moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. október 18.

Tripla axel és magyar bronzérem – Budapest Trophy, 3. nap

Egy várva várt tripla axellel, három ukrán és egy belga győzelemmel és egy magyar éremmel zárult a Budapest Trophy: a junior jégtáncosoknál Kedves Katica és Sharonov Fedor a dobogó alsó fokára állhatott fel, de Láng Júliának sem sok hiányzott az éremszerzéshez.

Taroltak az ukránok a Budapest Trophy zárónapján: szomszédaink a négy kategóriából hármat megnyertek, a junior jégtáncosoknál pedig az arany- mellett az ezüstérmet is elvitték. A junior lányok versenyében ráadásul az ukrán Anastasiia Shabotova tripla axellel nyitotta programját. Bár az orosz származású műkorcsolyázó a legnehezebb ugráselem után többet is hibázott, James Bond témájú programjával egyedüliként került 100 pont fölé.

De nemcsak ő, Marija Brejeva és Amalia Zelenjak is megtartotta rövidprogram utáni pozícióját, így az első díjátadón ukrán, litván és észt érmeseket köszönthettünk. Shabotova a győztesnek járó trófeát dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól vehette át, aki gyermekeivel együtt a helyszínen tekintette meg a junior lányok versenyét.  

 

Anastasiia Shabotova dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól vehette át a győztesnek járó trófeát

A mieink közül a rövidprogram után leghátrébb, a 7. helyen álló Szabó Cintia, aki most debütált a juniorok között, egyedüli magyarként futott hibátlan programot. Kilenc ponttal megjavítva az augusztusi tesztversenyen kapott pontszámát feljött az 5. helyre, és nemcsak a kűrben, összesítésben is a legjobb magyar lett a Díva című filmre koreografált programjával.

„Hozzám sokkal közelebb állnak a táncos zenék, mint a lassú, lírai számok, ezért választottuk ezt a zenét. Mivel juniorként már hosszabb és nehezebb programokat kell bemutatni, sokkal jobban izgultam, mint a korábbi versenyeken. Csak az járt a fejemben, hogy mindent meg kell csinálnom, amit tudok. Boldog vagyok, hogy minden ugrás hibátlanul sikerült, még a toeloop is, ami a tesztversenyen nem ment. Nagyon köszönöm az edzőimnek, Gaianénak, Tündinek és Jera néninek [Akopian Gaiane és Sepa Tünde, valamint Jeranjak Ipakjan vezetőedző] a sok munkát, mind a négyen hihetetlenül örültünk ennek a programnak.”

Szabó Cintia

Krizsanovszki Lili és Szigeti Bernadett a 6. és 7., míg a kűrt a legjobb pozícióból váró Zsirnov Dária a 4.-ről a 8. helyre csúszott vissza.

A dobogós helyeket tekintve a szenior nőknél sem történt változás: a belga Loena Hendrickx, aki hosszú kihagyás után csütörtökön lélegzetelállító rövidprogrammal tért vissza, a Fever című számra koreografált kűrjében is a legmagasabb, 4-es szintű forgásokat és lépéssort mutatott be. Bár néhány ugráselemben hibázott, magas kiviteli értékei és komponenspontszáma révén így is magabiztosan nyerte meg első versenyét – tette ezt ráadásul úgy, hogy a bokája még mindig nem teljesen egészséges.

A szezon első challenger versenyén, a Nebelhorn Trophyn diadalmaskodó észt Eva-Lotta Kiibus programjában ugyancsak 4-es szintű elemek, valamint szép dupla axel-tripla toeloop kombináció és tripla flip-euler-tripla salchow sorozat szerepelt, de ő sem futott tökéletesen, és produkciója ezúttal az ezüstéremre volt elég. A bronzérmet a bolgár Alexandra Feigin szerezte meg, aki a rövidprogramban nem egészen három ponttal kapott többet, mint Láng Júlia, így élt a remény arra, hogy magyar érem szülessen a női versenyben. Habár a komponensekben a Kincsem zenéjére korcsolyázó magyar tehetség egy kicsivel jobbnak bizonyult, a magasabb technikai pontszáma a bolgár lány felé billentette a mérleg nyelvét.

Loena Hendrickx

 

Julcsi egyáltalán nem volt csalódott a 4. hellyel – nincs is oka rá, hiszen a rövidprogram után a kűrben is élete legjobbját korcsolyázta.         

„Boldog vagyok, hogy ismét sikerült bemutatnom a tripla-tripla kombinációt, de legfőképp élvezni akartam a korcsolyázást, ünnepként megélni ezt a lehetőséget, hiszen nem tudjuk, mennyi verseny lesz még a szezonban. Persze megfordult a fejemben, hogy odaérhetek a dobogóra, de voltak apróbb hibák, amelyek miatt ez nem jött össze. A negyedik helynek is nagyon örülök, hiszen nagy nevek voltak a mezőnyben. Az érkezéseken sokat kell dolgoznom, hogy stabilabbak legyenek, és pluszpontokat is kapjak az ugrásaimra.”

Láng Júlia

A közönség most először láthatta Tóth Ivett kűrjét, hiszen hatszoros magyar bajnokunk a tesztversenyen sérülés miatt nem tudta bemutatni az Avatar című film zenéjére koreografált programját. A premier a technikai elemeket tekintve nem a tervei szerint alakult, a komponensekben viszont a mezőny harmadik legmagasabb pontszámát kapta a bíróktól, és a 6. helyen zárt. A mindenség elmélete című film zenéjére korcsolyázó Schermann Regina épp a technikai pontszámban bizonyult jobbnak, és egy helyet előrelépve 8.-ként fejezte be élete első felnőtt nemzetközi versenyét.

A nap a junior jégtánccal folytatódott, ahol a résztvevő kettősök száma a kűrben háromra csökkent, ugyanis a Csikós Petra–Csikós Patrik-kettős visszalépni kényszerült, mert Petrának az iskolájában talált koronavírusos eset miatt kontaktszemélyként karanténba kellett vonulnia.    A ritmustánc után magasan vezető Maria Golubtsova és Kirill Belobrov valamennyi elemére magas kiviteli értékeket kapott, így fölényét közel 30 pontosra növelve győzött honfitársai, Maria Pinchuk és Nikita Pogorielov előtt. A fiatalabb ukránok, akik az idei szezonban kezdtek együtt korcsolyázni, az elemek nehézségét tekintve nem sokkal maradtak el Golubtsováéktól, a minőségi és a komponenspontszámaik azonban jóval alacsonyabbak voltak.

Maria Golubtsova és Kirill Belobrov

 

Ez a mezőny magyar résztvevőire, Kedves Katicára és Sharonov Fedorra is igaz, akiknek egy szokatlan helyzettel is szembe kellett nézniük a versenyen. „A ritmustánc napján egy kicsit megcsorbult a pengém – kezdte Katica –, amit aztán Dejánnak [Illés Deján, Katicáék egyik edzője] többé-kevésbé sikerült helyrehoznia, de izgultam, hogy ez az eset ne zökkentsen ki. Elfáradtunk, de végig küzdöttünk, Nóra [Hoffmann Nóra, a kettős fő edzője] is így látta. Nagyon jól éreztük magunkat, örülünk, hogy stabil programot tudtunk bemutatni.”

Junior jégtánckettősünk ezúttal még a tavalyi kűrjét futotta, de gőzerővel dolgozik egy új program összeállításán – ez több filmzenét tartalmazó, harcos stílusú kűr lesz, amelyben teljesen új oldalukról mutatkozhatnak majd be.

A bronzérmes Kedves Katicának és Sharonov Fedornak dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója gratulál

A verseny a három szenior jégtánckettőssel és a harmadik ukrán aranyéremmel zárult: Alexandra Nazarova és Maxim Nikitin, akik sokak örömére megtartották tavalyi, kreatív emelésekkel és koreográfiai elemekkel tarkított kűrjüket, összesítésben 14 pontos előnnyel szerezték meg az aranyérmet.

A dobogó második fokára a ritmustáncban még harmadik Katharina Mueller és Tim Dieck állhatott fel, akik szintén tavalyi kűrjüket mutatták be. A programjukban Coco Chanelt és Karl Lagerfeldet megszemélyesítő németek technikai kiindulópontszáma századra ugyanannyi volt, mint az ukránoké, de a kiviteli értékekben, illetve komponensekben valamivel elmaradtak tőlük. A ritmustáncban őket csupán szűk fél ponttal megelőző briteket viszont jócskán maguk mögé utasították, így Sasha Fear és a születésnapos George Waddell a Nebelhorn Trophyn szerzett ezüstérme után ezúttal bronzéremmel térhetett haza.

Alexandra Nazarova és Maxim Nikitin

Eredmények és további információk

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Derencsényi István

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X