moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. augusztus 16.

Dupla téttel

Idén először nemcsak junior, hanem szenior műkorcsolyázóinknak és jégtáncosainknak is fontos tétje volt a tesztversenyen bemutatott produkcióknak: előbbiek a héten kezdődő korosztályos világkupa-sorozat állomásain, utóbbiak pedig a szeptemberi olimpiai pótkvalifikációs versenyen való indulás jogáért harcolhattak hétvégén. 

Hétvégén az immár negyedik éve megrendezett szezon eleji felmérővel, a tesztversennyel kezdetét vette a 2021–22-es szezon junior és szenior műkorcsolyázóink és jégtáncosaink számára, akik közül többen igazán meggyőzően mutatkoztak be, de voltak, akik az idénynek ezen a korai pontján elmaradtak a várakozásoktól.

„Igazság szerint csak részben vagyok elégedett, összességében sokkal jobb produkciókra számítottam – véleményezte a látottakat a műkorcsolya ágazat sportigazgatója, dr. Vardanjan Gurgen. – Persze néhányan jól teljesítettek, mint például a párosunk, a junior fiúk és a junior lányok közül Papp Vivien. A szenior nőktől és férfiaktól, illetve a jégtáncosoktól viszont többet vártam. Remélem, hogy összekapják magukat, és innentől nagy léptekben haladnak majd a felkészülésben, hogy a következő versenyeken már sokkal jobb teljesítményt nyújthassanak.”

Juniorjainknak már ettől a héttől lesz lehetőségük bizonyítani, a korosztályos világkupasorozat ugyanis csütörtökön kezdődik a franciaországi Courchevelben. A kvóták meghatározásánál a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség, lévén, hogy a 2021-es junior-világbajnokságot a pandémia miatt törölték, a 2020-as eseményen elért eredményeket vette figyelembe. Ennek értelmében Schermann Regina 24., valamint Marton Villő és Szemko Danijil 19. helyének köszönhetően a női és a jégtáncmezőnyben is a hétből öt junior grand prix-n kapott helyet magyar versenyző. A férfiaknál, ahol nem volt indulónk a 2020-as junior-vb-n, a sorozat két állomásán vehetünk részt.

Mindezek és a tesztverseny eredményének fényében – a nőknél figyelembe véve azt, hogy a hétvégén a szeniorok között induló műkorcsolyázók közül ketten korukból kifolyólag még a juniorok között is szerepelhetnek – az alábbi versenyzők képviselhetik hazánkat a junior grand prix sorozatban:


  • 1. junior grand prix (a továbbiakban JGP) (Courchevel): Szigeti Bernadett
  • 2. JGP (Courchevel): Krizsanovszki Lili, Leveles Réka–Leveles Balázs
  • 3. JGP (Kassa): Papp Vivien, Vlaszenko Alekszandr (Vlasenko Aleksandr)
  • 4. JGP (Krasznojarszk): Kedves Katica–Saronov Fjodor (Sharonov Fedor)
  • 5. JGP (Ljubljana): Papp Vivien, Leveles Réka–Leveles Balázs
  • 7. JGP (Linz): Schermann Regina, Berei Mózes József, Kedves Katica–Saronov Fjodor

Ahogy látható, jégtáncban az ötből csak négy kvótánkat használjuk ki. „Kassán lehetett volna még indulónk, de Csikós Petrát és Patrikot, akik szóba jöhettek volna, sérülés hátráltatta a felkészülés során, így a tesztversenyen nyújtott teljesítményük alapján úgy láttam, nem állnak készen arra, hogy három hét múlva jó formában szerepeljenek” – indokolta döntését az ágazati igazgató, aki hozzátette: a felnőtt versenyzők kapcsán is maradtak kérdőjelek a hétvégén látottak után.

„Számukra a tesztverseny az első válogatóverseny volt a Nebelhorn Trophyra, a másik pedig a szeptember 10-én kezdődő Lombardia Trophy lesz Bergamóban. Ott is az a két férfi és három női műkorcsolyázónk, valamint három jégtánckettősünk fog indulni, mint a hétvégi felmérőn. Láng Júlia a sérülése miatt még ott sem tud majd versenyezni, de ha [Tóth] Ivett, [Szigeti] Betti és [Schermann] Regina Olaszországban sem fut meggyőzőbben, akkor az is elképzelhető, hogy amennyiben Julcsi addigra lesz olyan formában, ő fog indulni az olimpiai pótkvalifikációs versenyen. Ez természetesen attól függ, hogy halad majd a felépülése, és mikor tud újra edzésbe állni.”

De előbb még a junioroké a terep: a héten tehát az első junior grand prix versenyen Szigeti Bernadettért szurkolhatunk, aki holnap utazik el edzőjével, Pavuk Patríciával Courchevelbe. A nők rövidprogramja csütörtökön 15:00-kor, a kűrje pedig pénteken 17:15-kor kezdődik (pontos, versenyzőkre bontott időbeosztás a verseny előtti napon várható).


Élő közvetítés és további információk


HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Synchro Skating Moments 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X