moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. január 23.

Igazi adrenalinlöket

Első Európa-bajnokságán szereplő jégtánckettősünk, Monaghan Emily és Fourati Ilias nem tudott hibátlan ritmustáncot bemutatni Grazban, és a 24. helyen zárta a kontinensviadalt.

Erős mezőny gyűlt össze a jégtáncosoknál a grazi Európa-bajnokságon – tudtuk, hogy Monaghan Emilynek és Fourati Iliasnak nem lesz könnyű a legjobb 20 közé kerülni első kontinensviadalán. A végeredményt látva elmondhatjuk: 60 pont közelében kellett volna kapniuk a ritmustáncukra ahhoz, hogy szombaton újra jégre léphessenek. Novemberben a rigai Volvo Open Cup versenyen sikerült átlépniük a 60 pontot – ezúttal azonban több hibát is vétettek, így messze voltak attól, hogy megismételjék a rigai eredményüket.

Természetesen a kisebb nemzetközi versenyeket nem lehet egy világversenyhez, jelen esetben az Európa-bajnoksághoz hasonlítani, ahol azért szűkmarkúbban bánnak a pontokkal – a jégtáncban pedig különösen számít az, hogy nevet szerzett-e már magának az adott kettős. Ahogy mondani szokták, a részvétel a fontos, és ez a mieinkre teljes mértékben igaz.

„Hihetetlen, milyen energiák szabadultak fel bennünk, a közönség vitt magával, és a végén nagyon megtapsoltak minket. Sajnáljuk, hogy nem sikerült továbbjutnunk, de az, hogy egy ilyen rangos versenyen, ilyen kiváló korcsolyázókkal versenyezhettünk, hatalmas motivációt ad ahhoz, hogy hazatérve még többet és többet eddzünk. A szezon során sokat fejlődtünk, ezen az úton szeretnénk tovább haladni” – nyilatkozta Emily és Ilias a program után.

Ebben a fejlődésben pedig már a világhírű edző házaspár, Irina Zsuk (Irina Zhuk) és Alekszandr Szvinyin (Alexander Svinin) keze is benne van, ugyanis kettősünk az Eb előtti hetet Moszkvában töltötte, ahol orosz nagyágyúkkal, köztük a többszörös Európa-bajnoki érmes – Grazban jelenleg a 4. helyen álló – Alekszandra Sztyepanovával (Alexandra Stepanova) és Ivan Bukinnal együtt készülhettek. Mivel edzőik, Melissa Gregory és Denis Petukhov nem tudtak ide utazni az Egyesült Államokból, az Eb-n is az orosz mesterek, valamint az őket segítő koreográfus, Aljona Szamarszkaja (Aliona Samarskaia) állt mellettük.

„A legnagyobb különbség mindenképpen az volt, hogy míg otthon egyedül edzünk, Moszkvában egy egész csapattal készülhettünk, ami nagy élmény volt. A napjaink alapvetően hasonlóan épültek fel, mint Amerikában: reggel és délután is 90 perc jeges edzésünk volt, szárazedzésként edzőteremben erősíthettünk. A legtöbbet Irinával dolgoztunk azon, hogy precízebben mutassuk be az elemeinket, Aljonával pedig csiszoltuk az apró koreográfiai részleteket, illetve balettoztunk is” – mesélték a moszkvai napokról a magyar bajnokok, akikre nem egészen két hét múlva újabb fontos verseny vár.

„A vasárnapi záróbankett után hazamegyünk Amerikába, másfél hetet otthon töltünk, aztán Denisszel Oberstdorfba utazunk a Bavarian Openre, amelynek nagy tétje lesz, hiszen az dönti el, hogy melyik jégtáncpár indulhat a márciusi világbajnokságon Montrealban.”

Grazban a ritmustáncot követően a hatodik Európa-bajnoki címére készülő francia Gabriella Papadakis és Guillaume Cizeron áll az élen. Tőlük mindössze öt század ponttal elmaradva az orosz Viktorija Szinyicina (Victoria Sinitsina) és Nyikita Kacalapov (Nikita Katsalapov) a második, a tavalyi kontinensviadal bronzérmesei, az olasz Charlene Guignard és Marco Fabbri pedig egyelőre ismét harmadikok.

Iliaséknak tehát befejeződött a grazi Európa-bajnokság, Tóth Ivett számára azonban még csak most kezdődik. Olimpikonunk kiválóan sorsolt: a 38 induló között 31.-ként, 16:10-kor lép jégre a pénteki rövidprogramban. Az este folyamán Scsetyinyina Julijáért (Chtchetinina Ioulia) és Magyar Márkért izgulhatunk, akik a 10. helyről várhatják a folytatást, és akik Ivetthez hasonlóan a lehető legjobb sorszámot húzva 20:09-kor mutatják be kűrjüket.


Eredmények – Jégtánc ritmustánc

A jégtánc ritmustánc visszanézhező IDE kattintva.


HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Ludwig Welnicki  

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X