moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. január 19.

Jeles a jégen és a jégen kívül is – Sebestyén Kupa

Kitettek magukért: a kiváló szervezésen túl a legtöbb érmet is a házigazda Sebestyén Korcsolya Sportegyesület gyűjtötte be, a magyar bajnok Láng Júlia pedig élete kűrjét futotta a hétvégi Sebestyén Kupán, amelyen 17 egyesület több mint 100 műkorcsolyázója mutatta be programjait.

Különleges közönség előtt léphettek jégre hétvégén a Sebestyén Kupa indulói: a korlátozások miatt a versenyzőkön, edzőkön kívül nézők ugyan továbbra sem tartózkodhattak a lelátón, a szervezők gondoskodtak arról, hogy a korcsolyázók felpillantva ismerős arcokat lássanak, ugyanis kedvenc plüssállataik foglaltak helyet a közönség soraiban a Vasas Jégcentrumban. Mindenre kiterjedő, igen színvonalas szervezés mellett zajlott a Sebestyén Korcsolya Sportegyesület (SKSE) első ízben megrendezett saját viadala, amely a szezon folyamán már a harmadik volt az egyesületi versenyek sorában.

Az első nap nyitányaként a versenyprogramban nem szereplő jégtáncból és szinkronkorcsolyából is kaphattak ízelítőt az esemény élő közvetítését figyelő érdeklődők. Először egy mindössze négy hónapja alakult jégtánckettős, az SKSE korábbi versenyzője, Csiszér Emese és partnere, Lamasse Axel debütált ritmustáncával, majd a Team Magic juniorcsapatának új kűrjét láthattuk. A bemutatók után aztán kezdetét vette a 17 egyesület több mint száz műkorcsolyázójának versengése, amelynek keretében ezúttal a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki megmérethette magát, ugyanis a Sebestyén Kupára a szenior és a junior korosztály is nevezhetett.

A magyar bajnok Láng Júlia (Pavuk SE) a rövidprogramban megugrotta a tripla flip–tripla toeloop kombinációt, a tripla lutzot viszont rontotta. Így az első nap végén nem sokkal több mint három pont volt a különbség közte és a magyar bajnoki ezüstérmes Schermann Regina között, akinek lutza szintén nem volt tökéletes, de esés nélkül teljesítette a rövidprogramot. Másnap azonban Julcsi gyorsan feledtette rontását, és élete kűrjével, amelyre több mint 120 pontot kapott, összesen 27 pontos fölénnyel nyerte meg a versenyt.

Szenior nők: 1. Láng Júlia, 2. Schermann Regina

A junior lányoknál viszont tartogatott meglepetéseket a rövidprogram: a házigazda klub legnagyobb örömére a mezőny legfiatalabb indulója, Zsembery Katinka (SKSE) állt az élre, megelőzve jóval rutinosabb versenytársait, Szabó Cintiát (Jégkorszak SE) és Szigeti Bernadettet (Pavuk SE). Persze a hármuk közt kialakult alig másfél pontos különbséget látva tudni lehetett: ez messze nem lejátszott meccs. A kűrben aztán fordult is a kocka: az aranyérem a kétszeres felnőtt magyar bajnoki bronzérmes Szigeti Bernadetté lett, míg Szabó Cintia megtartotta a második helyet, Zsembery Katinka pedig a harmadik helyen fejezte be a versenyt.

Junior lányok: 1. Szigeti Bernadett, 2. Szabó Cintia, 3. Zsembery Katinka, 4. Talabér Zita, 5. Szarka Ivett

Hasonló volt a helyzet a szenior férfiaknál, ahol ugyancsak kis különbséggel, de a decemberi magyar bajnokság ezüstérmese, Böröcz Máté (JKOR) tripla axelt és tripla flip–tripla toeloop kombinációt bemutatva a rövidprogramban megelőzte Csernoch Andrást (SKSE). A kétszeres magyar bajnok első ízben próbálkozott meg a tripla axellel, amely azonban hiányos volt, és esett belőle, ez a hiba pedig a következő két ugráselemre is rányomta a bélyegét. Habár a kűrben sem nyújtotta a legjobbját, teljesítménye elég volt arra, hogy megfordítsa a verseny állását, ezzel aranyérmet szerezve a házigazdáknak, míg edzéstársa, Berei Mózes József egyedüli junior fiúként gyarapította az SKSE győzelmeinek számát.

Szenior férfiak: 1. Csernoch András, 2. Böröcz Máté

Ezzel a rendező klub ismét emelte a tétet: junior és szenior versenyzői révén két arany- és egy bronzérmet tett hozzá az előző egyesületi viadal, a Vasas Kupa mintájára ezúttal is begyűjtött hat arany-, két ezüst- és két bronzérméhez, amivel újból a legtöbb érmet bezsebelő klub lett. Az SKSE ifjú képviselői közül a kiemelkedő rövidprogramjának köszönhetően a kűrt több mint tízpontos előnnyel váró Ekker Léna (advanced novice [10–15 éves]), valamint Zhang Boglárka (basic novice I. [10–11 éves]), Incze Brigitta Éva (cubs [9 éves]), Kind Igor (mini cubs [8 éves]), Belenikina Maria (mini cubs) és Tőkey Alíz (chicks [7 éves]) eddig valamennyi versenyét megnyerte a szezonban, így Léna és Bogi a harmadik, a többiek pedig már negyedik aranyérmüknek örülhettek.  

Advanced novice lányok: 1. Ekker Léna, 2. Papp Vivien, 3. Csombok Zsüliett

Az előző három viadalon rendre diadalmaskodó Széplaki Katinka (mini chicks [6 éves]) sikersorozatát azonban egy miskolci kihívója, a DVTK versenyzője, Rózsa Emma megszakította. Sőt, a borsodi klub a kategória egyedüli indulója, Bodolai Dávid révén a 6 éves fiúknál is aranyérmet, míg a basic novice lányok II. korcsoportjában bronzérmet ünnepelhetett, ezzel a verseny legeredményesebb vidéki egyesülete lett.   

A szezon során először a Székesfehérvári Jégmadár Műkorcsolya Egyesület (JMAD) is győzelemmel térhetett haza: a basic novice lányok III. kategóriában (12–13 éves) Czakó Luca állhatott a dobogó legfelső fokára, de edzéstársai az ő aranyérme mellé egy ezüst- és egy bronzérmet is szereztek a klubnak. Javított a Győri ETO (ETO) is, amely immár két ezüstéremmel térhetett haza.

De a budapesti Jégkorszak SE is növelte érmei számát: az egyedüli advanced novice fiúként ismét diadalmaskodó Vlasenko Aleksei, valamint az intermediate novice (10–13 éves) korosztályban második aranyérmét szerző Virányi Laura mellett ezúttal Sztana Fruzsina Zsófia révén a basic novice II. korcsoportban (11–12 éves) is első helyet ünnepelhetett. A fiatalabb korosztályokban nyert egy ezüst- és egy bronz-, illetve a junior és szenior versenyzők három ezüstérmével együtt így három arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet könyvelhetett el hétvégén a klub.

Sztana Fruzsina Zsófia, Sztana Panna Dóra és Virányi Laura edzőikkel, Sepa Tündével és Akopian Gaianéval

A Pavuk SE Láng Júlia és Szigeti Bernadett aranyérme mellett egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, míg a Hoffmann Korcsolya Akadémia (HKA) az intermediate novice korosztályban Csaba Máté révén győzött, a korábbi versenyeken ugyanebben a kategóriában diadalmaskodó, ezúttal azonban már az advanced novice mezőnyben induló Papp Vivien révén pedig ezüstérmet zsebelt be. De a Jégcsillag SE sem távozott aranyérem nélkül: Hoffmann Ábel idén már harmadszor állhatott a dobogó legfelső fokára a cubs korosztályban, az advanced novice lányok mezőnyében pedig egy bronzérem ütötte a klub markát.

A Vasas SC (VAS) két ezüst- és egy bronzérmet, a Magyar Athletikai Club (MAC) és a Bea Ice Dance Team Egyesület (BID) egy-egy ezüst-, az Újpesti Torna Egylet (UTE) két bronz-, míg a Jégördög Egyesület (JORD) egy bronzérmet nyert. 


Eredmények

Közvetítés – Szombat

Közvetítés – Vasárnap


Műkorcsolyázóinkra ezen a hétvégén újabb megmérettetés vár: a legkisebbektől a legnagyobbakig Miskolcon, a DVTK Kelet Magyarország Kupán lépnek jégre versenyzőink.  

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X