moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. augusztus 24.

Tiszta lap – Junior grand prix, Courchevel

Több mint húsz ponttal többet kapott ritmustáncára a courcheveli junior grand prix második napján Marton Villő és Szemko Danijil, mint tavaly az első versenyén, amivel kettősünk jelenleg a 7. helyen áll. Schermann Regina a kűrrel nem tudott javítani, és 23.-ként zárt.   

Míg tavaly három eséssel kezdtek a junior grand prix sorozatban, ami aztán az egész szezonra rányomta a bélyegét, ezúttal kiegyensúlyozott produkcióval mutatkozott be Courchevelben a Marton Villő–Szemko Danijil-jégtánckettős. Már a tesztversenyen látszott rajtuk, hogy magabiztosabbak, mint az elmúlt idényben, és most, alig két héttel később, nemzetközi mezőnyben máris hat ponttal bizonyultak jobbnak.

Pedig nem indult zökkenőmentesen a programjuk: a délután folyamán több párnak, köztük nekik is megállt a zenéjük. A versenyzőknek ilyenkor oda kell korcsolyázniuk a döntnökhöz, ugyanis a szakemberek őt értesítik a hiba elhárításáról, majd ő adja az instrukciókat a kettősnek. Megnyugtató lehetett, hogy Villőék ezeket az instrukciókat egy ismerős arctól, a courcheveli világkupán a jégtáncverseny döntnöki szerepét betöltő Bálint Csabától, a MOKSZ bíróbizottságának elnökétől kapták. Szerencsére ez a kis malőr mindössze pár másodperccel a program kezdete után történt, így a mieink elölről kezdhették produkciójukat.

Az immár Moszkvában, Szvetlana Ljapina (Svetlana Liapina) irányításával készülő jégtánckettősünk Budapesten még amolyan munkadresszben lépett jégre, a ritmustáncra választott zenéjükhöz, A Maszk című filmhez passzoló új ruhájukat most mutatták be a közönségnek. Villőék a lépéssoruk, sőt az idénre előírt, igen nehéznek számító kötelező tánc, a Tea Time Foxtrot második felének nehézségi szintjén is javítani tudtak a szezonnyitó megmérettetés óta, ráadásul ezúttal minden elemükre pozitív kiviteli értékeket kaptak. De nemcsak a technikát, a komponenseket tekintve is előreléptek, és 56,17 pontot érő ritmustáncukkal a 7. helyet szerezték meg – mivel nincsenek nagy pontkülönbségek, egy remek kűrrel akár több pozíciót is javíthatnak.

Rövidprogramját női versenyzőnk, Schermann Regina is jobban futotta, mint a tesztversenyen, a kűrről azonban már nem mondhatja el ugyanezt. Pedig műkorcsolyázónk két szép kombinációval indított: a tripla rittberger-dupla toeloop után a Budapesten elrontott tripla lutz is sikerült, így arra is rá tudta tenni a tervezett második ugrást. Ám ezután sok ugrásából rosszul érkezett, és egy esés is becsúszott, továbbá az egyik forgása és a lépéssora is gyengébb szintet kapott, mint a szezonnyitó felmérőn. Akopyan Gayane tanítványa kűrjével egy helyet rontott, és 23.-ként zárt Courchevelben.

Regina a verseny után úgy nyilatkozott: az, hogy szerdán az oroszokkal edzhetett, inspirálóan hatott rá, ami a rövidprogramján is érezhető volt – sajnálja, hogy a kűr második felére elfogyott az ereje.

„Nagyon feldobott, hogy az edzésnapon egy csoportba kerültem a két orosszal, próbáltam ellesni tőlük ezt-azt, úgy korcsolyázni, ahogy ők. Az pedig, hogy ennyire a mezőny végére sorsoltam, csak fokozta a hangulatot. Ezeket az energiákat igyekeztem felhasználni a rövidprogramban, hogy a nyári zivatart, amit meg szeretnék jeleníteni benne, a nézők és a bírók is átéljék. A rittbergernek örültem, a lutzért és az axelért viszont kár, ha jobban koncentrálok, sikerült volna megfogni azokat is.”

A két program között a Jégkorszak SE korcsolyázója sok versenytársához hasonlóan a csodálatos hegyekben gyönyörködve igyekezett feltöltődni.

„A pénteki edzés után elmentünk libegőzni, és az a kilátás, ami ott fogadott bennünket, leírhatatlan. Igaz, a magasságkülönbséghez azért hozzá kellett szokni, ami, ha csak sétálgat az ember, nem gond, a versenyen viszont okozott egy kis nehézséget. A kűr második felében, amikor a salchowok jöttek, éreztem, hogy fáradok, a végén pedig már alig kaptam levegőt. A jég viszont kiváló volt, nagyon jól csúszott – azt hallottam, az a csapat készítette, amely az olimpiára is csinálta a jeget. Összességében azt mondhatom, hogy a két kombinációval elégedett vagyok, de még sokat kell dolgoznom a programon” – mondta Regina, akiért legközelebb két hét múlva, a rigai junior-világkupán szoríthatunk.         

A verseny ma a jégtáncosok kűrjével zárul: a Marton Villő–Szemko Danijil-kettős 16:58-kor mutatja be az AC/DC zenéjére koreografált programját.


Jégtánc ritmustánc eredmény

Női végeredmény

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X