moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. október 18.

11 a top 10-ben – Halloween Cup, 1. nap

Bekezdtek műkorcsolyázóink a Halloween Cupon: Schermann Regina és Hortobágyi Dominik is vezet kategóriájában a rövidprogram után, míg Csiszér Emese a harmadik helyről várhatja a folytatást. Mi több, ő és Krizsanovszki Lili is megszerezte a junior-világbajnokságra, Csernoch András pedig az Európa-bajnokságra előírt technikai minimumpontszámot.   

Remekül indult az első nap a Vasas Jégcentrumban: a mezőny utolsó versenyzőjeként jégre lépő Hortobágyi Dominik hibátlan programmal megszerezte a vezetést az advanced novice fiúk rövidprogramjában. A MAC versenyzőjét a technikai pontszámban ugyan a második helyre rangsorolták, de egyedül ő tudta minden elemét tökéletesen kivitelezni, valamint korcsolyázótudásban és előadásban sem talált legyőzőre.

Dominik produkciója megadta az alaphangot: négy advanced novice lányunk közül, akik 24 fős mezőnyben képviselték a magyar színeket, ketten is a top 6-ban zárták az első napot. Zsirnov Dária, a Pavuk SE versenyzője Monti Csárdására, míg Szabó Cintia, a Jégkorszak SE korcsolyázója egy mai slágerre, a Portugal. The Man Feel It Still című számára mutatott be meggyőző programot. Mindketten két tripla ugrást vállaltak, és bár voltak kisebb bizonytalanságok, jó pozícióból várhatják a kűrt: előbbi a 4., utóbbi pedig tőle kevesebb mint egy ponttal elmaradva a 6. helyen áll.

Mivel a junior-világkupák egyetlen magyar fiú résztvevőjét, Berei Mózes Józsefet sérve miatt a hét elején műteni kellett, a junioroknál a grand prix sorozatban szereplő lányokon volt a világ szeme. A két világkupát is megjárt Schermann Regina ugyan rontotta kombinációját, de így is tovább tudta növelni a grand prix versenyeken kapott pontszámát, és a technikai, valamint a komponenspontokban is mind a 30 versenytársát maga mögé utasította.

Vele ellentétben hibátlan programmal érdemelte ki a harmadik helyet az SKSE-t képviselő Csiszér Emese, aki az augusztusi tesztversenyen mutatott teljesítménye alapján a junior grand prix-kon nem kapott lehetőséget. A junior-világbajnokságon való indulás felé viszont most megtette az első lépést, ugyanis a rövidprogramban megszerezte az előírt technikai minimumpontszámot. Nemkülönben edzéstársa, Krizsanovszki Lili, akinek a zágrábi világkupa után a mostani mindössze a második nemzetközi megmérettetése a juniorkorosztályban. A 8. helyen őt is alig három pont választja el a dobogótól, de ahhoz még közelebb, a 4. helyen is magyar versenyzőt találunk: Szigeti Bernadetten, aki az egnai grand prix-n lépett jégre, Lilihez hasonlóan ismét kifogott a lutzos kombináció, ám míg előbbi a lépéssorán, ő forgásain javítani tudott a világkupa óta.

A szezont még Láng Júlia is a junior grand prix sorozatban kezdte, de azóta már a felnőttek között is debütált az oberstdorfi challenger versenyen, és ezúttal is a szenior kategória mellett döntött. Rövidprogramját látva nem volt rossz döntés: habár kombinációját és szólóugrását is hiányosnak ítélték, a mezőnyt vezető olasz lányon kívül csak ő kapta meg a legmagasabb, 4-es szintet a lépéssorára. Mindamellett, hogy épp egy hete cserélt korcsolyát, és az új cipőhöz így rövid ideje maradt hozzászokni, a Németországban kapott pontszámát messze túlszárnyalva és legjobb junioreredményétől sem sokkal elmaradva az 5. helyre jött be a 22 fős mezőnyben – jóval rutinosabb versenyzőket megelőzve.

Köztük legfőbb hazai vetélytársát, Tóth Ivettet is, aki Hoffmann Nóra segítségével szvingre korcsolyázva idén megint egy új oldalát mutatja meg a rövidprogramban, ám ahogy első versenyén, a pozsonyi Nepela Memorialon, úgy most is gondja akadt az ugrásokkal. Kombinációját ezúttal bepörgette tripla-triplára, de elesett belőle, ahogy a lutzból is, amelyet erősen hiányosnak vett a technikai panel – forgásai viszont most mind 4-es szintet érdemeltek. Ez Medgyesi Fruzsináról is elmondható, aki az ugrásokban viszont szintén hibázott – Ivett a 7., Fruzsina a 14. helyről várhatja a kűrt.

Némi meglepetésre kevésbé kiegyensúlyozott férfi versenyzőink ezúttal jól vették az első akadályt: Csernoch András, majd Maszljanko Alexander is megjavította egyéni legjobbját. Előbbi ráadásul nehezített programmal készült: nem teljesen hibátlanul, de először láthattuk tőle a tripla lutz-tripla toeloop kombinációt, illetve ülőforgását immár 4-es szintűre értékelték. Az SKSE versenyzője ezzel a produkcióval két jelentős mérföldkövet is elért: eddigi legmagasabb pontszáma mellett az Európa-bajnokságon való induláshoz szükséges technikai minimumot is teljesítette, és a 9. helyen áll a kűr előtt.

Ezt a célt Maszljanko Alexander már korábban kipipálhatta, így számára a pozsonyi nem túl fényes szezonkezdés után a legfontosabb önbizalma visszanyerése lehetett. A Jégkorszak SE korcsolyázója most minden ugráselemét a tervek szerint kivitelezte, sőt, lépéssorát is erősebbnek találta a technikai panel. A tavalyi bronzérmes a 6. helyről vághat neki a kűrnek, és bár az idei mezőnyre nézve dobogóban nemigen reménykedhet, a 4. helytől épp csak két pont választja el. Edzéstársa, Böröcz Máté a 13. helyről hajrázhat.

A verseny ma az advanced novice, junior és szenior kűrökkel folytatódik, majd hétvégén a legkisebbek mutatják meg, mit tudnak, és a jégtáncosok is bemutatkoznak.


Valamennyi program visszanézhető a Halloweencup Budapest és a MOKSZ Műkorcsolya Youtube-csatornán.

Eredmények


HUNSKATE Média / Bruckner Nóra 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X