moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. augusztus 14.

Briliáns bemutatkozók – Tesztverseny, 1. nap

Remekeltek a juniorok a tesztverseny első napján: a mezőny legfiatalabb tagja, Papp Vivien és Berei Mózes József is élete programjával szerezte meg a vezetést, míg jégtáncban a Leveles testvérek, illetve a felnőttek közt debütáló Ignatyeva Marija és Szemko Danijil okozott meglepetést. De jól kezdte a szezont az olimpiai kvótaszerző Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk, valamint a Yanovskaya Anna–Lukács Ádám-jégtánckettős is.

Nagy várakozás előzte meg az olimpiai szezon első megméretésének számító tesztversenyt, amely rögtön egy meglepetéssel indult: a junior jégtáncosoknál a regnáló juniorbajnok Kedves Katica és Saronov Fjodor (Sharonov Fedor) (Hoffmann Korcsolya Akadémia) hibái révén a második helyre szorult. A vezetést, alig két pont előnnyel, energikus ritmustáncával a korosztály újonca, Leveles Réka és Balázs (HKA) szerezte meg. A harmadik helyen tőlük közel tíz ponttal elmaradva Csikós Petra és Csikós Patrik áll (Steps On Ice SE).

A szenioroknál viszont a papírforma érvényesült: az élen a háromszoros magyar bajnok Yanovskaya Anna és Lukács Ádám (HKA) végzett egy, Michael Jackson slágereiből összeállított mixre koreografált ritmustáncával. „Amikor zenét kerestünk a programhoz, rögtön Michael Jackson jutott eszünkbe, mert mindketten nagyon szeretjük a dalait. Rengeteget táncoltunk teremben mostanság, és a csapatunkkal dolgozik egy olyan táncos, aki a parketten begyakorolt mozdulatokat nagyon jól át tudja vinni a jégre” – mondta el a ritmustáncuk kapcsán Ádám. – „Furcsa volt, hogy ma reggel már nem volt edzésünk, most először nem edzettem a verseny előtt – vette át a szót Anna. – Szeretek az edzésen ráhangolódni a programra, bemelegedni, megérezni a versenyhangulatot, így most mentálisan talán egy kicsit nehezebb volt. De egész jól ment, és nagyon várjuk, hogy holnap a kűrben megmutathassuk, milyen nehezítésekkel, új elemekkel turbóztuk fel a tavalyi kűrt.”

De nem sokkal maradt el tőlük a második helyet megszerző Ignatyeva Marija (Ignateva Mariia) és Danijil Szemko (HKA), akik mindössze néhány hónap közös munka után nagyon meggyőzően mutatkoztak be. „Úgy éreztem, egy kicsit lassabban korcsolyáztunk ma, mint ahogy az edzésen szoktunk, de ahhoz képest, hogy ez a legelső versenyünk, tiszta és átgondolt produkció volt. Azzal a céllal jöttünk ma ide, hogy megmutassuk a bíróknak, hol tartunk, hogy nekik és a közönségnek is tetsszünk, és a visszajelzések alapján ezt teljesítettük is. A kűrben is a szép, tiszta, magabiztos korcsolyázásra fogunk törekedni” – összegzett Danijil.” 

A harmadik helyen a szintén a HKA-t képviselő Csiszér Emese és Lamasse Axel végzett.

A junior jégtáncosokhoz hasonlóan debütáló versenyző diadalmaskodott a junior nőknél is: a mezőny, sőt az egész tesztverseny legfiatalabb indulója, a jelenlegi legeredményesebb olasz korcsolyaiskolában készülő Papp Vivien (HKA) hibátlan programmal mutatkozott be a juniorok között, és közel tízpontos előnnyel vezet a rövidprogram után. Ez a pontszám pedig ma nemcsak saját, hanem a szenior nők, sőt férfiak kategóriájában is az élre repítette volna.

„Abszolút tét nélkül korcsolyáztam, egyszerűen csak bemutatkozni jöttem, megmutatni, mennyit fejlődtem az elmúlt időszakban. Meglepődtem, hogy ilyen pontokat kaptam, és első vagyok a rövidprogram után. Az edzőim csak annyit vártak tőlem, hogy hozzam ki magamból azt, amit az edzésen tudok, és nagyon megdicsértek a program után. Holnap is az lesz a célom, hogy még jobban fókuszálva minél tisztább programot fussak” – értékelte rövidprogramját Vivien.

Őt a Sebestyén Korcsolya SE két versenyzője, Krizsanovszki Lili és Zsembery Katinka követi a képzeletbeli dobogón – előbbi egy jól sikerült ugráskombinációt követően hibázott, utóbbi pedig első ugráselemét rontotta, így nem szerepelt kombináció a programjában.

Edzéstársuk, Berei Mózes József (SKSE) viszont élete rövidprogramját futotta: minden ugrását, így a tripla lutz-tripla toeloop kombinációt is tökéletesen kivitelezve közel 67 pontot gyűjtött az első nap – ami közel 15 ponttal több az eddigi legjobbjánál. „Utoljára januárban versenyeztem, így a bemelegítés alatt nagyon furcsán éreztem magamat. Bevillant az is, hogy tavaly ilyenkor három ugrásból három esés volt a mérlegem a rövidprogramban – jegyezte meg nevetve Pepe. – De szerencsére már megvan a módszerem arra, hogy elkerüljem azokat a problémákat, amik korábban felmerültek nálam egy-egy versenyen. Elég összeszedetten tudtam korcsolyázni ma, aminek nagyon örülök. Jó erős kezdés volt, de ez még csak az út legeleje. Holnap leginkább azt szeretném elérni, hogy át tudjam adni a kűrrel azt, amit én érzek ott és akkor, hogy átjöjjön az a karakter, amelyet próbálok eljátszani.”

De nemcsak ő, a junior férfimezőny másik tagja, a tavalyi szezonban sérüléssel küzdő Vlasenko Aleksandr (SKSE) is magabiztos programmal tért vissza, csak a tripla-tripla kombinációjában volt bizonytalan.

Szenior műkorcsolyázóinknak azonban nem indult ilyen jól az idei tesztverseny: Csernoch András (SKSE), aki tripla axellel kezdte programját, mindhárom ugráselemében hibázott, a négyfordulatos ugrást és tripla axelt is megkísérlő Böröcz Máté (Jégkorszak SE) pedig csak az ugráskombinációját tudta levonás nélkül bemutatni, így ma mindketten jócskán elmaradtak a junior férfiak pontszámaitól. Végül csupán néhány század ponttal, de a bírók Mátét látták jobbnak a rövidprogramban, így ő várhatja az élről a folytatást.

A női mezőnyben olimpikonunk, Tóth Ivett (HKA) szerezte meg a vezetést, úgy, hogy bár technikára nem, a komponensekre viszont ő kapta a legmagasabb pontszámot a mezőnyben. A technikai értéket tekintve a második helyen álló Schermann Regina (JKOR) volt a legjobb, de sem ő, sem Ivett, sem a harmadik helyen álló Szigeti Bernadett (Pavuk SE) nem tudott tökéletes programot bemutatni.      

Nem úgy a nap utolsó versenyzőiként jégre lépő páros műkorcsolyázóink, Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk, akik Tom Odell Can’t Pretend című számára varázsoltak el bennünket kiváló elemeikkel. Az, hogy még a szezon legelején tartunk, a kivitelezést tekintve csak a programjuk végén volt érezhető, a forgáskombinációjuk ugyanis nem volt szinkronban. És bár aki látta őket, azt is hibának vélhette, hogy míg Ioulia tripla, addig Márk csak dupla toeloopot ugrott, valójában ezt eleve így tervezték.

„Még múlt pénteken Moszkvában volt egy szerencsétlen esésem az edzésen, fizioterapeutánál is jártam utána, de nem jött teljesen helyre a hátam. Ezért úgy döntöttünk, nem kockáztatjuk, hogy essek a triplából, nehogy még rosszabbra forduljon a helyzet, és inkább dupla toeloopot ugrok – mondta el Márk a programjuk után. – Elégedettek vagyunk, mert megcsináltuk, amit elterveztünk. Jó visszajelzéseket, magas szinteket kaptunk az elemekre, és motiválóan hat ránk az, hogy már augusztusban így tudunk szerepelni. Könnyedén akartunk korcsolyázni, és ez is sikerült. Persze lesz ez még sokkal könnyedebb is idővel, most azért az emelésnél már éreztem, hogy fáradok.”Nagyon szezon eleje van, még sok mindenen kell javítani a programban, és ez a kűrre is igaz – folytatta Ioulia. – Holnap valószínűleg még nem a legnehezebb elemekkel megtűzdelt programot láthatják majd a nézők, elsősorban most a kűr hangulatát szeretnénk átadni, és megmutatni, hogy fejlődtünk a korcsolyázásunkat tekintve.”   

A junior férfiaknál Hortobágyi Dominik (Magyar Athletikai Club), a szenior nőknél pedig Láng Júlia (PSE) sérülés miatt visszalépett a versenytől.

A tesztverseny holnap 11:00-kor a kűrprogramokkal folytatódik.


Eredmények

Élő közvetítés – 2. nap


HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Synchro Skating Moments

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X