moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. február 26.

Egyéni csúcsok Hágában – Challenge Cup

Kiválóan szerepelt a hágai Challenge Cupon Láng Júlia és a Scsetyinyina Julija–Magyar Márk-páros: előbbi a kűrben, utóbbiak mindkét programban megjavították eddigi legjobb pontszámukat, rövidprogramjuk ráadásul a legerősebb volt a mezőnyben. A versenyen egyúttal eldőlt: Tóth Ivett képviselheti hazánkat a világbajnokságon.

Már-már kűrspecialistának nevezhetjük Láng Júliát, aki két hete az oberstdorfi Bavarian Openen futott parádés, a technikai pontszám tekintetében a japánokéval vetekedő szabadprogramot, de az ott korcsolyázott egyéni rekordját az elmúlt hétvégén már át is adta a múltnak. A hágai Challenge Cupon, amely női versenyzőink számára válogatóverseny volt a világbajnokságra, két hiányosságtól eltekintve minden sikerült neki a kűrben – még az előző versenyein elrontott tripla salchowból is megérkezett, és a 22 fős mezőny 4. legjobb technikai pontszámát kapta. A kűrben megszerzett 5. helyével pedig rengeteget lépett előre: Tóth Ivettet megelőzve a 12.-ről a 6. helyre jött fel.      

A végeredménnyel elégedett lehet a Pavuk SE versenyzője, ám a legfontosabb célt nem tudta elérni: azzal, hogy nem ugrotta meg kombinációját, a rövidprogramban nem teljesítette a világbajnokságra előírt technikai minimumpontszámot, amire ez volt az utolsó lehetősége. Így, bár ő bizonyult jobbnak a válogatóversenyen, a szabályok értelmében a montreali vb-n Tóth Ivett képviselheti hazánkat.

A Vasas SC műkorcsolyázója szintén nagyot hibázott az első nap, de a forgásokat és a lépéssort is a legmagasabb, 4-es szinten bemutatva kettővel jobb pozícióból, a 10. helyről várhatta a folytatást. A 4-es szintet a kűrben is mindenre megkapta, az ugrásokkal azonban gondjai akadtak, így bár a szabadprogramban 7. lett, összesítésben a 10. helyen maradt.

Párosunk ugyancsak megőrizte a rövidprogramban megszerzett pozícióját – ám esetükben ez a 4. helyet, négy tized pont híján a dobogót jelentette! Habár Scsetyinyina Julijának (Chtchetinina Ioulia) és Magyar Márknak ez az első szezonja együtt, folyamatosan bizonyították: technikailag már most képesek felvenni a versenyt az élmezőnnyel.

Hágában, ahol egy amerikai, valamint az Eb-n előttük végző osztrák és második számú olasz kettős is indult, a rövidprogramban egyedül a Hoffmann Korcsolya Akadémia versenyzői kapták meg a 4-es szintet a pörgetett emelésre, amely nagyon szépen is sikerült, így igen magas kiviteli értékekkel díjazták a bírók. De a halálforgás kivételével az összes többi elemüket is a legmagasabb szinten mutatták be, így a technikai alappontszámot tekintve az ugrásokban elkövetett pontatlanságokkal együtt is övék lett a mezőny legerősebb rövidprogramja, és új egyéni csúccsal a 4. helyre rangsorolták őket.

A kűrben aztán még több pontot zsebeltek be 4-es szintű pörgetett emelésükkel, a szólóugrásokban viszont Márk hibázott. Ennek ellenére itt is megjavították eddigi legjobbjukat, ami a kűrben elég volt a 3. helyre, ám összesítésben bosszantó módon alig négy tized ponttal lemaradtak a dobogóról. De ami a legfontosabb: az, hogy alig egy hónappal a világbajnokság előtt, nem tökéletes produkciókkal is meg tudták dönteni egyéni csúcsukat, bizakodásra ad okot a montreali szereplésüket illetően.

A férfiak mezőnyében is volt magyar induló: Csernoch András (Sebestyén Korcsolya SE) a 20. helyen zárt.


Eredmények


HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Ludwig Welnicki               

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X