moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. február 8.

Partiban a japánokkal – Bavarian Open

Élete kűrjét korcsolyázta és eddigi legjobb összpontszámát kapta a németországi Bavarian Openen Láng Júlia! A Pavuk SE versenyzője a technikai pontszámban legyőzte a junior-világbajnokot, a felnőtt világbajnoki ezüst- és bronzérmestől pedig mindössze pár századdal maradt el, és megszerezte a vb-n való induláshoz szükséges minimumpontszámot.

A decemberi Négy Nemzet Bajnokságon betegség miatt nem tudott indulni, majd az évet ezüstéremmel, de még nem a topformáját mutatva kezdte egy kisebb nemzetközi versenyen, a belgrádi Skate Helenán. Ilyen előzmények után érkezett meg a németországi Bavarian Openre Láng Júlia, aki már a csütörtöki rövidprogramban jelét adta annak, hogy továbbra is számolni kell vele.

„A technikai panel ugyan mindhárom ugrásába belekötött, volt, amit élhibásnak, volt, amit hiányosnak minősített, pedig most tényleg jól sikerültek az elemek. Ha hazaérünk, kielemezzük a programot, hogy rájöjjünk, mit láthattak hibásnak. Amit én láttam, az egy lendületes, előadásban is átütő korcsolyázás volt – nem gyakran vagyok elégedett, de most nagyon is az voltam” – értékelte tanítványa produkcióját Rosnik András.

Hát még a pénteki kűrrel milyen elégedett lehet, Julcsi ugyanis a technikai pontszámban a mezőny két japán nagyágyújával konkurált: a 2016-os debreceni junior-világbajnokság győztesét, Honda Marint (Marin Honda) maga mögé is utasította, de a világbajnoki ezüst- és bronzérmes Mijahara Szatoko (Satoko Miyahara) is csupán négy század ponttal volt jobb nála. A Pavuk SE versenyzője szinte tökéletesen mutatta be a hat tripla ugrást, köztük két lutzot és két flipet, valamint a dupla axel-tripla toeloop kombinációt is tartalmazó gyakorlatát – egyedül a tripla salchowot rontotta el.

„Amiatt mérgelődünk azért az edzőmmel – jegyezte meg Julcsi, aki igazi maximalista, de ezúttal ő is elégedetten nyilatkozott szerepléséről. – Erőt adott, hogy újra Oberstdorfban versenyezhettem, kitűnőek a körülmények, ezért is járunk vissza ide. Bár a panel másképp értékelte, mint mi, nagyon élveztem a rövidprogramot, örülök, hogy ilyen kiegyensúlyozottan tudtam bemutatni, mert a szezon során eddig általában az ment gyengébben. A kűr pedig tényleg csodásan sikerült most, és nem csak az ugrások – minden forgásomra megkaptam a legmagasabb, 4-es szintet, csak a lépéssor lett 3-as. Az pedig, hogy a technikai pontszámban Mijaharától is csak századokkal maradtam el, nagy megtiszteltetés.”

A 16 éves tehetség azzal, hogy a kűrben harmadik lett, a rövidprogramban elért 6. helyről előrelépett a 4.-re, és mindössze bő két ponttal maradt le a dobogóról. De ami a legfontosabb: megszerezte, sőt, közel nyolc ponttal túl is szárnyalta a felnőtt világbajnokságra előírt technikai minimumpontszámot! A rövidprogramban ezt egyelőre még nem sikerült teljesítenie, így jövő hétvégén a miskolci Jégvirág Cupon ez lesz a fő cél.

„Jó, hogy most sűrűn jönnek a versenyek, és sok tapasztalatot szerezhetek, mert nekem mindig az okoz nehézséget, hogy élesben is ki tudjam hozni magamból azt, amit az edzésen. A komponenseken, a korcsolyázótudáson, az előadáson folyamatosan sokat dolgozunk, hogy abban is megálljam a helyemet a felnőttek között, de a következő héten a minimumpont elérése érdekében a rövidprogram tökéletesítésén lesz a hangsúly. Miskolc után Hágába már úgy szeretnék utazni, hogy megvan a pont, és ott már kizárólag arra koncentrálhassak, hogy kijussak a világbajnokságra [műkorcsolyázónőink számára a hágai Challenge Cup lesz a válogatóverseny a márciusi vb-re – a szerk.].”


Eredmények


HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Luca Tonegutti 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X