moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. január 5.

Az esélyesek győzelme

A papírforma érvényesült a gyorskorcsolyázók sprint országos bajnokságán: a Városligeti Műjégen megrendezett versenyen Nagy Alexandra és Bejczi Botond győzött.

Festői környezet, remek körülmények és csípős hideg (vasárnap még egy jó kis szembe szél is) – a gyorskorcsolyázók hazai versenyeinek rendre a Városligeti Műjég ad otthont, így a csodálatos „háttér” egyáltalán nem szolgált meglepetésként a hétvégi sprint országos bajnokságon, ahogy a hideg sem, lévén, január elejét írunk, no meg a sportág szerelmesei már hozzá is szokhattak a mínuszokhoz az évek során.

Kifejezetten jó hangulatban zajlott a kétnapos verseny, amely az esélyesek győzelmét hozta, hiszen Nagy Alexandra megvédte bajnoki címét, Bejczi Botond pedig egyértelműen az elkövetkező esztendők nagy reménysége.

„Kíváncsi lettem volna, mi lett volna, ha (Nagy) Konrád is el tud indulni a versenyen, jó lett volna csatázni vele is egyet, de egyébként igen, szeretem, ha érvényre juttatom a papírformát” – válaszolta a 20 éves Bejczi Botond arra a felvetésre, miszerint egyértelműen ő volt a legnagyobb esélyes.

Könnyű dolga azért így sem volt, mert bár mind a négy futamot (két 500 és két 1000 méter), a tavalyi győztes Dieterle Fábián nem adta könnyen a bőrét.

Botond ezzel a magyar bajnoki címmel remek főpróbát tartott a hétvégi heerenveeni Európa-bajnokság előtt, ahol – Dékány Bencével egyetemben – elindulhat, hiszen megszerezte az indulási jogot a mass start kategóriában.

„A szezon elején még nem számítottam arra, hogy ez megtörténhet, de örülök, hogy sikerült, ez csak lökést ad a jövőt illetően – mondta Bejczi Botond. – Szeretem ezt a versenyszámot, kicsit hasonlít a görkorcsolyára, én pedig abból a sportágból jöttem.”

Ez utóbbiban feltétlenül hasonlít rá a 16 esztendő Bíró Hanna, aki Botondhoz hasonlóan egyébként szintén utazik a napokban – az ifjúsági olimpiára. Ennek megfelelően kellően izgatott már Garzó Erika tanítványa, ám a szombati bakiját a jégen nem ez okozta.

„Új volt a jég, kevés időm volt arra, hogy kipróbáljam. Nagy sebességgel mentem be a kanyarba, nem tudtam megtartani magam, kicsúszott a lábam. Igen, mondhatjuk ezt pillanatnyi figyelmetlenségnek. Kicsit összezavarodtam, arra gondoltam, minek menjek ezek után tovább, így bementem a melegítőpályára, csak ott hallottam meg, hogy kiabálnak nekem, fussak tovább, hiszen az összesített eredmény a fontos. Megtettem, de mivel elhagytam a pályámat, a versenybírók jogosan zártak ki – mesélte el a történteket Hanna, aki szerencsére már előre tekint: – Már nagyon várom az ifjúsági olimpiát, ahol szeretném megfutni a legjobbjaimat. Nem tudom, milyen lesz a jég, de ha jó, jó lenne ezerötszázon teljesíteni a világbajnoki szintidőt. Ötszázon már rendelkezem vele.”

 

SPRINT ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, VÁROSLIGETI MŰJÉG
Férfiak
Bajnok: Bejczi Botond (SST, edző: Tóth Attila, Szöllősi Szabolcs) 155.840 pont,
2. Dieterle Fábián (TTKE) 159.665, 3. Dékány Bence (SZKE) 164.345
Nők
Bajnok: Nagy Alexandra (BSSE, e: Varjasi Mihály, Lykovcán Ágota) 180.615,
2. Vancsó Rebeka (TDKE) 191.135, 3. Mercs Abigél (SST) 191.290

Eredmények

HUNSKATE Média / Kovács Erika – Fotó: Lehotzky István

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X