moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. november 20.

„Minden percét ki akarjuk élvezni” – ISU GP Moszkva

Egyéni legjobb pontszámát megjavítva debütált a világkupamezőnyben, és kezdte meg versenyszezonját Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk, a sérülés miatt egy teljes idényt kihagyni kényszerülő Yanovskaya Anna és Lukács Ádám pedig második grand prix viadalán térhetett vissza a nemzetközi porondra Moszkvában.

Ezer fő – a járványhelyzet miatt elrendelt korlátozásokat szigorúan betartva ennyi nézőt engedtek be idén a híres moszkvai Megasport Arenába, amely évről évre több mint tízezer néző előtt ad otthont a műkorcsolyázók és jégtáncosok orosz grand prix versenyének. De legalább beengedtek nézőket – jelen helyzetben ez az élmény mind a rajongók, mind a korcsolyázók számára felbecsülhetetlen.

Ezt hangsúlyozta páros műkorcsolyázónk, Magyar Márk is, aki partnerével, Chtchetinina Iouliával első ízben vehet részt grand prix viadalon. Európa-bajnoki 10. helyezett kettősünk új rövidprogramja pedig az elmúlt hónapok nehézségei dacára igazán jól debütált: Márk ugyan nem jól érkezett a tripla toeloopból, de így is megjavították eddigi egyéni legjobb pontszámukat, és az orosz kettősök mögött a 7. helyről várhatják a folytatást.     

„Gyima [Dmitri Savin, Márkék edzője] csodát tett velünk az elmúlt két hétben – kezdte értékelését Márk. – Mindent figyelembe véve ez egy jó kezdés volt, bár nem minden elemünket sikerült olyan szinten teljesíteni, ahogy szoktuk. Át kell néznünk, miért alakult ez így. Volt egy kis versenydrukk bennem, de annak ellenére, hogy kijöttünk a rutinból, a feszültségnél erősebb volt az öröm és a hála, hogy végre újra versenyezhetünk. Ráadásul nézők előtt, nem bábuk előtt, mint a Skate America [a szezon első grand prix versenye] résztvevői. Hatalmas élmény úgy korcsolyázni, hogy ott a közönség, amely folyamatosan visszajelzéseket, impulzusokat ad, ez nagyon hiányzott már.”

Olyannyira, hogy bár fizikailag és érzelmileg is fárasztó napon vannak túl, nem is volt kérdés, hogy amint a programjuk után elvégezték a levezető gyakorlatokat, felülnek a lelátóra, hogy megnézzék a női rövidprogramokat. „Ilyenkor annyira felspannolt állapotban van az ember, ha rosszul sikerült a program, a düh, ha jól, akkor meg az öröm dolgozik benne, így a kűr előtt nem olyan egyszerű kikapcsolni és pihenni. Ezért is jó, ha megnézünk másokat, és eleve imádjuk a versenyek hangulatát, a nagy arénában látni a közönséget, hallani az ovációt. Minden percét ki akarjuk élvezni, hiszen nem tudjuk, mikor lehet majd újra részünk benne.”

S hogy hogyan készülnek a holnapi kűrre?

„Remélem, azért sikerül egy jót aludni – mondta nevetve Márk. – Mivel ma megvolt a mély vízbe ugrás, az első versenyélmény kilenc hónap után, a kűr talán már mentálisan egy kicsit könnyebb lesz. Azért is, mert azt már jóval régebb óta gyakoroljuk, hiszen megtartottuk a tavalyi programunkat. Az előző szezonban többször is sikerült elég jó kűrt futnunk, és ha holnap meg tudjuk közelíteni azt a teljesítményünket, annak nagyon fogunk örülni. Egyelőre inkább a minőségben tudunk bízni, mint a mennyiségben, hiszen a felkészülési idő erre a szezonra jóval kevesebb volt a megszokottnál. A kondíciónk így még nem a régi, de ha azt és a versenyrutinunkat visszanyerjük, hosszú távon mindkét program sokkal letisztultabb, szebb lehet.”

Ha pedig a versenyrutin visszaszerzéséről beszélünk, Márkéknál is nehezebb dolga van legjobb jégtánckettősünknek, Yanovskaya Annának és Lukács Ádámnak, akiket nemzetközi porondon utoljára a 2019-es világbajnokságon láthatott a közönség, ugyanis Anna sérülése miatt egy teljes szezont ki kellett hagyniuk. Hét hónap kihagyás után februárban léphettek először jégre együtt, ám néhány héttel azután, hogy újra edzésbe álltak, a koronavírus-járvány miatt elrendelt létesítménybezárások okán négy hónapra ismét jég nélkül maradtak. Nyáron aztán folytathatták a felkészülést, és két hete az orosz nemzeti bajnokság kvalifikációs versenysorozatának számító Orosz Kupa kazanyi állomásán versenyen kívül bemutathatták programjaikat, a visszatérés pedig jól sikerült.

„Alig vártuk, hogy újra versenyezhessünk, és nagyon kíváncsiak voltunk, hogy az a szint, ahová az edzések során eljutottunk, egy versenyen, a pontszámokat tekintve mit ér – mondta Ádám, aki partnerével szövetségünk közbenjárásával és engedélyével vehetett részt az orosz versenyen. – Ez remek alkalom volt arra, hogy a grand prix előtt visszajelzéseket, konstruktív kritikákat kapjunk a bíróktól a programjainkat illetően. Örülünk, hogy pozitív volt a véleményük, és sikerült fizikailag jó formába kerülnünk addigra, valamint mentálisan is kezelni a versenyhelyzetet.”

Ez utóbbi ma a program háromnegyedéig ismét jól ment, hiszen az emelést és a twizzle sort is a legmagasabb szinten teljesítették, majd amikor már a lépéssoron és a kötelező táncon is túl voltak, az utolsó elemnél csúszott be a hiba: Ádám a kötelező tánc második részében elesett.  

„Ez az a fajta hiba, amit nem nagyon lehet magyarázni. Előfordulhat egy pillanatnyi kihagyás miatt, jó esetben edzésen történik meg, rossz esetben versenyen, és akkor sok pontba kerül. Sem a ritmustáncot, sem a kűrt nem volt még elég időnk kigyakorolni, pláne azokhoz a párokhoz képest, akik megtartották a tavalyi programjaikat. De nagyon örülünk, hogy itt lehetünk a grand prix-n, és azon leszünk, hogy holnap a mainál jobb és a kazanyi kűrünknél is erősebb programot fussunk” – összegezte céljaikat Ádám, aki Annával a 8. helyről várhatja a holnapi kűrt.

A verseny szombati napján Annáért és Ádámért magyar idő szerint 14:02-kor, Iouliáért és Márkért pedig 15:37-kor szoríthatunk.

Eredmények

Élő közvetítés és további információk

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Főkép: Derencsényi István

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X