moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2024. szeptember 16.

Kim, aki már Olivér is

Kim Minseok 1999-ben született, nem volt még húszéves, amikor már ezüst- és bronzérmet szerzett a pjongcsangi olimpián. Magyarként ennél még fényesebb éremről álmodik.

Kim Minseok a 2018-as pjongcsangi olimpián az üldözéses csapatversenyben hazája együttesével ezüstérmet szerzett – ugyanitt, és négy évvel később Pekingben 1500 méteren harmadik lett.

Aztán ittas vezetés miatt eltiltották, s mivel még a jégpályát sem látogathatta, szerződését is felbontották, nem tudott edzeni. Ám jött egy lehetőség Magyarországról…

„Az olimpiai edzőközpontból elmentünk a társaimmal, én vezettem, ittam sajnos, és balesetet okoztam. Nem sérült meg senki, de eltiltottak. Vállaltam és vállalom a felelősséget, én hibáztam. De tanultam belőle – a jövőben ilyen biztosan nem fordul elő még egyszer. Otthon üldögéltem, és az járt a fejemben, elveszítettem mindent, amikor Eric, akivel korábban korcsolyáztam együtt, felajánlotta, hogy edzhetek Magyarországon. Én nagypályán versenyzek, a lehetőséget rövidpályán biztosította a magyar csapat, de én éltem vele, és hálás vagyok, hiszen esélyt kaptam arra, hogy felálljak a padlóról. Nem akarok csalódást okozni azoknak, akik segítettek, ez a legfontosabb célom. A másik pedig az, hogy még fényesebb olimpiai érmet szerezzek a korábbiaknál, de már magyar színekben.”

Kim, aki a magyar állampolgárság felvételekor az Olivér nevet választotta, Hollandiában készül a Team Gold csapatánál.

„Nem voltam abban a helyzetben, hogy megválasszam, hol készüljek. Egyszerűen csak örültem a lehetőségnek, s mivel Magyarországon nincs nagy pálya, úgy gondoltam, edzek a rövidpályás gyorskorcsolyázókkal. Ám a magyar edzők találtak nekem egy nagyszerű helyet, mégpedig a Team Gold csapatát – a holland vezetőedző korábban Japán válogatottját irányította, híres arról, hogy az európai és ázsiai módszert ötvözi. A Team Golddal készül a japánok olimpiai és világbajnoka, Takagi Miho, a világ jelenlegi egyik legjobb gyorskorcsolyázója, de a férfivonalon is van klasszis az együttesben, mégpedig a kínaiak sprintvilágbajnoka, Ning Csung-jen is.”

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X