moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2024. január 29.

Műkorcsolya és Jégtánc OB: 18 kategóriában avattak bajnokot

Január 27-én, szombaton és január 28-án, vasárnap a Gyakorló Jégcsarnok adott otthont a 2024. évi Műkorcsolya és Jégtánc Országos Bajnokságnak, melyen összesen 135 korcsolyázó mérettetett meg.

A kétnapos versenyen hazánk ifjú műkorcsolyázói és jégtáncosai több kategóriában/korosztályban – Junior, Advanced Novice, Intermediate, Basic Novice, Cubs, Mini Cubs, Chicks, Mini Chicks (műkorcsolya), Advanced Novice, Intermediate Novice, Basic Novice, Cubs (jégtánc) – léptek jégre.

„Junior női kategóriában izgalomra okot adó verseny alakult ki, ahol a versenyzők hullámzó teljesítményt nyújtottak a programjaik bemutatásakor. Dzsumanyijazova Polina összesítésben az első helyen végzett – 9 induló közül –, ami figyelemre méltó eredmény, hiszen a rövidprogramja nem úgy sikerült, ahogyan azt tervezte. Ennek ellenére a kitartása, a rá nehezedő nyomás megfelelő kezelése és a magas komponens pontszámai révén magabiztosan nyerte meg a junior hölgyek versenyét. Martina a kisebb hibákkal futott rövidprogramja után a második helyről várta a folytatást, a kűrporogramba azonban hibák csúsztak, ám ennek ellenére megtartotta a második helyezését. Zhang Boglárka a harmadik helyet szerezte meg egy szépen megmunkált és bemutatott rövidprogrammal kezdve, majd az első helyről várva a folytatást, de sajnos a kűr bemutatása nem a terveknek megfelelően sikerült. Szabó Cintia összesítésben a negyedik helyen végzett, bár a rövidprogramja nem ment a tervek szerint, a kűrjében mutatott javulás arra utal, hogy képes megbirkózni a verseny nyomásával és kihívásaival” – értékelte a junior hölgyek versenyét Bálint Csaba, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója.

„A junior férfiak versenyét Vlasenko Aleksei nyerte mind a rövidprogramban, mind a kűrprogramban. Rövidprogramja a legstabilabb volt az indulók – 4 induló – között, de a kűrben van még mit javítani a program versenyhelyzetben történő bemutatásánál. A második helyen végző Dózs Benedek Pálnak nem úgy sikerült sem a rövid-, sem a kűrprogramja ahogyan azt tervezte, ezeket a hibákat orvosolni kell. Az elemek stabilizálása után jobb eredményre is lehet kilátás. A harmadik helyen végző Rácz Kolosnak – hasonlóan a második helyen végző versenyzőhöz – szintén nem sikerült egyik programja sem a tervek szerint, így a fejlődés útja még nyitott előtte. A negyedik helyen végzett Máté Csaba számára a kűrprogram jobban sikerült, mint a rövidprogram, de ez nem volt elegendő a dobogós helyezés megszerzéséhez” – tekintett végig a junior férfiak mezőnyén Bálint Csaba.

„A junior kategóriák versenyzőire általánosságban elmondható – Polina az egyedüli kivétel –, hogy a komponens pontszámaikon javítani kell. A technikai elemek sok-sok munka árán stabilizálhatóak, de a komponens pontszámok emeléséhez még nagyon sok gyakorlásra és az előadásmód javítására van szükség. Polina a junior bajnoki cím mellé a Terták Elemér-vándorkupát is átvehette, immáron második alkalommal. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség 2000 óta a junior női országos bajnokot díjazza a vándorkupával, amelyet a néhai világbajnoki és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes műkorcsolyázóról, a MOKSZ egykori alelnökéről, nemzetközi sportvezetőről és versenybíróról, Dr. Terták Elemérről neveztek el.”

„Az Advanced Novice kategória női mezőnye is izgalmas versenyt hozott. Széplaki Zófia szerezte meg az első helyet a rövidprogram után, kűrporgramja viszont nem a terveknek megfelelően alakult, de még ezzel együtt is meg tudta tartani összesítésben az első helyet. Vidrai-Soltész Zoé rövidprogramja nem alakult jól, de a kűrprogramban javított, így összesítésben a második helyet szerezte meg. Fülöp Szilvia rövidprogramjában nem tudta hozni azt amire képes, de a kűrprogramja segítette az összesített eredményben a harmadik hely elérésére. Incze Brigitta kis hibákkal teljes rövidprogram után nem tudta hasonló technikai szinten bemutatni kűrprogramját, így a negyedik helyen végzett ebben a kategóriában. Az Advanced Novice férfi kategóriában Kind Igor nem tudta hozni rövidprogramjában azt, amire egyébként képes, és a kűrprogramja sem sikerült tökéletesen. A hibák kijavítása, a versenyrutin megszerzése sokat segíthet Igornak, hogy a nemzetközi mezőnyben olyan eredményeket érjen el, amelyekre felkészültsége és tudása alkalmassá teszi” – folytatta a műkorcsolya ágazat sportigazgatója.

„Az Advanced Novice jégtánc kategóriában a Szilágyi-Jarács kettős végzett az első helyen, szépen bemutatva az előírt kötelező táncokat és egy jól előadott kűrrel. Itt is vannak még „csiszolni való” elemek, de az út, amin járnak a fejlődés útja. A második helyen végzett Lányi-Gallai duó elegánsan korcsolyázva mutatta be a kötelező táncokat és ha a kűrjük technikai elemeit is tudják majd stabilizálni, akkor a versenyen kapott pontszámok is magasabbak lesznek. Az utánpótlás országos bajnokságon összesen 18 kategóriában hirdettünk eredményt. A versenyt meghatározta a versenyzők küzdeni akarása és kitartása, mindenkinek gratulálok az elért eredményhez!”

EREDMÉNYEK

Műkorcsolya és Jégtánc Országos Bajnokság

Budapest – Gyakorló Jégcsarnok, 2024. január 27-28.

MŰKORCSOLYA

Junior női

  1. Dzsumanyijazova Polina 144,57 pont
  2. Major Martina Petra 119,98 pont
  3. Zhang Boglárka 116,27 pont

Junior férfi

  1. Vlasenko Aleksei 129,01 pont
  2. Dózsa Benedek Pál 107,06 pont
  3. Rác Kolos 93,62 pont

Advanced Novice Girls

  1. Széplaki Zsófia 99,92 pont
  2. Vidrai-Soltész Zoé 97,44 pont
  3. Fülöp Szilvia Barbara 97,38 pont

Advanced Novice Boys

  1. Kind Igor Gyula 97,40 pont

Intermediate Novice Girls

  1. Belenikina Mariia 44,76 pont
  2. Pallagi Petra 43,34 pont
  3. Éltető Hanna 42,88 pont

Intermediate Novice Boys

  1. Kovács Deli Bende 32,83 pont

Basic Novice Girls

  1. Sebes Szofi 39,48 pont
  2. Tőkey Alíz 37,59 pont
  3. Andrásik Kíra Viktória 37,53 pont

Cubs Girls

  1. Simon Kincső Dorina 40,55 pont
  2. Szili Olívia Zoé 39,87 pont
  3. Majer Dóra 38,83 pont

Cubs Boys

  1. Bihari Máté 28,10 pont
  2. Fagyas Levente 23,67 pont

Mini Cubs Girls

  1. Széplaki Katinka 41,80 pont
  2. Werner Maja 37,80 pont
  3. Monori Adina Judith 36,27 pont

Mini Cubs Boys

  1. Koza Márton Zoltán 15,46 pont

Chicks Girls

  1. Sebes Lili 31,99 pont
  2. Lipusz Barbara 26,63 pont
  3. Bucsu Olívia 24,92 pont

Mini Chicks Girls

  1. Keller Réka 23,60 pont
  2. Hagymási Alíz 23,45 pont
  3. Demeter Szofi 20,68 pont

Mini Chicks Boys

  1. Járosi Huba 14,39 pont

JÉGTÁNC

 Advanced Novice

  1. Szilágyi Villő Mira – Jará cs István 111,07 pont
  2. Lányi Aletta – Gallai Huba 96,95 pont

Intermediate Novice

  1. Rajki Viktória – Rajki Gergely Rudolf 61,51 pont
  2. Székely Virág Ildikó – Csesznák Máté 59,90 pont

Basic Novice

  1. Kiss Maya – Tersánszky Dániel 36,50 pont
  2. Szabó Gerda Léna – Szabó Igor Ervin 36,05 pont

Cubs

  1. Molnár-Nagy Lili – Fenyvesi Tamás 19,66 pont
  2. Selényi Izabella Marianna – Xia Honyu 17,20 pont
  3. Kiss Lídia – Bajkai Zebulon 16,39 pont

TOVÁBBI EREDMÉNYEK

HUNSKATE MEDIA

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X