moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. február 19.

Megvan az első felnőtt győzelem – Jégvirág Cup

Tizenhat arany-, tizenkét ezüst- és hét bronzérmet szereztek a magyar versenyzők a hétvégi Jégvirág Cup nemzetközi versenyen, ahol többen egyéni rekordot döntöttek, Láng Júlia pedig első győzelmét aratta a felnőttek között.

Nagy volt a hétvégi Jégvirág Cup tétje Láng Júlia számára: a Pavuk SE műkorcsolyázója egy héttel korábban a Bavarian Openen a kűrben könnyedén megszerezte a közelgő világbajnokságra előírt technikai minimumpontszámot, a rövidprogramban azonban ott ezt nem sikerült teljesítenie – a miskolci verseny pedig az utolsó előtti lehetőségnek számított. Mivel Julcsi a tripla lutzot csak duplára pörgette be, amely a rövidprogramban szólóugrásként érvénytelen elemnek minősül, ismét elmaradt a 30 ponttól. De így is idei legjobb pontszámát kapta, amellyel az élről várhatta a folytatást, a kűrben pedig bebiztosította pozícióját, és első nemzetközi győzelmét ünnepelhette a felnőttek között.

Láng Júlia először győzött a felnőttek között

Műkorcsolyázónkra a hétvégén újabb megmérettetés vár: a Hágában megrendezendő Challenge Cup, lévén, hogy a szabályok értelmében legkésőbb 21 nappal a világbajnokság előtt el kell érni a megszabott minimumpontszámot, az utolsó esély a követelmények teljesítésére. Ráadásul női versenyzőink számára válogatóverseny is, így ha Julcsi megszerzi a 30 pontot, a hágai viadal végeredménye dönt arról, ő vagy Tóth Ivett képviselheti hazánkat Montrealban.

Egy nagy visszatérőt is köszönthettünk a szenior női mezőnyben Miskolcon: a korábbi juniorbajnok Jakab Dária, akit sérülés miatt 2018 decembere óta nem láthattunk versenyezni, a 6. helyen zárt. 

A szenior férfi kategóriában végül csak hazai versenyzőink indultak: az aranyérmet az Európa-bajnokságot is megjárt országos bajnok, Csernoch András szerezte meg, az ezüstérmet pedig Böröcz Máté vihette haza.

Böröcz Máté és Csernoch András

Láng Júliához hasonlóan junior jégtáncosaink számára is kiemelt jelentőséggel bírt a miskolci megmérettetés, nekik ugyanis ez volt az utolsó válogatóverseny a korosztályos világbajnokságra. A Kedves Katica–Saronov Fjodor (Sharonov Fedor) kettős pedig ehhez mérten élete ritmustáncával kezdte meg szereplését, és a második helyről várhatta a kűrt. Hoffmann Nóra tanítványai végül bronzérmet szereztek ukrán és belorusz vetélytársaik mögött, míg Csikós Petra és Patrik mindkét programban új egyéni legjobb pontszámát korcsolyázta nemzetközi versenyen, és az 5. helyen végzett.

Kedves Katica és Saronov Fjodor bronzérmet szerzett, Csikós Petra és Csikós Patrik az 5. helyen végzett

Habár az előző két válogatót megnyerő Marton Villő és Szemko Danijil nem vett részt a versenyen, mivel a háromból a két legjobb eredmény összesített pontszámát veszik figyelembe a döntésnél, eldőlt: immár negyedszer is ők képviselhetik a magyar színeket a két hét múlva megrendezendő junior-világbajnokságon Tallinnban.

Junior műkorcsolyázóink két ezüst- és egy bronzérmet nyertek Miskolcon: Krizsanovszki Lili az egy héttel korábbi utánpótlás országos bajnokság után ismét a második, míg az ott épp betegeskedő és csupán 5.-ként végző Szigeti Bernadett lényegesen jobb korcsolyázással a harmadik helyen zárt. A férfiaknál Berei Mózes József, aki sérvműtétje miatt több hónap kihagyást követően az ob-n tért vissza, a rövidprogramban még vezetett, a kűrben viszont sokat rontott, így végül az ezüstérmet szerezte meg hongkongi versenytársa mögött. 

Krizsanovszki Lili ezüst-, Szigeti Bernadett bronzérmet nyert Miskolcon. Fotó: Krizsanovszki Csaba

Az ob-n nem, Miskolcon viszont annál inkább remekelt Zsirnov Dária, aki tökéletesen mutatta be a tripla lutzot és tripla salchowot is tartalmazó rövidprogramját. Arra és kűrjére is új egyéni legjobb pontszámot kapott, és először került 100 pont fölé, amivel magabiztosan nyerte meg első aranyérmét az advanced novice (10–15 éves) kategóriában. Fiatalabb honfitársai, a friss országos bajnok Zsembery Katinka és az ob-n még eggyel kisebb korosztályban versenyző Ekker Léna 12, illetve 11 évesen szintén több triplát is ugrott a versenyen – előbbi a 4., utóbbi a 6. helyen zárt.

Zsirnov Dária új egyéni csúccsal nyert

A jégtáncosoknál az advanced novice mezőny egyedüli magyar indulói, Leveles Réka és Leveles Balázs az 5. helyen végeztek, míg az intermediate novice-ban az ob után ismét versenytárs nélkül szereplő Troján Eszter és Gallai Huba aranyérmet szerzett. Az országos bajnokságon bevezetett cubs korosztályt ezúttal két magyar kettős képviselte: az aranyérem Temesvári Zsófiáé és Selényi Jánosé lett, Rajki Viktória és Rajki Gergely pedig első érmének, egy ezüstéremnek örülhetett.

Temesvári Zsófia, Selényi János és edzőjük, Elek Attila

Műkorcsolyában a kisebbeknél több kategóriában is megismétlődött az országos bajnokság eredménye: a chicks (7 éves) fiúknál Kind Igor arany-, Sztana Péter ezüst-, a mini cubs (8 éves) fiúknál Gilányi Péter arany-, Hoffmann Ábel ezüst-, míg a cubs (9 éves) fiúknál Kovács Deli Bende arany-, a cubs lányoknál pedig Zhang Boglárka arany-, Szigeti Dorina bronzérmet nyert.

Zhang Boglárka arany-, Szigeti Dorina bronzérmes lett a cubs kategóriában

Több korosztályban viszont átrendeződött az egy héttel ezelőtti rangsor: a mini chicks (6 éves) lányoknál ismét Vidrai-Soltész Zoé győzött, az ezüstöt viszont az ob-n harmadik helyen végző Józsa Laura vihette haza, a mini cubs lányoknál pedig Incze Brigitta Éva mögött az ob-eredményükhöz képest egy-egy helyet előrelépve az ezüstöt és a bronzot Széplaki Zsófia és Fülöp Szilvia szerezte meg. Még nagyobb volt az átrendeződés a basic novice (13 év alatti) fiúknál, ahol az ob utolsó helyezettje, Rác Kolos korcsolyázott a legjobban, megelőzve az országos bajnok Bődi Patrikot, Dózsa Benedek pedig ismét bronzérmes lett.

A Jégkorszak SE versenyzői: Sebes Szofi Zsuzsanna (5.), Vidrai-Soltész Zoé (arany), Fülöp Szilvia (bronz) és Sztana Péter (ezüst)

A chicks lányoknál Berstad Katrine Victoria és Pallagi Petra nem adta ki a kezéből az első két helyet, a dobogó alsó fokára viszont az egy hete előtte végző versenyzők hiányában az ob-5. Éltető Hanna állhatott fel. A mini chicks fiúknál ugyan az országos bajnok Szentiványi Árpád nem indult Miskolcon, de a korosztály nem maradt képviselő nélkül: az első versenyén szereplő debreceni Bihari Máté nyakába került az aranyérem.

Az SKSE versenyzői: Székely Virág (6.), Széplaki Zsófia (ezüst), Incze Brigitta Éva (arany), Kind Igor (arany), Pallagi Petra (ezüst), Berstad Katrine Victoria (arany), elöl Széplaki Katinka (9.)

A basic novice és az intermediate novice lányok mezőnyéből szintén hiányoztak az országos bajnokok, Papp Vivien és Ekker Léna – előbbiben ezúttal az ob-bronzérmes Vargha Flóra győzött, míg Virányi Laura ismét ezüstérmet, az ob-4. Jánosi Katalin Lilla pedig bronzérmet nyert, utóbbiban pedig az arany Talabér Zitáé, az ezüst Csombok Zsülietté lett.

A Jégcsillag SE és a Vasas SC versenyzői: Jánosi Katalin Lilla (bronz), Csombok Zsüliett (ezüst), Rác Kolos (arany, Vasas SC), Dózsa Benedek (bronz) és edzőjük, Tokaji-Kulcsár Zsófia


Eredmények – ISU-korosztályok

Eredmények – Non ISU-korosztályok

A programok ITT nézhetők vissza.


HUNSKATE Média / Bruckner Nóra 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X