moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. október 7.

Aranyos nyitány – Junior grand prix, Egna; Mezzaluna Cup

Olasz hétvégét tudhat maga mögött a műkorcsolya ágazat: Szigeti Bernadett az utolsó, Egnában megrendezett junior grand prix-n mutatkozott be, míg a Hoffmann Korcsolya Akadémia jégtáncosai a Rómához közeli Mentanában szerepeltek. Nem is akárhogy, hiszen a szezont most kezdő legkisebbek, Troján Eszter és Gallai Huba nyakába aranyérem került, Dozzi Leia és Valdez Michael pedig egy hét alatt közel 18 pontot javított.  

Végéhez érkezett az idei junior grand prix sorozat: a fiatal műkorcsolyázók és jégtáncosok a széria utolsó, hetedik állomásán az olaszországi Egnában bizonyíthattak. A dél-tiroli régió festői szépségű településén tetőfokára hágott az izgalom, hiszen itt dőlt el a decemberi világkupa-döntőben még kiadó helyek sorsa (minden szakágban, férfi, női, páros műkorcsolyában és jégtáncban is a helyezési számok alapján legtöbb pontot gyűjtő hat versenyző kerül be a döntőbe).

Szigeti Bernadett számára, aki egyedüli magyarként vett részt a versenyen, más miatt volt izgalmas az egnai megmérettetés: a Pavuk SE műkorcsolyázója először képviselhette hazánkat junior-világkupán. Csajkovszkij Valse Sentimentale című szerzeményére koreografált rövidprogramja elején elrontotta a lutzot, így nem tudta bemutatni tervezett kombinációját. Forgásaira viszont magasabb szinteket kapott, mint az augusztusi tesztversenyen, és az ott elért pontszámát néhány tizeddel feljebb tornászva a 15. helyen zárta az első felvonást a 32 fős mezőnyben.

A forgásokat és a lépéssort tekintve a szombati kűrre sem lehet panaszunk, az ugrások azonban nem sikerültek, így Betti nem tudta megőrizni helyét, és a világkupa-sorozat zágrábi állomásán debütáló Krizsanovszki Lilihez hasonlóan 17.-ként fejezte be a versenyt.

Eközben jégtáncosaink pár száz kilométerrel délebbre azon a pályán léptek jégre, ahol sok korábbi olasz bajnok, köztük a világbajnoki bronzérmes Federica Faiella és Massimo Scali is nevelkedett. A legkisebbek pedig győzelemmel kezdték a szezont a Mezzaluna Cupon: Troján Eszter és Gallai Huba szoros versenyben diadalmaskodott a basic novice kategóriában. Az első kötelező táncban másodikak lettek, a második kötelező után azonban az élre álltak. Habár diszkóslágerekre bemutatott kűrjük csak a második helyre volt elég, a korcsolyázótudást és az előadásmódot magában foglaló komponensekben magasan a legjobbak voltak, így az utolsó helyről hajrázó olaszok végeredményben nem tudták befogni őket.

Leveles Réka és Leveles Balázs számára a mentanai megmérettetés nem csupán a szezon első versenyét, hanem az advanced novice mezőnyben való debütálást, sőt életük első repülőútját is jelentette, amely során a pilótafülkébe is bekukkanthattak. A testvérpár kiválóan kezdett: azzal, hogy a második kötelező táncban a második helyet szerezték meg, összetettben a negyedik helyről várhatták a kűrt.

A Mátrix című film zenéjére megalkotott szabadprogramjukban aztán több hibát is vétettek: forgásuk és emelésük is gyengébben sikerült a tervezettnél, Balázs pedig a twizzle-sor második részében egy fordulaton belül letette a lábát, ezért hiába folytatta, nem kapott rá pontot. A komponenseket tekintve a 3. helyre rangsorolták őket, ám az alacsony technikai pontok miatt a 7. helyen zártak, míg a Vargha Lilla–Lendvai Bence-kettős a 8. helyen végzett. Bár náluk is becsúsztak hibák – például a koreográfiai lépéssorban nem korcsolyáztak ki a palánkig, ezért nem volt értékelhető az elem –, rögtön a szezon első versenyén teljesítették a válogatott Héraklész B keretébe kerülés feltételeit.  

Vargha Lilla és Lendvai Bence edzőjükkel, Hoffmann Nórával

Jóval népesebb mezőnyben kellett helytállnia a Lake Placid-i és a rigai junior-világkupát is megjárt Kedves Katicának és Saronov Fjodornak (Sharonov Fedor). A ritmustánc kötelező tánc részében, a Tea Time Foxtrotban sikerült javítaniuk, ám két pont levonással zárták az első napot, mivel Katica esett, illetve az emelésük tovább tartott a megengedettnél. Így is magasabb pontszámot kaptak, mint legutóbb, és ez a kűrre is igaz volt: ott a twizzle-sor kivételével, amely nem felelt meg minden előírásnak, valamennyi elemüket szép kiviteli pontokkal értékelték. Így már a kűrben is elérték a junior-világbajnokságra előírt technikai minimumpontszámot, és megőrizték a ritmustáncban megszerzett 14. helyüket.

Lendvai Bence, Leveles Balázs, Hoffmann Nóra, Vargha Lilla, Kedves Katica és Leveles Réka Rómában

A pontszámokat tekintve tőlük is jóval nagyobb fejlődést produkált a felnőttek között induló Dozzi Leia és Valdez Michael. Habár az olaszországi megmérettetés rangban nem ér fel az Oberstdorfban megrendezett challenger versenyhez, ahol előző hétvégén szerepeltek, az, hogy Leia esésével együtt is közel öt pontot javítottak a ritmustáncban, említésre méltó. A kűrjük még ennél is jobban sikerült: amellett, hogy immár mindketten megkapták a legnagyobb, 4-es nehézségi szintet a twizzle-sorukra, a bírók minden elemüket magas kiviteli pontszámokkal értékelték. Így míg a Nebelhorn Trophyn 76, ezúttal 89 pontot gyűjtöttek, és megszerezték a világbajnokságra előírt technikai minimumpontszámot. A ritmustánc után egy helyet javítva a 7. helyen fejezték be a versenyt.

Ezt a tendenciát hétvégén Finnországban folytathatják, ahol újabb challenger verseny vár rájuk. A Finlandia Trophyn ráadásul két jégtánckettősünkért szoríthatunk, ugyanis Monaghan Emily és Fourati Ilias is csatlakozik a mezőnyhöz, sőt, a párosversenyben is érdekeltek leszünk Magyar Márk és új partnere, a korábban svájci színekben induló Julija Scsetyinyina (Ioulia Chtchetinina) révén.


Eredmények – JGP Egna

Eredmények – Mezzaluna Cup

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X