moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. augusztus 15.

Rajt-cél győzelmek és fordulatok – Tesztverseny, 2. nap

Fölényes rajt-cél győzelem született a junior nőknél az újonc Papp Vivien révén, Vlaszenko Alekszandr meggyőző kűrrel korcsolyázott az élre a junior férfiaknál, míg párosunk, Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk, valamint a Yanovskaya Anna–Lukács Ádám-jégtánckettős hozta az elvártat a tesztverseny második napján.   

Izgalmasan indult a nap, hiszen a junior jégtáncosoknál tegnap borult a papírforma, ám az újonc Leveles Réka és Leveles Balázs (Hoffmann Korcsolya Akadémia) csupán másfél ponttal vezetett a ritmustánc után. A kűrt aztán sem ők, sem az országos bajnok Kedves Katica és Saronov Fjodor (Sharonov Fedor) (HKA) nem futotta tökéletesen: mindkét pár rontott a twizzle-ben, és bár az újonc testvérpár több elemére is magasabb nehézségi szintet kapott, ők az egyik emelés letételénél is hibáztak. Így fordult a kocka, és a versenyt a rutinosabb Katica és Fedor nyerte meg. A Steps On Ice SE-t képviselő Csikós Petra és Csikós Patrik megőrizte harmadik helyét.

Kedves Katica és Saronov Fjodor

Ahogy a szenior jégtáncosoknál, négy-öt pontról 26-ra növelve előnyét, megőrizte vezető pozícióját Yanovskaya Anna és Lukács Ádám (HKA) – háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnoki indulóink elégedetten nyilatkoztak a program után.

„Két hónap kemény edzőtáboron vagyunk túl, és örülünk, hogy viszonylag rövid időn belül versenyképes formába kerültünk. Minden szezonkezdet nehéz, és amikor valami eltér a megszokottól, például az, hogy nincs a verseny előtt reggel edzés, az sosem könnyű, de ezekből a tapasztalatokból sokat tanulunk arról, hogyan kell minden körülményt kizárva mindig stabilan korcsolyázni. Sikerült nagy hiba nélkül bemutatnunk a kűrt, ez volt a cél, és most sokkal jobbnak, dúsabbnak éreztük, mint korábban. Az edzőink is elégedettek, és a bíróktól is pozitív visszajelzéseket kaptunk, amiért nagyon hálásak vagyunk. De sok munka vár még ránk, úgyhogy a következő hetekben dolgozunk tovább keményen, hogy Bergamóban még jobban szerepeljünk.”

Yanovskaya Anna és Lukács Ádám

A tavalyi magyar bajnokság ezüstérmesei, Csiszér Emese és Lamasse Axel (HKA) hibátlan kűrt mutattak be, míg a ritmustánc után második helyen álló vadonatúj kettős, Ignatyeva Marija (Ignateva Mariia) és Szemko Danijil (HKA), akik az elemek nehézségét tekintve nem maradtak el Emesééktől, a kombinált emelés végén elestek. Ám ez edzéstársaiknak csak arra volt elég, hogy faragjanak a hátrányukból – Marijáék maradtak a második, Emeséék pedig a harmadik helyen.

Annához és Ádámhoz hasonlóan rajt-cél győzelmet aratott a junior nők legjobbja, Papp Vivien is, aki a tegnapi hibátlan rövidprogram után szinte tökéletes kűrrel folytatta: a tripla flipet, a tripla lutzot pedig kétszer is szépen megugrotta, egyedül a tripla rittbergerét minősítette hiányosnak a technikai panel. A kűrben a korosztályában nemzetközi viszonylatban is jó eredménynek számító 100 pont fölé került, így összességében 35 pontos fölénnyel, a szenior versenyzők pontszámát is felülmúlva győzött.

„Azt vártam el magamtól, hogy vállalható programot fussak az első juniorversenyemen, és élvezzem a korcsolyázást, ez sikerült. Ahhoz képest, hogy év eleje van, úgy érzem, ez szuper program volt, de persze látjuk, milyen részleteken kell még javítani. Az olasz klubban, ahol edzek, a felnőtt versenyzőkkel együtt készülhetek, és nagyon motivál az, hogy látom, ők hogyan dolgoznak, miben kell fejlődnöm, és ugyanazokat gyakorlom, mint ők” – árulta el a verseny után Vivien, aki Olaszországban olyan korcsolyázókkal edz egy jégen, mint például az Európa-bajnoki bronzérmes Matteo Rizzo vagy junior-világbajnoki bronzérmes Daniel Grassl.

Papp Vivien

A Sebestyén Korcsolya SE-t képviselő Krizsanovszki Lili egy szép, tripla lutzos ugrássorral kezdett, ám aztán többet is hibázott, így a kűrben nemcsak Vivien, hanem a Pavuk SE versenyzője, Zsirnov Dária is jobbnak bizonyult nála, de összesítésben Lili megtartotta második helyét, Dária pedig Zsembery Katinkát (SKSE) megelőzve feljött a harmadik helyre. A rövidprogram után 6. helyen álló Albrechtovics Nikolett sérülés miatt visszalépett a kűrtől.

Előzés történt a junior férfiak mezőnyében is: a második helyen álló Vlaszenko Alekszandr (Vlasenko Aleksandr) (SKSE) 110 pontos kűrjével, amely tripla lutzot és tripla-tripla ugrássort is tartalmazott, feladta a leckét a tegnapi rövidprogramban brillírozó és több mint hétpontos előnyt szerző Berei Mózes Józsefnek (SKSE). Pepe, ahogy mindenki szólítja Mózest, nem tudta a tegnapi formáját hozni, így edzéstársa, egy rontott forgással együtt is anyagerősebb programjával összességében bő négy ponttal megelőzte őt.

„Nehéz volt a sérülésből visszajönni, az edzőimmel próbáltunk lépésről lépésre haladni, eleinte sokat korcsolyázni, de nem sokat ugrani. Végig küzdöttem, és boldog vagyok, hogy sikerült jó programot futnom – mondta a tavalyi szezontól magyar színeket képviselő Alekszandr, aki nagyon jól érzi magát Magyarországon. – A csapattársaim nagyon viccesek, barátságosak, szeretek velük edzeni nap mint nap. Az, hogy a mostani eredményemnek köszönhetően valószínűleg indulhatok majd junior grand prix versenyen, izgalmas. Sosem voltam még, és nagyon várom, érdekes tapasztalat lesz.”

Vlaszenko Alekszandr

Helycsere történt a szenior férfiaknál is – a rövidprogram után minimális különbséggel vezető Böröcz Máté (Jégkorszak SE) egy négyfordulatos ugrást és két tripla axelt tartalmazó kűrrel készült, de a négyfordulatosból és az egyik tripla axelből is esett, a másikat viszont kombinációban tökéletesen mutatta be. Csakhogy más hibák is becsúsztak, és végül teljesítménye nem volt elég Csernoch András (SKSE) ellen, aki hozzá hasonlóan már szintén tisztán bepörgette a tripla axelt, de megérkeznie még nem sikerült. Az esések és időtúllépés miatt nyolc pontot vontak le tőle, de a kétszeres magyar bajnok mind a technikai, mind a komponenspontokban jobbnak bizonyulva meg tudta fordítani a verseny állását.

Bár nem volt messze tőle, ez nem sikerült a szenior női mezőnyben Schermann Reginának (JKOR), aki a rövidprogram után alig több mint két ponttal maradt csak el a hatszoros magyar bajnok Tóth Ivett-től (HKA). Ifjúsági olimpikonunk erősebb programjának köszönhetően két esés ellenére is újból a legmagasabb technikai pontszámot kapta a három versenyző közül, a komponensekben azonban olimpikonunkat találták jobbnak a bírók. A Pavuk SE versenyzője, Szigeti Bernadett a harmadik helyen zárt.

Schermann Regina

Csak magával kellett megküzdenie szenior párosunknak: Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk ugyan még érzi, hogy ez nagyon szezon eleji forma, elégedett lehet, hiszen a bemutatott elemeikre a rövidprogramhoz hasonlóan ma is magas szinteket kaptak.

„A páros elemek jól mentek, de ahogy az látható is volt, így augusztus környékén még nem mondhatjuk el, hogy sokszor futottuk volna egyben, elejétől a végéig a programot, a páros forgást most ki is hagytuk – nyilatkozta Ioulia. – Márk a hátfájdalma miatt ugrott duplákat, de én, mivel az edzésen már egyre gyakrabban sikerül, megpróbáltam a salchowot triplán, most nem jött össze. Nagyon bízom benne, hogy be tudjuk majd tenni ezt az elemet is a programunkba, hogy ezáltal tovább nehezítsük azt.”

„Mivel a szeptemberi olimpiai pótkvalifikáció miatt addig minden versenyen sokan indulnak majd, nehéz lesz ranglistapontokat gyűjteni, így valószínűleg kicsit később, októberben kezdünk majd versenyezni – vette át a szót Márk. – Emiatt a felkészülésünket időben eltoltuk egy kicsit, ezért is döntött úgy az edzőnk, hogy a tesztversenyt fogjuk fel egy jó versenyedzésnek, és amit ezen a ponton meg tudunk csinálni, annyit mutassunk csak. Persze a múlt heti esés nem volt bekalkulálva, bízom benne, hogy a hátam hamar rendbe jön, és fogok tudni ugrani, illetve a kondimon is javítani, hogy ne fáradjak el így a program végére.”

Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk

A tesztverseny valamennyi korcsolyázónk számára igen fontos volt, hiszen válogatóversenynek számít – juniorjainknak a korosztályos grand prix sorozatra, a szenioroknak pedig a szeptemberi pótkvalifikációs versenyre, a Nebelhorn Trophyra. Utóbbiaknak még egy olaszországi megméretésen, a Lombardia Trophyn is bizonyítaniuk kell, a juniorok esetében viszont, lévén, hogy a grand prix versenyek a jövő héten kezdődnek, ez volt az egyedüli válogató. Azt, hogy az eredmények fényében melyikük a sorozat hány és melyik állomásán képviselheti hazánkat, holnap hirdeti ki a műkorcsolya ágazat sportigazgatója, dr. Vardanjan Gurgen.


Eredmények          

Közvetítés – 2. nap


HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Synchro Skating Moments

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X