moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2013. december 22.

Több, mint 10 ponttal veri a Visegrádi Négyeket a Moscheni-Lukács duó

Kisebb hibákkal, de remekül szerepelt a Carolina Moscheni, Lukács Ádám duó a junior jégtáncosok mezőnyében: annak ellenére is toronymagasan nyerték a viadalt, hogy kisebb sérülés, betegség miatt elmaradtak csúcsformájuktól.

A pénteki rövid tánc után nyolc ponttal vezetett a duó a Négyes Bajnokságon, és bár a twizzli sor első részét nem sikerült igazán jól bemutatni, és az egyik lépéssor is csak kettes nehézségi szintet kapott, sikerült növelni az előnyt, és végül 10,21 ponttal nyerni a cseh Courtney Mansour, Michal Ceska páros előtt, akik a kűrben azért picit megszorongatták a mieinket.  Ez a győzelem jelenti, hogy a magyar jégtánc nem rég összeállt, Olaszországban, Barbara Fussar-Poli irányítása alatt készülő reménységei még kicsit formán kívül versenyezve is, de magasan verik Közép-Európai riválisaikat.

Mindenképpen biztató a Junior Grand Prix 6. helyezett duó szempontjából, hiszen már megvan a márciusi junior világbajnokságon való induláshoz szükséges technikai pontszám, a cél pedig a 10 közé kerülés.
„Idén egyelőre elégedettek vagyunk teljesítményünkkel. Jól sikerültek a Grand Prix-k is, mostantól pedig arra koncentrálunk, hogy a világbajnokságon 10-be kerüljünk. A következő szezonban szeretnénk JGP dobogóra is állni, a junior vébén pedig jó lenne a legjobb ötben végezni. Hosszabb távú célunk pedig, hogy kijussunk majd a 2018-as pjongcsangi téli olimpiára.” – nyilatkozta Lukács Ádám a kűr után.
„Most nem voltunk százszázalékosak egészség szempontjából: először nekem fájt a hátam, emiatt léptünk vissza a Budapesti Santa Claus Cup-ról, majd Carry lett beteg, ennél a produkciónál több van még bennünk.”– tette még hozzá.

DSC00439

Staudt Réka és Staudt Máté, akik az idei szezonban már Elek Attilával edzenek, 7. helyen zárták a bajnokságot, míg a Pipek Beatrix, Kálmán József kettős a 9. helyen végzett.
„A rövid programmal elégedettek vagyunk, a kűrrel már kevésbé.”
– mondta Kálmán József.
A Staudt-testvérek azt emelték ki, mennyire előnyükre vált az edzőváltás.
„Szerettünk volna fejlődni, és erre attila mellett tényleg van is lehetőségünk. Hajt minket, maximalista, sosem mondja azt semmire, hogy jó volt, mindig javítani akar rajta. Törődik velünk. Jól érezzük most magunkat.”
– mesélt a váltásról Staudt Réka.

Befejeződött szombaton a férfiak versenye is: meglepetésre Markó Márton megelőzte az Európa-bajnoki induló Forgó Kristófot, aki több napja betegséggel küszködik, és hőemelkedéssel versenyzett.
„Sajnos az egyik ugrássorozatomat elrontottam, ezt kombinációként értékelték, így eggyel több szerepelt ebből az elemből a programomban, mint amennyi a megengedett – ezt pedig nem értékelhették. Ezen ment el a versenyem.” – magyarázta Forgó Kristóf.
„Az elmúlt időszak elég szerencsétlenül jött ki számomra, remélem ennek most már vége.”
A három dobogós helyezés a papírforma szerint alakult: a csehek közötti háziversenyben Tomas Verner ezúttal jobbnak bizonyult Michal Brezinánál, a bronzérem a lengyel Macej Cieplucháé lett.

DSC00356

Ezen a napon rendezték a nők rövid programját: magyar szempontból első sorban Tóth Ivett szereplése volt a legérdekesebb, aki miatt lejjebb vitték a felnőtt verseny korhatárát, hogy 14 évesen már indulhasson a seniorok között. Nem okozott csalódást: az ötödik helyen áll a záró nap előtt.
Magam is meglepődtem rajta, de nem izgultam jobban, mint egy sima junior versenyen. Nagyon jó a hangulat, jól éreztem magam a jégen” – mondta hazánk fiatal tehetsége.  Szakács Bernadett a 16., szombathelyi Eszter a 19. helyről várja a kűrt.

A felnőtt jégtáncosok mezőnyében minden nemzet egyetlen kettőssel képviselteti magát. Ahogy az várható volt, a rövid tánc után a szlovák Federica Testa, Lukas Csölley áll az élen, Turóczi Dóra és Major Balázs mögöttük a második.
„Nagyon jó ez a verseny, otthon, egyedül csak magunkkal versenyeznénk, így viszont tényleg kihívás.”– nyilatkozta Turóczi Dóra a szombati verseny után.
„A twizzlit én rontottam el, egyel többet forogtam, nem Balázs hibája.”
A duó edzője, Berecz Ilona úgy véli, van min javítani.
„Jól futottak, de azért voltak itt-ott kisebb hibák, egyrészt a twizzli, amit Dóri túlforgott, így hiába van meg a nehézségi szint, negatív értékelést kapott az elem, másrészt a finn sztepp sem volt igazán jó.”

Vasárnap a női és a jégtánc kűrrel zárul majd az első Négyes Bajnokság programja.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X