moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. október 14.

Legendák leszünk – Finlandia Trophy

Rögtön az első versenyén megszerezte az Európa- és világbajnokságon való induláshoz szükséges technikai minimumpontszámot Magyar Márk és új partnere, akik révén több mint egy év után szoríthattunk újra magyar párosért. Jégtáncban pedig fordult a kocka a Finlandia Trophyn: az első közös szezonját töltő Dozzi Leia és Valdez Michael szoros csatában legyőzte az augusztusi tesztversenyen diadalmaskodó Monaghan Emilyt és Fourati Iliast.   

Legendák leszünk, figyelni fognak ránk… Ezért jöttünk, jobban már nem is akarhatnánk, nem fordulhatunk vissza, mindent beleadunk.

Csak néhány sor a Welshly Arms nevű amerikai blues-rock együttes Legendary című számából, amelynél találóbb kűrzenét nem is választhatott volna a hosszú évek viszontagságai ellenére kitartó, hatodik partnerével visszatérő Magyar Márk, akit utoljára 2018 márciusában, a milánói világbajnokságon láthattunk versenyezni. Ettől a szezontól az orosz származású, korábban a svájci színeket képviselő Scsetyinyina Julija (Chtchetinina Ioulia) oldalán próbál szerencsét, akivel igen meggyőzően mutatkozott be a hétvégén Finnországban.

„Régóta ismerem Juliját, amikor még más-más partnerrel korcsolyáztunk, sokat beszélgettünk a helyzetünkről, ugyanis mindkettőnknek voltak gondjaink az akkori párunkkal. Végül előbb én, aztán ő is lezárta azt a partnerséget, és megegyeztünk, hogy novemberben tartunk egy próbakorcsolyázást, ami nagyon jól sikerült” – emlékezett vissza a kezdetekre Márk.

Bár már akkor elkezdték tervezgetni, hol és kivel szeretnének edzeni, mivel Julija tavaly szeptember végén még Svájcnak versenyzett, tudták, hogy csak ebben a szezonban debütálhat magyar színekben (egy évet ki kell várni az országváltás miatt). Így nem akarták elkapkodni a döntést, abban maradtak, hogy mindketten pihennek egy kicsit, és majd január-február környékén kezdenek el együtt edzeni. Végül Moszkva és a kiváló technikai edző hírében álló Dmitrij Szavin (Dmitri Savin) mellett tették le a voksukat.

„Lizával [Jelizaveta Kasicina (Elizaveta Kashitsyna), Márk előző partnere] is dolgoztunk már vele. Nagyon kedvelem Gyimát, remek ember – nyilatkozott edzőjéről Márk. – Elképesztő a technikai tudása, és kiválóan építi fel az edzéseket, a mennyiséggel szemben mindig a minőségre helyezi a hangsúlyt. Arra készít fel minket, hogy már elsőre is közel hibátlanul vigyük véghez az elemeket, és ne ahhoz szokjunk hozzá, hogy majd többszöri próbálkozásra összejön, hiszen a versenyen is csak egy lehetőséged van.”

Hogy megtanulták a leckét, azt párosunk már az első versenyén bizonyította: apróbb pontatlanságoktól eltekintve rövidprogramjuk abszolút a várakozásoknak megfelelően sikerült – mindkét ugráselemükre, a szólóugrásra és a kidobós ugrásra is szép kiviteli értékeket kaptak a bíróktól, és a 6. helyről várhatták a folytatást. Pörgetett emelésük ott még nem volt tökéletes, de a kűrben azt is gyönyörűen mutatták be – ezúttal Márk az ugráskombinációban és az emelésekben hibázott, így 8.-ként fejezték be a versenyt.    

„Mivel négy és fél hónapja műtötték a térdemet, szárazon még nem tudok rendesen erősíteni, a program második felében látszott is ez a kondíciós probléma. Ehhez képest kihoztuk a maximumot az első versenyünkből, nagyon boldogok vagyunk, hogy rögtön megszereztük a minimumpontszámokat, ez nagy motivációt ad a továbbiakra nézve. A szezonra megfogalmazott fő célunkat ezzel el is értük, innentől kezdve azon leszünk, hogy stabilizáljuk, javítsuk az elemeinket és a programok kivitelezését. Az Eb-n és a vb-n pedig mindenképp a továbbjutók között szeretnénk lenni, hogy a kűrünket is bemutathassuk” – fogalmazta meg céljaikat páros korcsolyázónk, aki partnerével legközelebb november első hétvégéjén, az olaszországi Bergamóban lép jégre.

A jégtáncmezőnyben két kettősünkért is izgulhattunk Finnországban: a tesztverseny után újra, immár éles helyzetben is összemérhette tudását a másfél éve együtt korcsolyázó Monaghan Emily–Fourati Ilias- és a júliusban debütáló Dozzi Leia–Valdez Michael-kettős. És ezúttal fordult a kocka: a szezon eleji felmérőn másodikként végző újoncok kis különbséggel ugyan, de megelőzték rutinosabb versenytársaikat.

Az Igor Shpilband irányításával készülő Leia és Michael folytatta az előző hétvégén Olaszországban megkezdett tendenciát, és Finnországban már a ritmustáncban mindketten a legmagasabb, 4-es szintet kapták a twizzle-sorukra, sőt, Michaelnél a kötelező tánc második részét is erősebbre értékelték, a lépéssorukon pedig két szintet is javítottak. Így a szezonban eddig folyamatosan növelni tudták technikai pontszámukat.

A twizzle-sor a kűrben sem fogott ki rajtuk, így ez lett az első versenyük, ahol mindkettőjüknek sikerült mindkét programban 4-es nehézségű twizzle-sort bemutatniuk. Előnyüket a kűrben még egy picit növelve megőrizték a 8. helyet, és bár az Olaszországban elért eredményüktől elmaradtak, a rangban a mostani megmérettetéshez sokkal közelebb álló, németországi challenger versenyen kapott pontszámukat megjavították.

A szintén az Egyesült Államokban élő és edző Emily és Ilias a kűrben több elemére is magasabb szintet kapott, ám nem tudta megfelelően kivitelezni azokat. Így végül mindkét programjukban elmaradtak a szeptemberi, Salt Lake City-i challenger versenyen kapott pontszámuktól – ezzel alig két ponttal, de honfitársaiktól is, és a 9. helyen zártak.

Hétvégén viszont már jöhet is a visszavágó, hiszen valamennyi versenyzőnk, köztük Emilyék és Leiák is pályára lépnek a Vasas Jégcentrumban megrendezendő Halloween Cupon, amelyre Kanadától Ausztráliáig a világ számos országából közel 330 műkorcsolyázó és jégtáncos érkezik. 


Eredmények

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X