moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2013. december 11.

Moscheni és Lukács az élen, új egyéni csúcs – Négyes Bajnokság, 1. nap

Önmagukat múlják felül a magyarok az első „Visegrádi Négyek” nemzeti bajnokságon. Korábban a Három Bajnokság néven ismert szlovák, cseh, lengyel összevont nemzeti műkorcsolya- és jégtánc bajnoksághoz hazánk idén először csatlakozott.

Már az első nap után van okunk örülni: a Carolina Moscheni, Lukács Ádám jégtánc kettős vezeti a juniorok versenyét, a férfiaknál Forgó Kristóf hibátlan programot mutatott be, Markó Márton pedig új egyéni csúcsot futott. A verseny hangulata a magyar bírói gárda és a szövetség képviselőinek tetszését is maradéktalanul elnyerte az első, pénteki napon.

„Ahogyan azt mindannyian tudják, Magyarország most szerepel először ezen a bajnokságon, és a tapasztalatok alapján azt kell mondanom, hogy marad is!” – mondta el a megnyitón a pontozásos sportágak szakági sportigazgatója, Bálint Csaba. Bejelentését lelkes taps fogadta. „Amit itt tapasztaltam, egészen különleges. Ezek a versenyzők olyan hangulatot, olyan versenyt teremtenek, ami a négy nemzet külön bajnokságán sosem lenne lehetséges, nagyon örülök, hogy meghoztuk ezt a döntést, és csatlakoztunk.” – tette hozzá később.

Külön öröm a magyar csapatnak, hogy a külföldön készülő Carolina Moscheni, Lukács Ádám jégtánc duó a juniorok versenyében egyéni csúcsot döntve, 50,52 ponttal  áll az élen a rövid tánc után, hét ponttal a cseh Karolina Konickova, Matej Lang kettős előtt. „Két kötelező tánc szegmens, két quick step szerepel idén a jégtánc rövid programjában. Ádámék mindkettőre négyes nehézségi fokot kaptak, amit rendkívül nehéz elérni ebben a szakágban.” – elemezte teljesítményüket az egyébként jégtánc bíróként is működő szakember. A Staudt-testvérek, akik önmagukhoz képest sokat fejlődtek az elmúlt szezon óta, kisebb hibákkal a 7. helyről várják a folytatást, míg Pipek Beatrix és Kálmán József a 8. helyen áll a szombati kűr előtt.

A férfiak között Márkó Márton egyéni legjobbját javította meg a délutáni rövid programban. Ha a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) naptárában jegyzett versenyről lenne szó, megszerezte volna az Eb-induláshoz szükséges pontszámot, a9. amezőnyben. Tóth Zoltán és Kulcsár Zsófia tanítványa,Forgó Kristóf, aki viszont már biztosan Európa-bajnoki induló lehet, 1,51 századdal megelőzve honfitársát, jelenleg a 8. helyen áll. A mezőny élén a 2008-as Európa-bajnok cseh Tomas Verner áll, második helyen a szintén cseh, tavalyi Európa-bajnoki bronzérmes Michal Brezina, míg a képzeletbeli dobogó harmadik helyét a rövid programban a lengyel Maceij Cieplucha szerezte meg – mindhármukat láthatjuk majd a januári budapesti Európa-bajnokságon.

A szombati versenynapon délelőtt a junior jégtáncosok kűrjében szoríthatunk majd Lukács Ádámnak és Carolina Moscheninak, majd a nőknél Szakács Bernadett, Szombathelyi Eszter és hazánk mindössze 14 éves reménysége, Tóth Ivett mutatkozik be. Késő délután a felnőtt jégtáncosok között Major Balázs és Turóczi Dóra, a múlt heti Universiade 10. helyezettjei lépnek jégre. A kettős férfi tagja sajnos betegséggel küszködik, ennek ellenére bíznak a jó szereplésben. A napi program a férfiak kűrjével zárul.

 

Mihályi Petra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X