moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. október 20.

Hazai pályán

Közel 300 műkorcsolyázó és jégtáncos vette birtokba a Vasas Jégcentrumot: számtalan magyar versenyző részvételével kezdetét vette a három napon át tartó Halloween Kupa. Az első versenynap után több sportolónk is dobogós helyen áll – közülük Tóth Ivett, illetve a Janovszkaja Anna–Lukács Ádám-kettős az élről várhatja a kűrt.

A versenyt az advanced novice fiúk nyitották, ebben a kategóriában Hortobágyi Dominik képviselte a magyar színeket. A MAC korcsolyázója sérülése ellenére is meg akarta mutatni, mit tud: forgáskombinációját 3-as szintűre értékelték, és a dupla axelt is sikeresen megugrotta. Minden esélye megvan az éremszerzésre, ugyanis a rövidprogram után a harmadik helyen áll.

Az advanced novice lányok 27 fős mezőnyében tíz magyar indulónak is drukkolhattunk. Közülük az SKSE versenyzője, Gál Zoé szerepelt a legjobban, aki a Sakk című musical zenéjére bemutatott rövidprogramjában szép tripla salchow-dupla toeloop kombinációt és dupla axelt ugrott, továbbá a forgásait és a lépéssorát is a kategóriájában engedélyezett legmagasabb, 3-as szintűre értékelték. Rövidprogramjára 33 pontot kapott, ezzel a 4. helyen áll. Edzéstársa, Szabó Cintia a 6. helyet szerezte meg, így ő is az utolsó csoportban futhatja a kűrt.

Krizsanovszki Lili a 10., Zsirnov Dária a 13., Vargha Lilla a 16., Kaszál Anna Karina a 18., Szakács Imola Mária a 23., Fliszár Hanna a 25., Varga Janka a 26., Mezei Réka pedig a 27. a rövidprogram után. A dél-koreai Chaeeun Won a mezőnyben egyedüliként próbálkozott meg a tripla flippel, és bár az nem sikerült tökéletesen, a többi eleme igen, így 39 ponttal vezet a versenyben.

A kisebb jégpályán eközben ifjú jégtáncosaink a kötelező táncokat mutatták be: a basic novice korosztályban két, az intermediate novice kategóriában pedig egy kettős révén voltunk érdekeltek. Előbbi mezőnyben a Steps On Ice SE-t képviselő Troján Eszter és Gallai Huba a 3., Papp Judit és Selényi János pedig a 4. helyen áll. A Hoffmann Korcsolya Akadémia növendékei, Leveles Réka és Leveles Balázs az első táncban estek, így az utolsó helyről kellett nekifutniuk a tangónak, abban viszont szép produkcióval a 4. helyet szerezték meg, ám egyelőre nem tudták ledolgozni a hátrányukat.

A junior férfiaknál Szoboszlai Tamás, akit két hete a ljubljanai junior grand prix-n láthattunk, sajnos több elemét is rontotta, így az utolsó helyről várja a kűrt. Az orosz Mihail Poljanszkij hibátlan és erős, tripla lutz-tripla toeloop kombinációt és a legmagasabb szinten kivitelezett forgásokat tartalmazó rövidprogramjával elhúzott a mezőnytől: 67 ponttal áll az élen. Őt 55 ponttal követi a német Kai Jagoda, aki egyedüliként ugrott tripla axelt a mezőnyben.

Míg ott egy korcsolyázónkra összpontosítottunk, a junior nőknél népes különítmény képviselte a magyar színeket: az indulók közel fele hazai versenyző volt. Bár az idei junior grand prix-kon remekül szereplő Láng Júlia a kombinációját elrontotta, a tripla flipet tisztán megugrotta, és bronzérmes pozícióból várja a kűrt. Az ostravai junior grand prix-n debütáló Schermann Regina a flipet ugyan leduplázta, a legnehezebb, 4-es szintűre értékelt forgásai és kiváló koreográfiája révén megjavította a Csehországban kapott pontszámát, és csupán bő két ponttal maradt el a dobogótól.

Csiszér Emese a 6., Szigeti Bernadett a 7., Glózik Emese a 12., Szarka Ivett a 15., Elek Amanda a 16., Marton Kata pedig a 17. helyen áll. Az ukrán származású, de már évek óta osztrák színekben versenyző Olga Mikutina mindkét junior grand prix-ján rontott a rövidprogramban, de ma nem hibázott: amellett, hogy csodálatos tripla flipet ugrott, csak tőle láthattunk tripla-tripla kombinációt, valamint forgásait és lépéssorát is a legmagasabb szinten kivitelezte. Élete produkciójával a 60 pontot megközelítve, majdnem tíz ponttal vezet az olasz Marina Piredda előtt, aki a mezőnyben egyedüliként mutatott be tripla lutzot.

A szezon elején sérüléssel küzdő Maszljanko Alekszander kirobbanó rövidprogrammal tért vissza: meglepetésre magasba emelt kézzel ugrotta a tripla rittbergert, ami nehezítésnek számít, a legmagasabb, 4-es szintű forgásokat mutatott be, és a kombinációját kivéve az összes elemére pozitív kiviteli értékeket kapott. Így a szenior férfiak között az ezüstérmes pozícióból várja a kűrt a kétszeres olimpikon ausztrál Brendan Kerry mögött, akitől a nap egyetlen négyfordulatos ugrását láthatta a közönség.

„A csütörtöki edzésen nagyon izgultam, de a rövidprogramban már úgy álltam oda, hogy nem agyaltam semmin, csak arra gondoltam, hogy most kell megmutatni, amit tudok. Az elmúlt másfél hónap fizikailag és mentálisan is elképesztően nehéz volt, ezért különösen örülök, hogy így sikerült a visszatérés. Ráadásul megszereztem a minimum technikai pontszámot, ami ahhoz kell, hogy indulhassak az Eb-n – a célom az, hogy a vb-hez szükséges pontokat is elérjem” – mondta Maszljanko Alekszander.

Borovoj Alekszander a 8., Böröcz Máté, aki a magyar indulók közül egyedüliként ugrott tripla axelt, a 10., Csernoch András a 13. a rövidprogram után.

A szenior nők mezőnyében Tóth Ivett kisebb hibákkal ugyan, de megszerezte a vezetést – bár a Svájcot képviselő Alexia Paganini mindössze két tized pontra, a dán Pernille Sorensen pedig egy pontra van tőle, így izgalmas kűrverseny várható. Érdekesség, hogy négy év után ismét Budapesten versenyez az Egyesült Arab Emírségek első számú korcsolyázója, Zahra Lari, aki abban a tekintetben is úttörőnek számít a sportágban, hogy gyakorló muszlimként a jégen is hidzsábot visel. Medgyesi Fruzsina a 8., Jakab Dária a 9., míg Rozgonyi Kloé, aki leghamarabb jövő februárban indulhat magyar színekben, versenyen kívül mutatta be programját.

Bár a junior jégtáncosoknál Marton Villő és Szemko Danijil betegség miatt visszalépni kényszerült, így ott nem drukkolhattunk hazai versenyzőnek, a nap megkoronázásaként szenior jégtánckettőseink brillíroztak: Janovszkaja Anna és Lukács Ádám majdnem 10, Jakucs Hanna és Galli Alessio pedig több mint 15 ponttal javította meg néhány hete elért pontszámát és egyben eddigi legjobbját – Annáék ezzel vezetnek a tangó után.

Az eredmények ide kattintva tekinthetők meg.

(Bruckner Nóra – Fotó: Rendezvényfotó)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X