moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. szeptember 22.

A tét az olimpiai kvóta – Nebelhorn Trophy

A héten az utolsó olimpiai kvóták is gazdára találnak a németországi Oberstdorfban – a pótkvalifikációs Nebelhorn Trophyn négy magyar versenyző is kvótáért korcsolyázik: női egyéniben Láng Júliáért, férfi egyéniben Csernoch Andrásért, jégtáncban pedig a Yanovskaya Anna–Lukács Ádám-kettősért szoríthatunk.  

Március óta tudjuk, hogy a magyar csapat történelmi jelentőségű kvótával vág neki a 2022-es téli olimpiának, hiszen a stockholmi világbajnokságon Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk páros műkorcsolyázásban kivívta az olimpiai részvételt, így 66 év után vehet részt újra magyar páros az ötkarikás játékokon. De vajon ki csatlakozhat hozzájuk?

A héten erre is választ kapunk, hiszen a hivatalos edzésekkel ma Németországban kezdetét vette a pekingi olimpia pótkvalifikációs versenye, a Nebelhorn Trophy, amelynek keretében három napon át közel 150 műkorcsolyázó és jégtáncos küzd a márciusi világbajnokság után fennmaradó húsz kvótáért. A Hoffmann Korcsolya Akadémia jégtánckettőse, Yanovskaya Anna és Lukács Ádám számára nem ismeretlen ez a helyzet, hiszen 2017-ben is részt vettek a pótkvalifikáción, azzal a különbséggel, hogy akkor kevesebb mint egy év együtt korcsolyázás után került erre sor. Most már jóval rutinosabban vághatnak neki a feladatnak, de nem lesz könnyű dolguk, hiszen a 21 kettősből 17 pályázik négy kvótára – olyanok is, akik az alig két hete megrendezett Lombardia Trophyn előttük végeztek.

„Igaz, nem volt sok időnk, de úgy érezzük, jól ki tudtuk használni. Intenzíven edzettünk, és tudtunk változtatni pár dolgon, amin szerettünk volna a programokat illetően, jól sikerült a felkészülés. Mindkét mai edzésen megcsináltuk, amit terveztünk. Már az edzéseket is nagyon komolyan kell venni, hiszen a versenyeken a bírók végignézik ezeket, és fontos, hogy jó benyomást tegyünk rájuk. Ezért az edzéseket miniversenynek tekintjük, amelyeken nem elég hibáktól mentesen korcsolyázni, felszabadultan kell odaállni. Azon leszünk, hogy ezt a versenyen is megvalósítsuk, és azok között, akik kvótáért jöttek, ott legyünk a legjobb négyben” – nyilatkozta Ádám az edzéseik után.

A férfiak 30 fős mezőnyéből 25-en fognak megküzdeni a hét maradék kvótáért – a Sebestyén Korcsolya SE műkorcsolyázójának, Csernoch Andrásnak nagy nevek között kell bizonyítania.

„Különleges helyzet, hogy ilyen sok nemzet, versenyző és csoport van, nagyon sokan próbálnak kvótát szerezni, és megtisztelő, hogy itt képviselhetem a hazámat. Mivel tegnap az utazás miatt nagyon hosszúra nyúlt a nap, és ehhez képest korán volt az edzés, reggel még az volt a cél, hogy akklimatizálódjak, megérezzem a jeget. Az otthoni környezethez képest persze szokatlan, hogy fel kell venni a nagy versenyzők tempóját, de délután éreztem, hogy már jobban ment, biztosabb voltam az ugrásokban is. Így kell folytatnom holnap – mondta el Andris.

Női versenyzőnknek, a sérülésből visszatérő Láng Júliának nemcsak hogy akklimatizálódnia kell a környezethez, hanem egyáltalán a versenyzésbe is vissza kell rázódnia, hiszen a márciusi világbajnokságon lépett utoljára jégre a bírók előtt. Habár a lábközépcsonttörése miatt mindkét kijelölt válogatóversenyt, a tesztversenyt és a Lombardia Trophyt is kihagyni kényszerült, az elmúlt két hétben ismét Moszkvában készülő műkorcsolyázónk edzésen nyújtott teljesítményét látva dr. Vardanjan Gurgen, az ágazat sportigazgatója hosszas mérlegelés után, a válogatók mellett az előző versenyszezon eredményeit is figyelembe véve neki szavazott bizalmat.

„Nagyon hálás vagyok ezért, és bár a kvótaszerzés a verseny tétje, a legfontosabb számomra az, hogy a teljesítményemmel bizonyítsam, rászolgáltam erre a bizalomra – szögezte le Julcsi, aki a terapeutájának legalább ugyanilyen hálás. – Csodát művelt velem, de tényleg! Hat hete tört el a lábam, általában ennyi idő elteltével engedik csak, hogy terhelni kezdje az ember. Nekem mindössze két hét maradt ki a jeges edzésből, akkor csak szárazon csináltam gyakorlatokat, de már akkor elkezdhettem fokozatosan terhelni a lábamat. A terapeutám úgy megerősítette az izmokat és a szalagokat, hogy tényleg szinte erősebb lett a lábam, mint volt. Így amikor visszamentem Moszkvába, ahol már maximális terhelésnek tettek ki, a testem többi része megérezte, a lábam egyáltalán nem.”

A nőknél a 37 indulóból 33-an kvótáért jöttek, amelyből náluk hatot fognak kiosztani itt, Oberstdorfban, így Julcsinak is sok vetélytársa lesz. „Sikerült visszanyernem a formámat, bízom benne, hogy ez a versenyen is kijön majd, hiszen nagyon régen versenyeztem utoljára. Éppen ezért szeretném élvezni minden pillanatát” – mondta a Pavuk SE műkorcsolyázója, aki azt is elárulta: mivel minden olyan hirtelen történt az utóbbi időben, most még a korábbi ruháiban fog jégre lépni, de a rövidprogramhoz hamarosan biztos, hogy új ruhát készítenek. „És ha megszerzem a kvótát, lehet, hogy a kűrhöz is” – tette hozzá mosolyogva.

A verseny csütörtökön 9:15-kor a férfiak rövidprogramjával kezdődik, majd 14 órától a párosokkal folytatódik, a nők pedig 17 órától lépnek jégre. Ezzel párhuzamosan juniorjainknak is drukkolhatunk: a korosztályos grand prix sorozat ötödik, ljubljanai állomásán Papp Vivien és a Leveles Réka–Leveles Balázs-jégtánckettős képviseli a magyar színeket.


Élő közvetítés és további információk – Nebelhorn Trophy

Élő közvetítés és további információk – Junior grand prix, Ljubljana


HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X