moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. október 20.

Az olimpiai álom kapujában

Egy lépéssel közelebb az olimpiai álomhoz: a Magyar Márkkal páros műkorcsolyázásban Európa-bajnoki 10. helyet szerző Chtchetinina Ioulia ma letette az állampolgári esküt a Zuglói Anyakönyvi Hivatalban, így immár hivatalosan is a magyar csapat tagja.

64 év után újra él a remény, hogy hazánk páros műkorcsolyázásban is képviseltesse magát az olimpián – erre legutóbb 1956-ban volt példa, és nem is akármilyen: Nagy Marianna és Nagy László Cortina d’Ampezzóban másodszor nyert bronzérmet Magyarországnak.

A januári, debütáló Európa-bajnokságán 10. helyen végző Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk még az olimpiai kvalifikáció megszerzése előtt áll, de ma igen fontos lépést tett afelé, hogy megélhesse az olimpiai álmot: Ioulia a Zuglói Anyakönyvi Hivatalban letette az állampolgári esküt, így már hivatalosan is a magyar csapat tagja lett.

Ioulia Horváth Zsolttól, Zugló alpolgármesterétől vehette át a honosítási okiratot

A ceremónia keretében a leendő magyar állampolgárok és kísérőik először meghallgatták a Szózatot és a Himnuszt, majd az eskütétel következett. Ezután Horváth Zsolt alpolgármester köszöntötte a friss állampolgárokat, és átnyújtotta nekik a honosítási okiratot. Műkorcsolyázónk, aki még nem beszél magyarul, olyan gyönyörű kiejtéssel mondta el az eskü szövegét, hogy a ceremónia után az anyakönyvvezető is odalépett hozzá, hogy gratuláljon neki.

„Megkértem Márkot, hogy írja le nekem a szöveget fonetikusan, és rengeteget gyakoroltam a helyes kiejtést. Igazság szerint egész reggel csak arra tudtam gondolni, hogy nehogy egy ponton elfelejtsem – mondta mosolyogva az orosz származású, de kisgyermekkora óta Svájcban élő Ioulia. – Attól a perctől, hogy elkezdtük közös pályafutásunkat Márkkal, a szövetség nagyon sokat segített, hogy megkaphassam az állampolgárságot. Óriási megtiszteltetés, sok más országban esélyem sem lett volna erre. Így Márkkal lehetőségünk nyílik arra, hogy beteljesítsük az álmunkat: képviselhessük Magyarországot a 2022-es olimpián.”

Mivel az egyébként Oroszországban készülő kettős a vírushelyzet miatt itt ragadt, és nyár eleje óta kisebb megszakításokkal Budapesten edz, Iouliának, aki korábban mindössze pár napra látogatott fővárosunkba, már volt alkalma felfedezni azt. „Most már hónapok óta Márknál és a szüleinél lakom, nagyon hálás vagyok nekik, hogy befogadtak. A második otthonom lett Magyarország, nagyon szeretek itt élni, és mostanra sikerült egészen jól megismernem Budapestet. Már kedvenc helyeim is vannak – mivel nagyon édesszájú vagyok, főként kávézók, ahol egy kávé és süti mellett órákig tudunk beszélgetni Ivett-tel [Tóth Ivett], akivel nagyon jó barátnők lettünk. De a kürtőskalácsot sem tudom megunni.”

A kellemes élmények mellett az, hogy Budapesten ragadtak, igencsak megnehezítette Ioulia és Márk felkészülését: nemegyszer késő este jutottak jégidőhöz, és az utazási korlátozások miatt elszakadtak orosz edzőjüktől. Dmitrij Szavin (Dmitri Savin) augusztusban ide tudott utazni, hogy elkezdjék összeállítani az új rövidprogramot, de előtte és utána csak online dolgozhatott kettősünkkel.

„Nagyon hálásak vagyunk a szövetségnek, hogy biztosítja nekünk a jeget, sőt, olykor csak magunk lehetünk a pályán. Dima [Dmitrij Szavin] nap mint nap online felügyeli a száraz- és jeges edzéseinket, de azért így sokkal nehezebb készülni, érezzük, hogy nem ott tartunk, ahol október végéhez közeledve kellene. Szerencsére az elmúlt két hétben ismét itt lehetett velünk, ami nagy lökést adott, jövő héten pedig végre visszatérhetünk Moszkvába. Motiváltak vagyunk, és alig várjuk, hogy a teljes edzői stábbal és a csapattársaink körében folytassuk a kemény munkát. Bízunk benne, hogy lesznek még versenyek a szezonban, hogy lesz világbajnokság, ahol kivívhatjuk a kvalifikációt – mi egy percre sem veszítjük szem elől a célunkat.”

Ioulia és Márk november végéig már biztosan Moszkvában marad, ugyanis meghívást kapott az orosz grand prix versenyre. A vírushelyzet miatt a grand prix sorozat ebben a szezonban rendhagyó, hiszen az adott verseny helyszínén csak az abban az országban, illetve régióban élő vagy ott edző korcsolyázók indulhatnak, a szokásos kettő helyett mindenki csak egy eseményen szerepelhet, sőt a hat állomásból kettőt, a kanadait és a franciát el is törölték már. Bízunk benne, hogy az oroszt nem fogják, és a magyar kettős jégre léphet Moszkvában, ahol hét orosz párossal, köztük Európa- és junior-világbajnok párosokkal versenyezhet majd.

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X