moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. szeptember 23.

Egyéni sikerek és egy várva várt visszatérés

Megjavította az első versenyén kapott pontszámát Papp Vivien Ljubljanában, Csernoch András eddigi legjobb tripla axeljét mutatta be Oberstdorfban, ahol hat hónap után Láng Júliát is újra láthatta a közönség – ez történt az ötödik junior grand prix és az olimpiai pótkvalifikációs verseny első napján.

Kissé szokatlan időpontban, nem sokkal délelőtt 10 óra után lépett jégre az első magyar versenyző a Nebelhorn Trophyn, és olyan tripla axellel kezdett, amilyet eddig még nem láthattunk tőle versenyen – Csernoch András tisztán megugrotta programja legnehezebb elemét, csak az érkezés nem volt tökéletes. Habár az ugráskombinációja második ugrását ezután csak duplára pörgette be, és a tripla flipjében is volt egy kis hiba, mindhárom forgása nehézségi szintjén tudott javítani az alig két hete a Lombardia Trophyn futott rövidprogramjához képest – sőt, a beugrós mérlegforgásra most először kapta meg a legmagasabb, 4-es nehézségi szintet, és a 21. helyről várhatja a folytatást.

Mivel a hotel elég messze van a jégpályától, műkorcsolyázónk a kora reggeli edzés után nem buszozott vissza, hanem a pályán próbált pihenni egy kicsit, és felkészülni a versenyre. „Az axel valóban a legjobb axelem volt, amit eddig versenyen bemutattam, és ez jó hangulatba hozott, de ilyenkor persze aztán már rögtön a következő elemre kell fókuszálni. A lutzcal az utóbbi pár hétben voltak gondjaim, és az érkezésnél úgy éreztem, biztosabb, ha dupla toeloopot teszek rá, többet érek egy tiszta duplával. Sokan kaptunk nagyon hasonló pontszámot, közel vagyok a középmezőnyhöz, így a kűrben az lesz a célom, hogy néhány versenytársat megelőzve előrelépjek. De igazán boldog a világbajnokságon való induláshoz szükséges minimumpontszám megszerzésével lennék” – fogalmazott a Sebestyén Korcsolya SE versenyzője.       

Délután a ljubljanai junior grand prix-n szereplő Papp Vivienért szoríthattunk, aki három hete Kassán teljesen hibátlan rövidprogramjával és sziporkázó előadásmódjával robbant be a juniormezőnybe. A Hoffmann Korcsolya Akadémia 13 éves tehetsége ott folytatta, ahol abbahagyta: csupán a tripla lutzban volt egy kis hibája, az összes többi elemét tökéletesen mutatta be, magasabb kiviteli értékekkel, mint az első versenyén, sőt, ezúttal már mindegyik forgására megkapta a 4-es szintet. Így a technikai pontszáma ismét 30 pont felett volt, nagyon közel a múltkorihoz, a komponensekben pedig több mint egy ponttal túlszárnyalta a Kassán elért eredményét. Ezáltal megjavította egyéni legjobb pontszámát, és a 8. helyről vághat neki a szombati kűrnek.

Láng Júliának hátrébbról, a 24. helyről kell hajráznia – a Pavuk SE műkorcsolyázója első ugrásában, a tripla lutzban ugyanazt a hibát vétette, mint Vivien, majd sajnos a tripla flipből esett, így nem volt ugráskombináció a programjában, és két forgásába is belekötött a technikai panel. A dupla axelja szépen sikerült, és egy gyönyörű, 4-es szintű hátrahajlós forgással fejezte be A nyomorultak című musical világhírű betétdalára koreografált rövidprogramját, amelyet, lévén, hogy Julcsi sérülés miatt még nem versenyzett idén, most először láthatott a közönség.

„Ezt a programot még tavasszal, amikor Moszkvában jártam Eteri Tutberidze csapatánál, készítette nekem Daniil Glejhengauz [Daniil Gleikhengauz]. A zenét is ők választották, aminek nagyon örültem, mert szerintem jól látják, melyik versenyzőhöz mi illik, így rögtön elfogadtam és megszerettem a programot – mondta el magyar bajnokunk, aki határtalanul boldog, hogy végre újra versenyezhet. – Az edzéseken ugyan csináltunk versenyszimulációt, de az azért nem ugyanaz. Már az óriási dolog, hogy ilyen hamar rendbe jött a lábam, és itt lehetek. A technikai elemeket meg kell csinálni, nincs mese, de annak örülök, hogy a komponensekre elég jó pontot kaptam. Nagyon élveztem a korcsolyázást, és a kűrben is az lesz a célom, hogy ezt a nézők is érezzék az előadásomból. Elég erős a programom, nem egy verseny volt már, ahol a kűrrel sokat jöttem előre, és mindent bele fogok adni, hogy ez most is így legyen.”

Pénteken Oberstdorfban a jégtáncosok is megkezdik szereplésüket: Yanovskaya Anna és Lukács Ádám 10:55-kor futja ritmustáncát, majd Csernoch Andrásért 15:52-kor szoríthatunk. Szinte percre pontosan ekkor junior jégtánckettősünk is jégre lép: Leveles Réka és Leveles Balázs 15:55-kor korcsolyázik Ljubljanában.


Élő közvetítés és további információk – Nebelhorn Trophy

Élő közvetítés és további információk – Junior grand prix, Ljubljana


HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Ludwig Welnicki

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X