moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. augusztus 20.

Inspiráló tapasztalat – Junior grand prix, Courchevel 1

Újra rangos nemzetközi versenyen találkozhattak a világ minden tájáról érkező juniorok: a világkupasorozat első courcheveli állomásán a magyar színeket Szigeti Bernadett képviselte, aki a 12. helyen végzett a női műkorcsolyázók mezőnyében.  

Még mindig korlátok között és az orosz, valamint japán versenyzők nélkül, de egy év szünet után ismét összemérhették tudásukat a junior műkorcsolyázók és jégtáncosok. A hétállomásos junior-világkupasorozat első versenyén, amelyet a franciaországi Courchevelben rendeztek, a női mezőnyben voltunk érdekeltek: a magyar színeket a Pavuk SE műkorcsolyázója, Szigeti Bernadett képviselte.

Az elmúlt két szezonban rendszeresen a felnőttek között is induló és a múlt hétvégi tesztversenyen is ebben a korosztályban szereplő, de 17 évesen még juniorkorú Betti rövidprogramja ambiciózusabb volt, mint egy hete a szezon eleji felmérőn. Akkor az ugráskombinációja csak tripla-duplára sikerült, és bár most a második ugrását hiányosnak vették, ezúttal az is tripla volt, bátran belement ugyanis a tripla toeloop-tripla toeloopba. A flipet, ugyan még nem teljesen tisztán, de már szintén meggyőzőbben mutatta be, és a lépéssorára 2-es helyett 3-as szintet kapott.

„Nagyon sokat segített, hogy a tesztversenyen mindkét program után egyéni kiértékelésen hallhattuk a technikai specialistától, Lakernik úrtól [Alekszandr Lakernik, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség első számú alelnöke], mit csináltunk jól, és min kell javítani. Örültem, hogy most, bár a flipem és a toeloopom is hiányos volt, meg tudtam mutatni, hogy a tripla-triplán is dolgozom, és így folytatom tovább, hogy legközelebb már tisztán sikerüljön” – fogalmazott a verseny után Betti, aki annak kapcsán, hogy magaslati helyszínen kellett helytállni, hozzátette: nagyon hajtotta az adrenalin, csak a program második felében, a lépéssorban kezdte érezni, hogy megterhelőbb a korcsolyázás, mint itthon.

Versenyzőnk a 11. helyről várhatta a pénteki kűrt, amely az ugrásokat tekintve sajnos nem a tervei szerint sikerült: az első elemét, a flipet, csakúgy, mint múlt hétvégén, leszimplázta, és onnantól sorra jöttek a hibák. A forgásokban viszont javított: a tesztversenyen 3-as szintű forgáskombinációjára és 2-es szintű mérlegforgására is a legmagasabb, 4-es szintet kapta. Végül egy hellyel hátrébb, 12.-ként zárta élete második junior grand prix-ját.

„Hatalmas élmény volt, hogy hosszú kihagyás után újra nagy nemzetközi mezőnyben szerepelhettem. Nagyon inspirálóan hatott rám, sokat tanultam a legjobbaktól, a koreai lányokat különösen jó volt látni, hihetetlen, hogy csúsznak a jégen. Úgy érzem, hogy amennyit a tesztverseny óta eltelt pár napból ki lehetett hozni, azt kihoztam, és a következő versenyig, a Lombardia Trophyig hátralévő három hét is erről fog szólni – mondta el Betti, aki edzőjével, Pavuk Patríciával a vasárnapi hazaút előtt a holnapi napot még Courchevelben, a tervek szerint kirándulással, valamint a jégtánc és férfi kűrverseny megtekintésével tölti. 

Mivel a második junior grand prix helyszíneként választott kanadai Edmonton végül nem tudta vállalni a rendezést, Courchevel viszont igen, a sorozat a francia síparadicsomban folytatódik – jövő csütörtöktől szombatig három magyar versenyzőért, a műkorcsolyázó Krizsanovszki Liliért és a Leveles Réka–Leveles Balázs-jégtánckettősért szoríthatunk.


Eredmények

További információk


HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Olivier Brajon

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X