moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. február 3.

Megfogyva sem, törve sem – Magyar és országos bajnokság

Három sportág, négy nap, közel 460 versenyző – járványhelyzet ide vagy oda, az ötévestől a felnőtt korosztályig műkorcsolyázóink, jégtáncosaink és szinkronkorcsolyázóink tavalyhoz képest változatlan létszámmal szerepelnek a csütörtöktől vasárnapig tartó országos és magyar bajnokságon a Vasas Jégcentrumban.   

Ha február, akkor országos és magyar bajnokság! Már hagyománnyá vált, hogy a hónap elején több száz műkorcsolyázó, jégtáncos és szinkronkorcsolyázó gyűlik össze a Vasas Jégcentrumban, hogy megküzdjenek a bajnoki címekért – az utánpótláskorú és adult (felnőtt rekreációs) versenyzők az országos bajnoki címet nyerhetik el, míg az immár 14 éve egyeduralkodó szenior szinkronkorcsolya-csapat, a Team Passion a magyar bajnoki címért korcsolyázik.

Ám, ahogy azt a járványhelyzet miatt az idei szezonban már megszokhattuk, ez a bajnokság sem lesz ugyanolyan, mint a korábbiak – csakhogy a változás ezúttal bővülést jelent. Ugyanis azáltal, hogy hazánk decemberben nem vett részt a Négy Nemzet Bajnokságon [a visegrádi négyek közösen megrendezett nemzeti bajnoksága], amelynek versenyprogramján jégtáncban a junior és szenior kategória is szerepel, majd a Gyakorló Jégcsarnokban megrendezett magyar bajnokságra a külföldön készülő kettősök nem tudtak hazautazni, a szövetség döntésének értelmében mind a junior, mind a szenior jégtáncosok most, a februári bajnokság keretében lépnek jégre.

Yanovskaya Anna és Lukács Ádám

Igaz, a tavalyi Európa-bajnokságon hazánkat képviselő, az Egyesült Államokban készülő Monaghan Emily és Fourati Ilias ezúttal sem lesz ott a mezőnyben, újra hazai jégen köszönthetjük a sérülés miatt több mint egy szezont kihagyni kényszerülő Yanovskaya Annát és Lukács Ádámot, akik egy vadonatúj kettőssel, Csiszér Emesével és Lamasse Axellel találkoznak. A junior jégtáncosoknál a címvédők, Marton Villő és Szemko Danijil szétválásával már biztosan új bajnokot avatunk, műkorcsolyában és szinkronkorcsolyában viszont van esély a címvédésre.

„Mivel a junior-világbajnokságokat törölték, náluk most kizárólag a bajnoki címért megy a harc, a szenior jégtáncosok számára viszont ez az első válogatóverseny a világbajnokságra – mondta el dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója, aki hangsúlyozta: nagy öröm, hogy a sportolóknak ezekben az időkben is tudtak edzéslehetőséget biztosítani, és nem vetette vissza őket a koronavírus-járvány. – Idén is közel 460-an indulnak a bajnokságon, így, azért, hogy a járványügyi előírásokat betartva biztonságosan lebonyolíthassuk a versenyt, a korábbi három nap helyett négy napra kellett szétosztanunk a résztvevőket. Megnyugtató látni, hogy ilyen sok igazolt versenyző fel tudott készülni, és tudott nevezni, ez ebben a helyzetben különösen nagy szó.”

A csütörtök 10 órakor kezdődő esemény zárt kapuk mögött zajlik majd, de a szokásos módon online követhető élő közvetítésünk segítségével.

Élő közvetítés és további információk

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Derencsényi István

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X