moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. október 9.

Hazatért

Nagyapja halálos ágyánál tett ígéretéhez híven hazatért, és az idei szezontól magyar színekben versenyez Berei Mózes József, vagy ahogy mindenki ismeri, Berei Pepe. Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár és sportminiszter hivatalában fogadta a többszörös osztrák bajnok műkorcsolyázót, aki köszönetet mondott Ausztriának, hogy hosszú évekig támogatta, és hozzásegítette a nemzetközi sikerek eléréséhez. 

A találkozón Nagy Andor nagykövet, Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke és Berei Pepe új edzője, Sebestyén Júlia Európa-bajnok műkorcsolyázó is részt vett. Szövetségünk elnöke is háláját fejezte ki Ausztriának, hogy egy ilyen remek sportolót adtak át Magyarországnak. Kósa Lajos hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számára rendkívül fontos a sport támogatása, ezt a célt szolgálja az épülő Nemzeti Korcsolyázó Központ is, amely Közép-Európa legnagyobb és legmodernebb jégcentruma lesz. Az alkancellárral közös rendezésű versenyekről, hosszú távú együttműködésről is tárgyalt, melynek kapcsán Pepét mindketten az osztrák–magyar barátság egyik jeles képviselőjének nevezték.

Berei Pepe ötéves kora óta a bécsi Stadthalléban edzett Margarete Rozum és Szergej Gromov irányításával. Szereti Ausztriát, hiszen ott nőtt fel, ott járt iskolába, de mindig tudta, hogy egy nap hazatér. Annál is inkább, mert nagyapjának hét éve az volt az utolsó kívánsága, hogy unokája ne idegen földön nőjön fel, és a melegítőjére nagybetűkkel az legyen írva: MAGYARORSZÁG. Halála előtt szavát adta, hogy az égből vigyáz unokájára, és amikor ugrik a versenyeken, magasra emeli, mint egy hópihét.

Az osztrák alkancellárt is megérintette a 14 éves sportoló története, és a találkozón hangsúlyozta: megérti a döntését. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Ausztria elveszíti egyik nagy sportreménységét, de biztosította Pepét arról, hogy továbbra is a sajátjukként fogják szeretni, szorítani fognak érte a versenyeken. Megígérte, hogy ha két év múlva jégre lép a grazi Európa-bajnokságon, ott lesz a csarnokban, hogy drukkoljon neki.

Heinz-Christian Strache elismerően szólt Magyarország sporteredményeiről, és figyelemmel hallgatta a fiatal műkorcsolyázó meglátásait az osztrák jégsport jövőjével kapcsolatban. Pepe ezután köszönetet mondott azért, hogy kilenc éven át támogatták a pályafutását. „Soha nem fogom elfelejteni, mit tettek értem az osztrákok, sokat köszönhetek önöknek. Szeretném egyszer majd viszonozni mindezt, szeretném, hogy büszkén mondhassák, innen indultam, itt edzettem. Minden sikeremben benne lesznek.”

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X