moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. augusztus 4.

Megtették az első lépést

Újabb versenyzők csatlakoztak a magyar csapathoz, akik a héten már be is mutatkoztak a piros-fehér-zöld színek képviseletében. Az Egyesült Államokban élő szenior jégtánckettősünk, Leia Dozzi és Michael Valdez kilencedik lett Lake Placidban, míg Albrechtovics Nikolett műkorcsolyázónk Philadelphiában negyedikként zárt a juniormezőnyben.

Izgatottan várta debütálását Leia Dozzi és Michael Valdez, akiknek a Lake Placid Ice Dance International nemcsak magyar színekben, hanem egymás oldalán és a felnőttek között is az első megmérettetésük volt. A világ egyik legismertebb és -elismertebb iskolájában, a michigani Noviban Igor Shpilband és Pasquale Camerlengo irányításával készülő jégtánckettős, amelynek rögtön junior-világbajnok és junior-világbajnoki érmes versenytársak közt kellett helytállnia, a kilencedik helyet tudta megszerezni.

Leia és Michael Igor Shpilbanddal és Natalia Annenko Dellerrel a ritmustánc után

,,Ez a verseny remek alkalom volt arra, hogy új párként megmérettessük magunkat a szenior kategóriában, büszkén képviseltük a magyar színeket. Elégedettek vagyunk, hiszen összességében tisztán korcsolyáztunk, csak kisebb hibákat vétettünk, melyeket igyekszünk mihamarabb javítani. A visszajelzések alapján bizakodóan és motiváltan tekintünk a jövő heti budapesti tesztverseny elé” – értékelt a verseny után a 19 éves Leia, aki, mint sok más sporttársa, gyerekkorában egy tévéközvetítést látva kapott kedvet a korcsolyázáshoz.

„Addig rágtam apa fülét, míg levitt egy közeli nyitott jégpályára. Szerelem volt első látásra. Beírattak a helyi jégcsarnokban tartott oktatásra, így kezdődött minden. Eleinte szóló jégtáncosként versenyeztem, majd lett egy partnerem, Liam Fawcett, akivel három szezonon át indultunk a kanadai juniormezőnyben. Tavaly ősszel kezdtük meg a közös munkát Michaellel, és magyar kötődésem okán úgy döntöttünk, a magyar színeket szeretnénk képviselni. A nagyszüleim ugyanis Magyarországon születtek és nőttek fel, a kommunista rezsim elől menekültek Kanadába. Én már ott születtem, de nagyon szoros a kapcsolatom mind az ott, mind a tengerentúlon élő magyar rokonaimmal, így a magyar kultúrával is. Büszke vagyok a származásomra.”

Emelés a kűrből

Eközben néhány állammal délebbre műkorcsolyában is debütáló versenyzőért izgulhattunk: a 16 éves Albrechtovics Nikolett a Philadelphia Summer Internationalen lépett jégre. A juniormezőnyben induló Niki, aki 2015-ben és 2016-ban versenyezhetett az amerikai bajnokságon, februárban pedig már részt vett utánpótláskorú műkorcsolyázóink Budapesten megrendezett országos bajnokságán, nemzetközi mezőnyben most először mérethette meg magát.

,,Nagyon hálás vagyok a tapasztalatokért, fantasztikus érzés volt az első nemzetközi versenyemen Magyarországot képviselni. Be kell vallanom, hogy ennél valamivel jobb teljesítményt vártam magamtól, de sajnos bokasérülés hátráltatott. Annak viszont örülök, hogy a mentális felkészülésem jól sikerült.”

Niki a februári országos bajnokságon. Fotó: Róth Tamás

Habár a fiatal műkorcsolyázó szülei New Yorkban telepedtek le, az egész családja magyar, többségük a mai napig Magyarországon él. Amikor megosztotta velük, hogy a továbbiakban magyar színekben szeretne versenyezni, nagy örömmel támogatták a döntésében.

„Sok áldozatot hoztak értem, így még boldogabbá tesz a tudat, hogy a hazájukat, a hazámat képviselhetem – mondta Niki, aki két éve Colorado Springsbe költözött, hogy a U.S. Olympic Training Centerben edzhessen, ami komoly próbatétel elé állította a családot. – Anyukám velem tartott Colorado Springsbe, apukámnak viszont a munkája miatt New Yorkban kellett maradnia. Amikor csak tudjuk, meglátogatjuk, de nagyon nehezen viseljük, hogy távol kell lennünk egymástól. Minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy az áldozatuk ne legyen hiábavaló.”

Ezt nagyon komolyan mondja, októbertől márciusig ugyanis folyamatos térdfájdalommal edzett, nemrégiben pedig, átgondolva az elmúlt két évet, úgy döntött, edzőt vált.

„Szerettem Tom Zakrajsekkel dolgozni, de úgy éreztem, új irányra, más tapasztalatokra van szükségem. Remekül érzem magam Tammy Gambill, Damon Allen és Erik Schulz csapatában, nagyon motiváló ilyen fantasztikus edzőkkel és ennyi kiváló korcsolyázóval együtt készülni. A jégen mindig kemény munka folyik, de jó a hangulat, sokat nevetünk, olyanok vagyunk, mint egy nagy család. Csodás élmény volt érezni Tammy és Damon biztatását, támogatását Philadelphiában, remélem, jövő héten jobb produkciókkal hálálhatom ezt meg nekik.”     

Niki és edzői, Tammy Gambill és Damon Allen

Már csak néhány nap, és Leiáék, valamint Niki hazai közönség előtt is bizonyíthat: junior és szenior műkorcsolyázóink és jégtáncosaink augusztus 10–11-én a Gyakorló Jégcsarnokban megrendezett tesztverseny keretében mutatják be új programjaikat.

HUNSKATE Média

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X