moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. január 11.

Selejtező nélkül

Bejczi Botond és Dékány Bence képviseli a magyar színeket a gyorskorcsolyázók Európa-bajnokságán: a két fiú vasárnap lép jégre Heerenveenben.

Már pénteken megkezdődött Heerenveenben a gyorskorcsolyázók Európa-bajnoksága, mi több, 1500 méteren és a sprint csapatversenyben már bajnokokat is avattak az első napon Hollandiában.

A kontinensviadal két magyar indulója, Bejczi Botond és Dékány Bence csak vasárnap lép színre: akkor rendezik a tömegrajtos számot – mindketten ezen a távon szerezték meg az indulás jogát.

A két fiú és Szöllősi Szabolcs edző csütörtökön utazott el Heerenveenben, pénteken már a helyszínen edzettek, s a gyakorlás mellett valami más is kiderült számukra.

„Változott kicsit a lebonyolítás rendje, és ez minket is érint, hiszen a tömegrajtos számban nem rendeznek selejtezőt, hanem rögtön a döntővel indul a program, ez pedig azt jelenti, hogy mind a huszonnégy indulót egyszerre rajtoltatják – mondta el Szöllősi Szabolcs. – Mindenképpen másabb, érdekesebb lesz így a verseny, a mezőny erős, meg kell találnunk a leghatékonyabb taktikát.”

Figyelni kell tehát mindenre és mindenkire, ráadásul Bejczi Botondban ott élhet még egy tavalyi eset: a fiatal versenyző a junior világbajnokságon ugyanebben a számban járt pórul.

„Az mindig veszélyesebb, ha összeér a mezőny, márpedig az elején ez feltétlenül így van. Tavaly a világbajnokságon a palánkról csapódtam vissza a mezőnybe… – elevenítette fel a történteket Bejczi Botond. – Ezt jó lenne elkerülni ezúttal. Biztonságosabb lett volna, ha a megszokott koreográfia szerint zajlik a verseny, mert így tényleg kiszámíthatatlan az egész, ennek ellenére mindenképpen szeretnék a mezőny első felében végezni. A legfontosabb, hogy úgy jöjjek le a jégről, hogy kiadtam magamból mindent.”

Az előjelek mindenesetre biztatóak, hiszen Botond felgyógyult kisebb betegségéből, a jég Heerenveenben kiváló, és a pénteki edzésen olyan köröket futottak a fiúk, amilyeneket „második otthonukban” Inzellben szoktak.

A férfiak tömegrajtos versenyszámának rajtja vasárnap 17 óra után nem sokkal (17:17) lesz Heerenveenben. Az M4 Sport online csatornáján 14:15–17:30-ig élőben, majd a televízióban felvételről 20:45–22:00-ig közvetíti a versenyt.

HUNSKATE Média / Kovács Erika

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X