagyszombatban aranyérem,

Bergamóban ezüstérem

Újonc kettősünk révén a párosoknál is volt kiért szorítanunk az Icelab International Cupon. A Moszkvában készülő Scsetyinyina Julija (Chtchetinina Ioulia) és Magyar Márk rögtön az első versenyén megszerezte az Eb-n és vb-n való induláshoz szükséges technikai minimumpontszámokat, így – mint akkor nyilatkozták – a fő céljuk a szezon további részében az, hogy stabilizálni tudják az elemeiket, és egyre szebben tudják kivitelezni programjaikat. Ezúttal a rövidprogramban nem tudták azt hozni, amit vártak maguktól: egy nehéz és csodálatosan kivitelezett pörgetett emelés és jól sikerült kidobós ugrás után Márk a szólóugrást, az emelést és a forgást is rontotta, így az utolsó helyről várták a folytatást.

És micsoda folytatás volt! Az előző napi kudarcot feledtetve a kűrben nagyon odatették magukat, és a Finlandia Trophyn kapott technikai pontszámukat még úgy is több mint öt ponttal megjavították, hogy két kisebb hiba mellett Márk dupla helyett szimpla axelt ugrott. Ráadásul a technikai értékekben megverték az Európa-bajnoki 5. olasz Nicole Della Monicát és Matteo Guarisét, és a mezőny harmadik legjobb kűrjét korcsolyázva összetettben negyedikként zártak – ezzel ranglistapontokat is gyűjtöttek.

Scsetyinyina Julija és Magyar Márk edzőjükkel, Dmitrij Szavinnal

„Ha a rövidprogramban nem esünk szét ennyire, simán dobogón végezhettünk volna. Talán túl magabiztosak voltunk. Sokat kell dolgoznunk a komponenseinken, mert azok most még gyengék, főleg, ha azt nézzük, hogy technikában ilyen jó versenyzőket is képesek vagyunk megverni. Igyekszünk azt magunkkal vinni innen, hogy sikerült egy ilyen jó kűrt futni, és a következő versenyünkön egy hasonló kűrt egy jó röviddel párosítani” – értékelte szereplésüket Márk, akit partnerével legközelebb a challenger sorozat utolsó állomásán, a december elején, Zágrábban megrendezett Golden Spinen láthatunk.

Felnőtt műkorcsolyázóinkra és jégtáncosainkra a héten fontos megmérettetés vár: a ma kezdődő rigai Volvo Open Cupon ismét az Európa-bajnokságon való indulásért csapnak össze, de a junior és alsóbb korosztályokban is szoríthatunk magyarokért. Eközben a többi utánpótláskorú műkorcsolyázónk Miskolcon, míg jégtáncosaink Olmützben lépnek pályára.


Eredmények – Tirnavia Ice Cup

Eredmények – Icelab International Cup


Az Icelab International Cup itt nézhető vissza:

Papp Vivien kűrje (7:24-től)

Scsetyinyina Julija és Magyar Márk rövidprogramja (1:03:54-től)

Scsetyinyina Julija és Magyar Márk kűrje (8:17-től)


A Volvo Open Cup IDE KATTINTVA nézhető.


HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X