moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. február 9.

Csillagok születnek – Országos bajnokság, 2. nap

Fölényes győzelmeket láthattunk az utánpótlás országos bajnokság második napján: Ekker Léna és Papp Vivien is lehengerlő produkcióval védte meg bajnoki címét – a junior nőknél viszont Schermann Regina épphogy vezet a rövidprogram után. Jégtáncban eldőlt a bajnoki címek sorsa, és a szinkronkorcsolyázók is megkezdték szereplésüket.

Magasan kiemelkedtek a mezőnyből, és fantasztikus kűrjeikkel egyértelműen ők voltak a második nap sztárjai az utánpótlás országos bajnokságon: a basic novice (10–13 éves) és az intermediate novice (10–15 éves) győztesek, Papp Vivien (Hoffmann Korcsolya Akadémia – HKA) és Ekker Léna (Sebestyén Korcsolya SE – SKSE) is többi nehéz eleme mellett korosztályukban egyedüliként próbálkozott meg a dupla axellel.

Lénáé pedig tökéletesen sikerült, ahogy az összes többi eleme is, így több mint tízpontos fölénnyel szerezte meg negyedik bajnoki címét. Az ezüstéremre idén is Talabér Zita (Pavuk SE – PSE), a bronzéremre pedig a tavaly még a basic novice mezőnyben csupán 9. helyen végző, ezúttal kiválóan korcsolyázó Csombok Zsüliett (Jégcsillag SE – JCSI) ért oda.  

Vivien dupla axele ugyan nem volt hibátlan, de minden más igen, így a második helyezett Virányi Laurát (Jégkorszak SE – JKOR) közel nyolc ponttal megelőzve ötödször is az országos bajnoki dobogó tetejére állhatott. A bronzéremnek Laura edzéstársa, Vargha Flóra örülhetett.   

A basic novice fiúknál a regnáló bronzérmes diadalmaskodott: a PSE korcsolyázója, Bődi Patrik a győri ETO-t képviselő Pesti Barnabás és a JCSI versenyzője, Dózsa Benedek előtt szerezte meg a bajnoki címet. Akik tavaly megelőzték Patrikot, idén már idősebb korosztályokban bizonyítottak: Csaba Máté (Vasas SC – VAS) az intermediate novice, Hortobágyi Dominik (Magyar Athletikai Club – MAC) pedig az advanced novice (10–15 éves) kategória egyedüli indulójaként szerepelt.

Máté számára ez az aranyérmet jelentette, Dominik viszont még csak a verseny felén van túl, lévén, hogy az advanced korosztályban már két programot kell bemutatni. A kezdés mindenképp kitűnő volt: a rövidprogramban minden elemét, köztük a tripla salchowot is hibátlanul kivitelezte, és eddigi legjobb pontszámát megjavítva vághat neki a mai kűrnek.

Hasonló volt a helyzet a lányoknál is, ahol csak a mezőny legfiatalabb, újonc tagja, Zsembery Katinka (SKSE) futott hibátlan programot, így ő várhatja az élről a folytatást. A második helyen a tavalyi 4. helyezett, Zsirnov Dária (PSE) áll, aki egyedüliként próbálkozott meg a legnehezebb tripla ugrással, a lutzcal, de nem tudta tökéletesen bemutatni, és a tervezett kombinációját is elrontotta. Az előző év ezüstérmese, Szabó Cintia (JKOR) szintén két ugráselemében is hibázott, és a harmadik helyról hajrázhat.       

A junior nőknél is a legifjabb versenyző mutatta be a legkiegyensúlyozottabb programot: a tavaly még az advanced novice kategóriában diadalmaskodó Krizsanovszki Lili (SKSE) a technikai pontszámban meg is előzte a legesélyesebbnek tartott Schermann Reginát (JKOR), ám a komponensekben kikapott tőle. Összességében mindössze három tized ponttal maradt el a lausanne-i ifjúsági olimpia bronzérmesétől, aki miután minden ugráselemét hibátlanul megcsinálta, elesett a lépéssorban. Habár az axelben ő is hibázott, a harmadik helyet meglepetésre az Amerikában készülő Albrechtovics Nikolett (SKSE) szerezte meg.

A sérülésből visszatérő, a junior férfiakat egyedül képviselő Berei Mózes József (SKSE) sem úszta meg esés nélkül – ő a tripla rittbergert rontotta, a forgásokra viszont, amelyeket a sérvműtét után még kifejezetten nehéz bemutatnia, egytől egyig a legmagasabb, 4-es nehézségi szintet kapta.

Az este folyamán a jégtáncosok kápráztatták el kűrjeikkel a közönséget – a kötelező táncok után kialakult sorrend pedig egyik kategóriában sem változott, az Újpesti Torna Egylet (UTE) és a HKA egyaránt két bajnoki címnek örülhetett. A cubs korosztályban Pataky Zsófia és Alapi Máté (UTE), Temesvári Zsófia és Selényi János (Steps On Ice SE – SOI), valamint Diószegi Emma és Szabó Zoltán (UTE) állhatott dobogóra, míg a basic novice-oknál még szorosabb versenyben Révész Karina és Horváth Balázs (UTE) győzött Révész Tamara és Jamrik Bálint (UTE) előtt.

A HKA mindkét novice kettőse immár eggyel nagyobb kategóriában bizonyított: Troján Eszter és Gallai Huba egy diszkózenére koreografált programmal az intermediate novice, Leveles Réka és Leveles Balázs pedig a Mátrix című film zenéjére korcsolyázva az advanced novice korosztály egyedüli indulóiként védték meg címüket.

A nap zárásaként a szinkronkorcsolyázók is megkezdték szereplésüket – mivel számukra a hétvégi megmérettetés nem csupán az utánpótláskorúak, hanem a felnőttek bajnoksága is, egyetlen juniorcsapatunk, a Team Magic (Sportvarázs Sportegyesület – SVAR) után egyetlen szenioregységünk, a Team Passion (VAS) is bemutatta rövidprogramját, amely minden elemére pozitív kiviteli értékeket kapott.

Az adult kategóriában, ahol csak kűrt kell futniuk a csapatoknak, már érmeket is osztottak: a regnáló bajnok Team Thunder (Jégördög Egyesület – JGD) ismét fölényes győzelmet aratott a tavalyi ezüstérmes, a Team BudaSkate Synchro (BudaSkate SE – BSSE) felett. Idén egy harmadik kettőssel bővült a mezőny: a Székesfehérvári Curling Egyletet (CUR) képviselő Team Icebreakers rendkívül szórakoztató produkcióval a bronzérmet szerezte meg.  


Eredmények – Műkorcsolya és jégtánc

Eredmények – Szinkronkorcsolya

A programok ITT visszanézhetők.


HUNSKATE Média / Bruckner Nóra 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X