moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. augusztus 28.

Új élmény – Junior grand prix, Courchevel 2

Egy rutinos(abb) és két újonc – a második courcheveli junior grand prix-n a versenysorozatban két éve már bemutatkozó Krizsanovszki Lili 17., a most debütáló Leveles Réka és Leveles Balázs pedig 15. helyet szerzett a magyar csapatnak. 

A kanadai Edmonton visszalépésével Courchevelben – továbbra is a japánok és az oroszok távollétében – folytatódott a junior műkorcsolyázók és jégtáncosok grand prix sorozata, ahol ezúttal a női egyéni mellett már jégtáncban is volt magyar versenyző.

Először a tesztversenyen második helyet szerző Krizsanovszki Liliért szoríthattunk (Sebestyén Korcsolya SE), aki az ABBA híres slágerére, a The Winner Takes It Allra mutatta be rövidprogramját, végig mosolyogva, amit a versenysorozat kommentátora, Ted Barton is kiemelt – ahogy a szépen kivitelezett, legmagasabb, 4-es szintű forgáskombinációját is. Műkorcsolyázónk a 13. helyről várhatta a folytatást, és sajnos akárcsak a rövidprogramban, a kűrben is becsúsztak hibák, így összesítésben a 17. helyen zárt – csakúgy, mint két évvel korábban az első junior grand prix versenyén Zágrábban.

Tavaly, mivel akkor a koronavírus-járvány miatt törölték a juniorok grand prix sorozatát, Lilinek sem volt alkalma szerepelni ilyen nívós megmérettetésen, amit nagyon sajnált, ugyanakkor, mint mondta, motiválta is, hogy idén még több munkával még magabiztosabban térjen vissza.

„Amikor megtudtam, hogy kaptam egy grand prix-t, nagyon örültem. Juli [Gór-Sebestyén Júlia, Lili egyik edzője] is úgy engedett el, hogy tegyem oda magam, de elsősorban élvezzem ezt a lehetőséget. Ez a verseny teljesen új élményt adott, részben a magaslati helyszín miatt is. Mivel Betti [Szigeti Bernadett, az első junior grand prix-n induló műkorcsolyázónk] is mondta, hogy más itt korcsolyázni, felkészültem mentálisan, hogy keményebb lesz. Az első edzésen még furcsa volt, aztán megszoktam, de azért éreztem, hogy már a rövidprogramban is, a kűrben meg pláne jobban elfáradtam, mint ahogy szoktam” – összegezte tapasztalatait Lili, akinek kűrzenéjére többen felkapták a fejüket, hiszen nem szokványos zenét választottak erre a szezonra – a program első feléhez a Malév szignálját.

„Presser Gábornak ezt a két zenéjét [Vidrai] Szabolcs [Lili másik edzője] mutatta, és rögtön megtetszett nekem is. Mindig arra törekszünk, hogy egyedi zenéket találjunk, és ezek is azok” – tette hozzá versenyzőnk, aki tegnap, miután lefutotta programját, a verseny hátralévő részét a holland, a bolgár, a török és két koreai lánnyal nézte. – Az edzéseken is mindig köszöntünk egymásnak, váltottunk pár szót, nagyon kedvesek. Van mit tanulni tőlük, örülök a lehetőségnek, hogy itt indulhattam. Ma délelőtt felmentünk a hegyekbe, aztán megnéztük a fiúk utolsó csoportját, majd nagyon drukkoltunk Rékáéknak.”

Újonc jégtáncosainknak, Leveles Rékának és Leveles Balázsnak, akik korábban csak egy kis hazai versenyen márciusban, majd két hete a tesztversenyen indultak a juniorok között, így nekik pláne merőben új élmény volt ilyen mezőnyben versenyezni. A ritmustáncban, amelyet Ray Charles két klasszikusára korcsolyáznak, ráadásul a sorsolás értelmében utolsóként kellett jégre lépniük, ami sosem könnyű. De abban és a kűrben is, amelyet pedig a Tosca két verziójára állítottak össze, a legmagasabb, 4-es nehézségi szintű és szépen kivitelezett emeléseket mutattak be. A többi elemnél viszont érződött az izgatottság és a rutin hiánya, így végül mindkét programban a 15., utolsó helyen végeztek – de, ahogy Balázs mondta, nem az eredményért, hanem a tapasztalatért mentek.

„Mindenekelőtt szeretnénk megköszönni a szövetségnek, hogy elutazhattunk ide, ez nagy lehetőség nekünk, és nagyon élveztük. A programokból kihozhattunk volna egy kicsivel többet, látszott rajtunk, hogy új volt nekünk ez az egész, kicsit megszeppentek voltunk. Az edzések alapján valamivel jobbra számítottam” – fogalmazott a 17. születésnapját épp a jövő héten ünneplő jégtáncosunk, aki, lévén, hogy tegnap utolsóként futottak, a versenyre készülve a többiek programjaiból nem látott semmit. Ma viszont elsőként korcsolyáztak, így húgával együtt végig tudta nézni a kűröket, és elárulta: a mezőny másik testvérpárjának drukkoltak.

„Brownék [Oona Brown és Gage Brown, a győztes amerikai kettős] tetszettek a legjobban, de a másik amerikai pár [Isabella Flores és Dmitry Tsarevski, a verseny ezüstérmesei] is nagyon jó volt.” És hogyan fognak kikapcsolódni a holnap déli hazaindulás előtt? „Az edzésnapon már felmentünk a hegyre, meg esténként sétáltunk egy kicsit, de mindenképp szeretnénk jobban körülnézni, mert gyönyörű a táj. És a másik fő célom: a hátralévő időben végigkóstolom a vacsorát meg a reggelit, mert a versenydrukk miatt eddig, főleg reggel, nem sokat ettem. Na majd most” – mondta nevetve Balázs, akit Rékával együtt egy hónap múlva még egy grand prix versenyen, a sorozat ötödik, ljubljanai állomásán is láthatunk.  

A junior világkupa-sorozat a jövő héten Kassán folytatódik, ahol két műkorcsolyázónk révén leszünk érdekeltek: a női mezőnyben Papp Vivien, a férfiaknál pedig Vlaszenko Alekszandr (Vlasenko Aleksandr) képviseli majd a magyar színeket.


Eredmények

További információk


HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X