moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. október 17.

Fölényes győzelmek – Budapest Trophy, 2. nap

Olasz és észt himnusz szólt a Vasas Jégcentrumban a Budapest Trophy második napján: a szenior férfiaknál Daniel Grassl, a junior fiúknál Arlet Levandi nagy fölénnyel győzött, a junior lányok és a szenior jégtáncosok pedig fordulatos versennyel kezdték meg szereplésüket. 

Két észt, két török, egy olasz és egy szlovák érem született a Budapest Trophy pénteki, első éremosztó napján. A szenior férfiaknál a rövidprogram után vezető olasz Daniel Grassl kűrjében három négyfordulatos ugrás is szerepelt, ám ezek közül kettőt, a lutzot és a rittbergert is este, de a flip, valamint a tripla axel sem volt hibátlan. A többi ugrását, forgásait és lépéssorát viszont szépen kivitelezte, így bebiztosította első helyét, és összesítésben majdnem húszpontos előnnyel nyerte meg a versenyt.

Az ezüstérmet meglepetésre a török Burak Demirboga szerezte meg, aki egy tized pontnyi levonástól eltekintve tökéletes programot futott, és a kűrben 20 ponttal, végeredményben több mint 24 ponttal javította meg az első challenger versenyen, a három héttel ezelőtti németországi Nebelhorn Trophyn elért egyéni legjobbját. Az észt Aleksandr Selevkótól várható volt, hogy előrelép a rövidprogramban megszerzett harmadik helyről, ám számos hibája miatt a kűrben csak 5. lett, összesítésben viszont meg tudta őrizni pozícióját, így bronzéremmel térhet haza.   

Csernoch András új egyéni legjobb pontszámával a 9., míg Böröcz Máté a 10. helyen zárt – előbbi így értékelte programját: „Jól mentek az edzések az utóbbi időben, és most a versenyen is azt éreztem, hogy sokkal jobban bírom szusszal a programot. Sikerült kihoznom magamból azt, amit akartam, és amit elvártak tőlem az edzőim. De visszanézve a programot látom azt, hogy az elemek közti átmenetekben nagyon messze vagyok a többiektől, azon is rengeteget kell még dolgozni. A rövidprogramban és a kűrben is öt pont kellene még, hogy elérjem a vb-hez szükséges minimum pontszámot, most az az elsődleges cél, hogy azt megszerezzem.”

Hasonló volt a helyzet a junior fiúknál, ahol a rövidprogram után minimális előnnyel vezető észt Arlet Levandi a kűrben közel húsz ponttal bizonyult jobbnak a többieknél, így nem volt kérdés, kihez kerül a trófea. A szlovák Marko Piliar megtartotta ezüstérmes pozícióját, a bronzérmet viszont a második legjobb kűrt futó török Alp Eren Ozkan nyakába akasztották, aki így leszorította Berei Mózes Józsefet a dobogóról. Mindazonáltal Pepe boldogan nyilatkozott programja után, ugyanis fontos egyéni sikert könyvelhetett el: először tette be programjába a tripla lutz-tripla toeloop kombinációt, amelyet – több más tripla ugrással együtt – tökéletesen kivitelezett.

„Hihetetlenül örültem neki, hogy sikerült, ráadásul kétszer, mert már a bemelegítés alatt is megugrottam. Nagyon szeretem a Metallicát, így amikor Juli [Gór-Sebestyén Júlia, Pepe egyik edzője] azt javasolta, a Nothing Else Mattersre korcsolyázzak idén, egyből belementem. Azt sajnálom, hogy egy ponton múlt, hogy elérjem a junior-vb minimum pontszámát, de dolgozunk tovább – a kondíciómon sokat kell még javítani, ahogy a forgásokon is, hogy téthelyzetben is úgy menjenek, ahogy az edzésen.”

Az érmeket mindkét kategóriában a verseny döntnöke, míg az ajándékcsomagot Észtország budapesti nagykövete, Kristi Karelsohn, a győztesnek járó trófeát pedig dr. Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, világbajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes magyar vívó, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke adta át.

A junior fiúk dobogósai: Arlet Levandi (1.), Marko Piliar (2.) és Alp Eren Özkan (3.), mellettük dr. Kamuti Jenő, Kristi Karelsohn és Homolya Zsuzsanna

Míg a junior fiúknál csupán egy, addig a junior lányoknál négy versenyző is képviseli a magyar színeket a Budapest Trophyn. Közülük az augusztusi tesztversenyen magabiztos győzelmet arató Szigeti Bernadett-től várhattuk a legjobb eredményt, aki mindegyik forgására a legmagasabb, 4-es szintet kapta, ám a kombinációját nem tudta bemutatni, a tripla lutzból pedig esett, így csak a 6. helyen áll a rövidprogramot követően.

Meglepetésre edzéstársa, a juniorok között újoncnak számító és a tesztversenyen a négy lány közül leghátrébb végző Zsirnov Dária szerepelt a legmeggyőzőbben: egy jól sikerült tripla lutzcal nyitott, de kisebb hibával másik két ugráselemét is végrehajtotta, és több mint 16 ponttal javította meg az augusztusi felmérőn kapott pontszámát, ezzel a 4. helyről várhatja a folytatást.   

„Nagyon jó érzés, hogy újra versenyezhetünk, az meg pláne, hogy az elrontott tesztverseny után így sikerült a programom – értékelt Dása produkcióját követően. – Persze nem volt tökéletes, hiszen a dupla axelből kifordultam, és az előadáson, a forgásokon, a lépéssoron is sokat kell még dolgoznom. Mindkét programomat szeretem, de úgy érzem, a kűr jobban áll nekem. Alig várom, hogy végre nemzetközi versenyen is bemutathassam, nagyon fogok koncentrálni, hogy minden elem sikerüljön.”

Krizsanovszki Lili, aki egy szépen sikerült tripla lutz után az axelt csak szimplára pörgette be, és a kombinációját sem tudta hibátlanul kivitelezni, az 5., míg az ugrásait tökéletesen bemutató, ám az utolsó forgásában hibázó Szabó Cintia a 7. helyet szerezte meg. De a legjobb háromba kerülő ukrán Anastasiia Shabotova, litván Marija Brejeva és észt Amalia Zelenjak is rontott: Shabotova a tripla flip-tripla toeloop kombinációjából esett, Brejeva a még nehezebb  tripla flip-tripla rittbergerrel próbálkozott, de kombinációja mindkét ugrását, majd a tripla lutzát is hiányosnak értékelte a technikai panel, míg Zelenjaknál esés miatt hiányzott a kombináció. A mezőny így a rövidprogram után igen szoros: a 7. helyen álló Szabó Cintia is csupán négy pontra van a dobogótól, úgyhogy ma igen izgalmas kűrversenyre van kilátás.

Ez részben a szenior jégtáncosokra is igaz, ám az ő mezőnyük mindössze három kettősből áll, így már biztosan éremmel térhetnek haza Budapestről, a kérdés már csak az, ki milyen színűvel. A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) döntése értelmében a ritmustánc kötelező tánc része a vírushelyzet okán megrövidült felkészülési idő miatt rendhagyó módon maradt a tavalyi szezonra előírt finnstep, így sok kettős megtartja tavalyi programját.

Az Európa-bajnoki 9. helyezett ukrán Alexandra Nazarova és Maxim Nikitin is így tett, akik energikus előadásukkal és egy lélegzetelállító emeléssel nyűgözték le a közönséget, és a mezőny legnehezebb programját bemutatva több mint kilencpontos előnyre tettek szert. Az ő győzelmük így talán nem forog veszélyben, az ezüst- és bronzéremért viszont nagy csata várható.

A második helyet megszerző, a felnőttek között a szeptember végi Nebelhorn Trophyn bemutatkozó brit Sasha Fear és George Waddell a németországi versenyhez hasonlóan innen is ezüstéremmel távozhat, de Katharina Mueller és Tim Dieck nem fogja könnyen adni azt az ezüstöt. A januári Európa-bajnokságon a technikai elemek alapértékét tekintve a legnehezebb kűrt bemutató németek a másik két párral ellentétben új ritmustánccal érkeztek, ám hibáztak benne, így a harmadik helyről várhatják a folytatást, hátrányuk azonban alig fél pont.  

A verseny ma a junior lányok és szenior nők kűrjével folytatódik, majd a junior és szenior jégtáncosok kűrjével zárul.

Az élő közvetítés linkje, a napi időbeosztás és az eredmények is elérhetők IDE kattintva. 

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Derencsényi István

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X