moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. február 27.

Világbajnokságra fel!

Véget értek a műkorcsolya ágazat válogatóversenyei, így minden sportágban összeálltak a világbajnokságokra utazó csapatok: a felnőtteknél Tóth Ivett, Monaghan Emily és Fourati Ilias, Scsetyinyina Julija és Magyar Márk, valamint a Team Passion, míg a junioroknál Schermann Regina, Marton Villő és Szemko Danijil, illetve a Team Magic képviselheti a magyar színeket.    

Jövő héten kezdetét veszi a világbajnokságok sora – először a junior műkorcsolyázók és jégtáncosok csapnak össze az érmekért. A Tallinnban megrendezendő viadalon a tavalyi vb-hez hasonlóan ismét női egyéniben és jégtáncban lesz magyar induló: előbbiben az újonc Schermann Regina, utóbbiban immár negyedszer Marton Villő és Szemko Danijil kapott lehetőséget.

Schermann Regina. Fotó: Ludwig Welnicki

„Férfi versenyzőt sajnos nem tudunk küldeni, mert Berei Mózes műtétje miatt hónapokig nem korcsolyázhatott, így már nem maradt ideje megszerezni az előírt minimumpontszámokat, junior párosunk pedig nincs – tájékoztatott dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója. – A lányoknál és a jégtáncosoknál egyértelmű volt a helyzet: a kijelölt válogatóversenyeken Regina, illetve Villőék teljesítettek a legjobban, így ők vívták ki az indulási jogot” – tette hozzá.

Marton Villő és Szemko Danijil. Fotó: Lehotzky István

Mivel Regina a junior-világkupákon nem szerzett ranglistapontokat, korán kell majd jégre lépnie a rövidprogramban – ez pedig a pontozást tekintve sosem előnyös, pláne egy 48 fős mezőnyben, amelynek csak a fele jut tovább a kűrbe. „Tudása alapján az első 15-be várom, de mivel ez az első világbajnoksága, nem lesz könnyű dolga. Bízom benne, hogy hibátlan rövidprogramot fog futni, ahogy abban is, hogy Villőék tavalyi szereplésüket feledtetve idén újra ott lesznek a döntőben.”

Scsetyinyina Julija és Magyar Márk. Fotó: Ludwig Welnicki

A felnőttek a március 16-i héten Montrealban bizonyíthatnak – a csapat pedig Csernoch András kivételével, akinek nem sikerült elérnie a meghatározott technikai minimumpontokat, megegyezik a grazi Európa-bajnokság magyar különítményével: női egyéniben Tóth Ivett, párosban Scsetyinyina Julija (Chtchetinina Ioulia) és Magyar Márk, jégtáncban pedig Monaghan Emily és Fourati Ilias képviselheti hazánkat.

„Márkék rögtön az első versenyükön megszerezték a minimumpontokat, és az egész szezonban kiválóan korcsolyáztak. Képesek arra, hogy a legjobb 15 környékén végezzenek a vb-n, nagyon számítok rájuk” – jelentette ki Vardanjan Gurgen.

Monaghan Emily és Fourati Ilias. Fotó: Ludwig Welnicki

Míg Márkéknak egyetlen párosunkként nem kellett megküzdeniük a helyért, műkorcsolyázónőinkre és jégtáncosainkra az Európa-bajnokság után még válogatóverseny várt, ugyanis sem Ivett, sem Emilyék nem érték el a szövetség válogatási elveiben meghatározott helyezést. Jégtáncosaink visszavágójára két hete a Bavarian Openen került sor, a sorrend azonban nem változott: Emilyék ismét jobban teljesítettek, mint a Dozzi Leia–Valdez Michael-kettős, így biztosították helyüket a vb-csapatban. Ivett ugyanezt az elmúlt hétvégén, a hágai Challenge Cupon tette meg, ahol ugyan Láng Júlia legyőzte őt, a fiatal versenyző azonban a rövidprogramban nem tudta megszerezni az előírt minimumpontszámot.

Tóth Ivett. Fotó: Ludwig Welnicki

„Julcsi nagyon jól korcsolyázott Hágában, de mivel csak Ivett teljesítette a feltételeket, ő indulhat Montrealban. Tavaly épphogy kimaradt a legjobb 24-ből, bízom benne, hogy idén sikerül bekerülnie. Vele ellentétben jégtáncosaink abszolút újoncok, ez lesz az első világbajnokságuk, így tőlük leginkább tisztességes helytállást várok” – fogalmazott az ágazati igazgató.

Team Magic. Fotó: Ru-Pho

Szinkronkorcsolyában mind a junior-, mind a felnőtt kategóriában egy csapatunk van, így ott válogatóversenyre nem volt szükség – a Team Magic március 13–14-én Nottinghamben, míg a Team Passion április 3–4-én Lake Placidben lép jégre.

„A juniorcsapat idén sokat fejlődött, úgy vélem, tudnak majd javítani a tavalyi helyezésükhöz képest. A Team Passiontől pedig, látva a legutóbbi challenger versenyen mutatott teljesítményüket, minden idők legjobb eredményét remélhetjük.”

Team Passion. Fotó: Szilágyi Gábor

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Lehotzky István, Ludwig Welnicki, Ru-Pho, Szilágyi Gábor

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X