moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. október 7.

Bravúros kűrök

Eddigi legjobb kűrpontszámát majdnem 10 ponttal megjavítva megtartotta a 10. helyet Láng Júlia Ljubljanában, amiért már ranglistapont is jár. Marton Villő és Szemko Danijil a pénteki kudarcot félretéve nagyot küzdött, és szintén élete szabadprogramját korcsolyázta.   

Láng Júlia a Malaguenára mutatta be kűrjét Ljubljanában. A Pavuk SE versenyzője két kisebb hibától eltekintve remekül futott: majdnem 10 ponttal megjavította a Pozsonyban elért, ugyancsak kiváló eredményét, és életében először 90 pont fölé került a kűrben. A fejlődés óriási: míg tavaly csak a 109. pozíciót foglalta el a junior grand prix versenyeken induló lányok között, most, amikor már csak egy viadal van hátra, a 39. helyen áll. Mai szereplésével a világranglistára is felkerült, így, ha indul a junior-világbajnokságon, jobb csoportba sorsolhat, mint korábban.

Rosnik András nagyon büszke tanítványára, aki annak ellenére futotta eddigi legjobb programját, hogy mindössze egy hete tudták meg, ő indulhat Ljubljanában.

„A rövidprogramban megszerzett 10. hely révén erős csoportba került a kűrben, de egyáltalán nem lógott ki a többiek közül. Rendkívül koncentráltan, lendületesen korcsolyázott, és jól is adta elő a programot. Nemcsak az ugrások sikerültek kiválóan, a forgásait és a lépéssorát is abszolút a várakozásoknak megfelelően kivitelezte – előbbiekre a legmagasabb, 4-es szintet, utóbbira pedig 3-as szintet kapott. Idén rengeteget foglalkoztunk a koreográfiával, a korcsolyázótechnikájával, és úgy gondolom, annak minőségében, valamint az előadásmódban a leglátványosabb a fejlődés. Mindig az oroszokhoz méri magát, és ha innen nézzük, még sokat kell tanulnia, de ha így dolgozik tovább, elérheti a céljait” – mondta az edző.

A kanadai verseny ezüstérmese, Anasztaszija Tarakanova a harmadik helyről várta a kűrt, tudva azt, hogy csak úgy biztosíthatja be helyét a grand prix döntőben, ha itt is az első két hely valamelyikén végez. Jevgenyij Pljuscsenko tanítványa egy pillanatig nem ingott meg a teher alatt, és teljesen tökéletes programot futott. Amint befejezte, a levegőbe csapott, érezte, hogy meglehet a győzelem – amikor meglátta a pontjait, az oroszokra nem jellemző módon még örömtáncot is lejtett a lihegőben.

Honfitársa, Anna Taruszina a pozsonyi grand prix után most is az ezüstéremnek örülhetett. Csupán az egyik lutzában hibázott, a lépéssorára pedig ezúttal már megkapta a 4-es szintet. Új egyéni legjobb pontszámot korcsolyázva alig két ponttal maradt el Tarakanovától.

A 13 éves dél-koreai Haein Li ugyancsak szinte tökéletes programot futott a West Side Story zenéjére, és a rövidprogram után a kűrben is megjavítva legjobbját a bronzérmet szerezte meg.

A csütörtöki versenynap után az élen álló japán Kawabata Tomoe nem bírta a nyomást, több komoly hibát is vétett, így a kűrben csak 9., összesítésben pedig 5. lett.

A ljubljanai junior grand prix a jégtáncosok versenyével ért véget, ahol Marton Villő és Szemko Danijil elképesztő mentális erőről tett tanúbizonyságot: miután tegnap háromszor is estek a ritmustáncban, ma életük kűrjét futották. Remekül adták elő a Macska-jaj című film zenéjére készített koreográfiát, amely Irina Zsuk keze munkája, így nem meglepő, hogy tele van jobbnál jobb ötletekkel, érdekes bemenetelekkel, apró gagekkel. Végül három helyet előrelépve a 12. helyen zártak.

Bár Berecz Ilona szerint a szabadprogramban is bőven maradtak pontok, rendkívül biztatónak tartja, hogy tanítványai ebben a nehéz helyzetben így össze tudták szedni magukat.

„A tavalyi jó eredmény után voltak elvárások feléjük, ezért is viselte meg őket annyira a pénteki kudarc. Villő különösen izgult napközben, mindenáron meg akarta mutatni, hogy nem a mezőny végén a helyük. Ez a görcsös akarás veszélyes lehet, de szerencsére a legjobbat hozták ki ebből a szituációból. Az emeléseket vissza kell majd néznem, mert akkor és ott úgy láttam, jól sikerültek, mégsem kaptuk meg a várt szinteket. Az viszont, hogy mindkét lépéssorukat 3-as szintűre értékelték, mérföldkőnek számít, ugyanis azon lehet leginkább lemérni egy kettős fejlődését” – hangsúlyozta edzőjük, majd hozzátette: az orosz koreográfus is méltatta a produkciót.

„Irina azt mondta, ahhoz képest, hogy a legtöbb ellenfélnek ez már nem az első versenye a szezonban, Villőék kifejezetten jól szerepeltek. Jövő hétre, amikor Jerevánban lépnek jégre, azt tanácsolta, hogy egymásnak és még lendületesebben, felszabadultabban korcsolyázzanak. Nincs sok idő összekapni magukat, de az, hogy a kűrben így teljesítettek, erőt ad a továbbiakhoz.”

Az élbolyban nem történt változás: a ritmustánc után vezető amerikai kettős a Litvániában megszerzett ezüstérem mellé Ljubljanában egy aranyat is begyűjtött. A mindössze 15, illetve 16 éves Avonley Nguyen és Vadym Kolesnik lélegzetelállító programot mutatott be az Imagine Dragons és Ludovico Einaudi zenéjére, melyben két elem kivételével minden 4-es szintű volt, és átlépték a bűvös 100 pontos határt.

Bár a Linzben diadalmaskodó Szofija Sevcsenkónak és Igor Jeremenkónak ezúttal az ezüstéremmel kellett beérnie, ha lehet, most még átütőbben adták elő igen egyedi kűrjüket, katartikus élményt okoztak. Vérbeli művészekként annyira átélték a produkciót, hogy a lány el is érzékenyült a végén. Arany- és ezüstérmükkel az amerikaiakhoz hasonlóan bebiztosították helyüket a decemberi döntőben.

A bronzérmet a Peter Gunn című film zenéjére korcsolyázó Polina Ivanyenko és Danyiil Karpov vihette haza. Akárcsak a másik két kettős, ők is megjavították eddigi legjobbjukat, arra azonban egy hétig még várniuk kell, hogy kiderüljön, bejutnak-e a junior grand prix döntőbe.

 

JUNIOR GRAND PRIX, LJUBLJANA

Nők: 1. Anasztaszija Tarakanova (orosz) 190,05, 2. Anna Taruszina (orosz) 188,24, 3. Haein Li (dél-koreai) 180,48, …10. Láng Júlia 139,46

Jégtánc: 1. Avonley Nguyen–Vadym Kolesnik (amerikai) 165,63, 2. Szofija Sevcsenko–Igor Jeremenko (orosz) 161,67, 3. Polina Ivanyenko–Danyiil Karpov (orosz) 151,69, …12. Marton Villő–Szemko Danijil 106,28

(Bruckner Nóra – Fotó: veritphoto)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X