moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. január 26.

Az országos bajnokság kapujában – 15. DVTK Kelet-Magyarország Kupa

Fordulatos versenyt hozott a 15. alkalommal megrendezett DVTK Kelet-Magyarország Kupa, amelynek keretében 16 egyesület több mint 110 műkorcsolyázója mérette meg magát a Miskolci Jégcsarnokban.

Már a jövő heti országos bajnokságra hegyezik a formát az utánpótláskorú műkorcsolyázók – ez érződött a hétvégén Miskolcon zajló DVTK Kelet-Magyarország Kupán, ahol, a bajnokság előtti utolsó versenyről lévén szó, talán az eddiginél is nagyobb volt a bizonyítási vágy a résztvevőkben, így a viadal több korosztály esetében is tartogatott izgalmakat.

Egyedül a legnagyobbakat nem nyomta a tét, hiszen az ő bajnokságukra már decemberben sor került, így ők inkább felkészülési versenyként tekinthettek a miskolci megmérettetésre. Közülük ezúttal csak két női műkorcsolyázó lépett pályára: a magyar bajnok Láng Júlia (Pavuk SE [PSE]) és edzéstársa, Szigeti Bernadett, aki az előző versenyen, a Sebestyén Kupán a juniormezőnyben győzött, de már rendszeresen próbára teszi magát a felnőttek között is, a papírformának megfelelően osztotta le egymás közt az arany- és ezüstérmet.

Szenior nők: 1. Láng Júlia, 2. Szigeti Bernadett

Hasonló volt a helyzet a junioroknál, ahol az egyesülete versenyét kihagyó Krizsanovszki Lili (Sebestyén Korcsolya SE [SKSE]) a mezőny legtapasztaltabb tagjaként állhatott a dobogó tetejére. Igaz, a kűrben edzéstársa, Zsembery Katinka, aki a Sebestyén Kupáról bronzérmet vihetett haza, néhány század ponttal jobbnak bizonyult nála, Lili rövidprogramban megszerzett előnyét ezzel nem tudta behozni. A bronzérmet az előző héten kapott pontszámát mindkét programjában megjavítva a Pavuk SE immár a Magyar Athletikai Club (MAC) csapatában készülő versenyzője, Talabér Zita szerezte meg.  

Nála is többet, közel tíz pontot javított a Sebestyén Kupán korcsolyázott kűrjéhez képest az advanced novice (10–15 éves) korosztály egyetlen fiú indulója, Vlasenko Aleksei (Jégkorszak SE [JKOR]), ami a lányok győzteséről is elmondható. A 12 éves Ekker Léna (SKSE), aki még az előzőnél is nagyobb, közel 12 pontos előnnyel várhatta a kűrt, repertoárján eddig háromféle tripla ugrás szerepelt, de most először egy negyedikkel, a legnehezebbnek tartott lutzcal is megpróbálkozott. Habár a kísérlet még nem volt sikeres, és több hiba is becsúszott, mindkét programot magabiztosan megnyerve szerezte meg az aranyérmet. Őt a dobogón a Sebestyén Kupához hasonlóan Papp Vivien (Hoffmann Korcsolya Akadémia [HKA]) és Csombok Zsüliett (Jégcsillag SE [JCS]) követte.

Krizsanovszki Lili, Zsembery Katinka és Ekker Léna edzőikkel, Vidrai Szabolccsal és Gór-Sebestyén Júliával

Az SKSE ifjabb tehetségei Léna, Lili és Katinka eredménye mellé öt arany-, két ezüst- és három bronzérmet tettek hozzá, így az egyesület ezúttal hét arany-, három ezüst- és három bronzéremmel zárta az élen a viadalt. Továbbra is veretlen Incze Brigitta Éva (cubs [9 éves]), Kind Igor (mini cubs [8 éves]), Belenikina Maria (mini cubs) és Tőkey Alíz (chicks [7 éves]), de a Sebestyén Kupán miskolci ellenfelétől, a DVTK-t képviselő Rózsa Emmától kikapó Széplaki Katinka (mini chicks [6 éves]) is visszaszerezte elsőségét.

Az éremtáblázaton a Jégkorszak SE és a Pavuk SE holtversenyben két arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel követi az SKSE-t. Előbbi klub Vlasenko Aleksei mellett Virányi Laura (intermediate novice [10–13 éves] révén ünnepelhetett győzelmet, a chicks lányoknál és a mini cubs fiúknál második, a cubs lányoknál pedig harmadik helyet szerzett. A PSE-nek Láng Júlia, Szigeti Bernadett és Talabér Zita érmein túl Bődi Patrik az intermediate novice kategóriában nyert aranyat, míg a basic novice I. korosztályban ezüstérmet hozott el az egyesület.

Az előző viadalt kihagyó debreceni Jégkarc Egyesület remek eredménnyel szállt újra versenybe: a mini chicks fiúknál Bihari Máté aranyérmet szerzett a klubnak, míg a basic novice (10–13 éves) fiúknál és az intermediate novice lányoknál ezüst-, a basic novice lányok II. korcsoportjában (11–12 éves) pedig az ezüst- és a bronzérem is a hajdúságiak markát ütötte. Így a házigazda DVTK-t megelőzve egy arany-, három ezüst- és egy bronzéremmel a Jégkarc lett a verseny legeredményesebb vidéki egyesülete.

Cubs fiúk: 1. Gilányi Péter

De a rendező klub sem maradt aranyérem nélkül: az előző két viadalt kihagyó Gilányi Péter a cubs fiúk egyedüli indulójaként gyűjtötte be a legfényesebb érmet a házigazdáknak, akik a mini chicks lányoknál és fiúknál is ezüstérmet nyertek. A Székesfehérvári Jégmadár Műkorcsolya Egyesület (JMAD) ezúttal a basic novice II. korosztályban aratott győzelmet Hartdégen Lili révén, a basic novice lányok III. kategóriában (12–13 éves) pedig második helyet szerzett.

Az Újpesti Torna Egylet (UTE) és a Jégcsillag SE (JCS) egyaránt egy arany- és egy bronzéremnek örülhetett. Az UTE versenyzője, Szigeti Dorina személyében a basic novice I. [10–11 éves]) korosztályban eddig rendre diadalmaskodó Zhang Boglárka (SKSE) most legyőzőre talált: az előző viadalokon ezüst- és bronzérmet szerző Dorina idei legjobb pontszámával állhatott a dobogó legfelső fokára, míg testvére bronzérmet nyert a basic novice III. korosztályban. A Jégcsillag az advanced novice Csombok Zsüliett harmadik helye mellett a basic novice fiúknál aranyérmet könyvelhetett el Dózsa Benedek Pál révén.  

Basic novice lányok I.: 1. Szigeti Dorina, 2. Soós Liliána, 3. Zhang Boglárka

De a Magyar Athletikai Clubnak (MAC) is jutott a legfényesebb éremből: székesfehérvári versenytársát, Czakó Lucát megelőzve ezúttal a Sebestyén Kupán ezüstérmes Vargha Flóra nyakába akasztották az aranyérmet a basic novice III. kategóriában. A Győri ETO (ETO) az intermediate novice kategóriában a fiúknál ezüst-, a lányoknál bronzérmet szerzett, míg a HKA az említett korosztály eddigi bajnoka, Csaba Máté távollétében Papp Vivien ezüstérmével, a Vasas SC (VAS) pedig a mini cubs lányoknál megszerzett bronzéremmel fejezte be a viadalt.

Utánpótláskorú műkorcsolyázóinkra jövő héten a szezon legfontosabb versenye vár: a jégtáncosokkal és a szinkronkorcsolyázókkal együtt február 4–7-ig a Vasas Jégcentrumban az országos és magyar bajnoki címekért korcsolyáznak.

Eredmények – DVTK Kelet-Magyarország Kupa

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X