moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. november 21.

„Fel kell vennünk a versenyt a legjobbakkal”

Mindkét kettősünk megjavította egyéni legjobbját a moszkvai grand prix verseny második napján – páros műkorcsolyázóink, Chthcetinina Ioulia és Magyar Márk egy 7. hellyel debütált, míg jégtáncosaink, Yanovskaya Anna és Lukács Ádám egy 8. hellyel tért vissza a grand prix sorozatba.  

Elérte célját, és kűrjével abszolút feledtette tegnapi rontását Yanovskaya Anna és Lukács Ádám a moszkvai grand prix versenyen: a technikai panel a két lépéssort leszámítva jégtánckettősünk összes elemét a legmagasabb, 4-es szintűre értékelte, a bírók pedig minden elemükre pozitív kiviteli értékeket adtak. Így versenyzőink több mint öt ponttal szárnyalták túl eddigi legjobb kűrpontszámukat, amelyet még a 2018-as zágrábi Golden Spin challenger viadalon értek el, és a 8. helyen fejezték be a versenyt.

A nézők stabil, magabiztos produkciót láthattak, és talán nem is érzékelték, hogy Ádámot azért befolyásolta az a ritmustáncban elkövetett hiba – jobban izgult, és jobban el is fáradt, mint általában.  

„A tegnapi rontás miatt akaratlanul is stresszesebben álltam oda ma, nagyon koncentráltam arra, hogy minden elemet tisztán hajtsak végre, és ez többet vett ki belőlem. Ez meg is mutatkozott a második pontszámunkban, a technikai elemekre viszont, ahhoz képest, ahol most tartunk, jó pontokat kaptunk. Természetesen a lépéssorokat szeretnénk magasabb szinten teljesíteni, illetve rengeteget kell dolgoznunk azon, hogy a programot a versenyen is olyan felszabadultan tudjuk előadni, mint az edzéseken, mert még mindig túl nagy a különbség a kettő között. Ezt szeretnénk minél gyorsabban lefaragni, hogy felvegyük a versenyt a legjobbakkal.”

Jégtáncosaink idei kűrjüket Edith Piaf L’hymne à l’amour című dalának Patricia Kaas-féle verziójára korcsolyázzák, amivel kapcsolatban Ádám elárulta: soha ilyen könnyen nem ment még a zeneválasztás nekik, mint most. „Az edzőink és koreográfusunk ötlete volt ez a zene, ahogy elkezdtünk velük dolgozni, látták, hogy ez passzolna hozzánk, amivel mi első hallgatásra egyetértettünk.”

Annak, hogy végre újra a jégen üdvözölhetik őket, a rajongók is nagyon örülnek, amiért Ádámék nagyon hálásak. „Hihetetlenül jólesik, hogy bár több mint egy éve nem láthattak minket, nem hallhattak rólunk, nem felejtettek el minket. Szeretnénk megköszönni azt a rengeteg biztatást, kedves szót, amit kapunk tőlük, és meghálálni azzal, hogy folyamatos fejlődést produkálunk, érdekes és élvezetes produkciókat mutatunk be.”

Jégtánckettősünket egyébként a vasárnapi gálára is meghívtak a szervezők, így a rajongók Ádámék három programját is élvezhetik ezen a hétvégén. A komplikált utazási helyzet miatt Moszkvában készülő versenyzőink a jövő heti budapesti Mikulás Kupán sajnos nem tudnak részt venni, két hét múlva viszont újra hazai terepen szerepelhetnek: az Orosz Kupa ötödik állomása keretében versenyen kívül visszatérnek a grand prix-nak otthont adó Megasport Arénába. 

Páros műkorcsolyázónk, Magyar Márk is hasonló érzésekkel jött le a jégről, mint honfitársa: ő és partnere, Chtchetinina Ioulia számára is fizikailag igen megterhelő volt a mai kűr. Ioulia a program első felében hibázott az ugráskombinációban, kettősünk ennek ellenére a rövidprogram után a kűrben is meg tudta javítani eddigi egyéni legjobbját.

„Ez azért is sikerülhetett – kezdte Márk –, mert mindkét programra sokkal jobb komponenspontszámot kaptunk, mint tavaly. Az előző szezonban mindenkitől azt hallottuk, technikailag nagyon jó, amit mutatunk, de a második pontszám az még messze van attól a szinttől. Sokat dolgoztunk azon, hogy javítsunk ezen, és örülünk, hogy sikerül fejlődnünk e tekintetben is. A technikát tekintve jó pár pontot otthagytunk most a jégen, de én összességében elégedett vagyok a programmal. Ioulia már kevésbé, és megértem, hogy dühös a hiba miatt, annál is inkább, mert nagyon stabil a toeloopja, az utóbbi három hétben összesen kétszer esett el belőle. Engem is bosszantott a tegnapi hibám, hiszen még ha egyéni legjobb pontszámot is kap az ember, tudja, hogy ha ott talpon marad, még két ponttal több is lehetett volna. Egymásra egy percig sem haragudtunk, sosem szoktunk, és biztos vagyok benne, hogy ha alszik rá egyet, Ioulia is elégedett lesz a teljesítményünkkel.”   

A szervezők Ádámékhoz hasonlóan Márkékat is szívesen látták volna a gálán, ám páros műkorcsolyázóink holnap már repülnek is haza – Ioulia Svájcba, Márk pedig Budapestre –, a bonyolult utazási helyzet miatt ugyanis hétfőn nem lett volna járatuk, és alig várják, hogy lássák a családjukat.

„Ioulia a svájci szabályok miatt augusztus óta nem tudott hazautazni, mert aztán nem jöhetett volna egykönnyen vissza – magyarázta Márk. – És én is nagyon szeretnék már egy kis időt tölteni a párommal és a kisfiammal, aki csupán háromnapos volt, amikor elutaztunk Szocsiba. Akkor nagyon nehezen éltem meg az elválást, és rettentően hiányoztak, de szerencsére az edzéseken, a versenyen ez nem befolyásolt, mert jól tudok fókuszálni arra, ami épp a feladatom. És hát a párom [Ivana Reitmayerova] is mindenben támogat, hiszen ha valaki, akkor ő volt műkorcsolyázóként, olimpikonként tudja, hogy megy ez.”

Márkék egy rövid pihenő után folytatják a felkészülést – őket páros kategória híján a jövő heti budapesti Santa Claus Cupon nem láthatjuk, így számukra a következő állomás a december közepi országos bajnokság.

Eredmények

További információk

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X