moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. június 11.

Jó tanulók, jó sportolók

Újabb kitüntetéseket vehettek át sportolóink: három gyorskorcsolyázónknak, egy short trackesünknek és egy jégtánckettősünknek is Magyarország jó tanulója, jó sportolója címet adományozott prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere.

Tudatosan építik karrierjüket fiatal versenyzőink: a Savaria Speedskating Team három gyorskorcsolyázója, Bejczi Botond, Mercs Abigél és Sipos János a sportban és a tanulásban egyaránt kiváló eredményekkel büszkélkedhet, amelyek jutalmaként hétfőn Magyarország jó tanulója, jó sportolója díjat kaptak. A megtisztelő címet a női váltó tagjaként idén Európa-bajnoki bronzérmet szerző jászberényi short trackesünk, Somogyi Barbara, valamint a Hoffmann Korcsolya Akadémia országos bajnok jégtáncosai, Leveles Réka és Leveles Balázs is kiérdemelték – nekik postán küldték el az oklevelet.

Az elismerést olyan köznevelési intézményben tanuló 5–8. és 9–13. évfolyamos diákok vagy nappali tagozatos felsőoktatási hallgatók érdemelhették ki, akik 4,8-as, 4,7-es, illetve 4-es átlagot értek el a 2017/18-as tanévben, emellett sportáguk országos bajnokságán vagy nemzetközi versenyén a legjobb hatban végeztek.

A Testnevelési Egyetemen megtartott ünnepségen prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, az egyetem rektora Anton Makarenko szovjet író és pedagógus híres mondását idézte köszöntőjében.

„Követelek, mert tisztellek. Ez alapján aki a sportban jól tud teljesíteni, és követel önmagától, az ugyanúgy elvárja, hogy az iskola, később az egyetem is követeljen tőle, és a lehető legtöbbet tudja mind a két területen nyújtani.”

Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos

A rektor méltatta a díjazottak hozzáállását, erőfeszítéseit, kitartását, ugyanakkor ráirányította a figyelmüket arra, mi is az igazi siker.    

„Az eredmények mérhetők, a siker kevésbé mérhető. A siker az, hogy a környezetetekben, a családban, az iskolában és az egész társadalomban hogyan ítélik meg a tevékenységeteket. Ha olyan eredményeitek vannak, amelyeket megbecsül és pozitívan jelez vissza a környezetetek, akkor nemcsak eredményes, hanem sikeres fiatalok is vagytok. Ehhez kívánok nagyon sok erőt, jó egészséget, sérülésmentes munkát és eredményes felkészülést.”

Mercs Abigélnek Szabó Tünde sportért felelős államtitkár nyújtja át az oklevelet

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is példaképeknek nevezte a díjazottakat, és kiemelte: a magyar diákok évről évre elhelyezik Magyarországot a tudomány és a sport térképén, ami tanúbizonysága annak, hogy a tehetség országa is vagyunk. Ám a tehetség önmagában nem elég, azt fel kell ismerni, majd gondozni, ápolni kell – így a fiatalok sikereiben ugyanolyan részük van azoknak, akik folyamatosan fejlesztik fizikai és szellemi képességeiket, példát mutatnak kitartásból, szorgalomból és a jó teljesítmény eléréséhez elengedhetetlen értékekből.

„A jövő nemzedékének záloga a fiatalság, ezért a tehetséggondozás az egyik legfontosabb nemzeti ügyünk. […] Magyarország célja nem lehet más, mint hogy minél több olyan fiatalt neveljen ki, aki az élet szerteágazó területein meg tudja állni a helyét. […] Számunkra a sport nem csupán kevesek hobbija, a tanulás pedig nem kevesek kiváltsága, hanem eszköz a kezünkben egy egészségesebb, mind fizikailag, mind szellemileg aktívabb fiatalság felneveléséhez. […] Ebben a munkában elengedhetetlen segítőkre találunk a pedagógusok és a segítő szakemberek mellett az edzők és a szülők személyében” – vázolta Szabó Tünde.

Sipos János Szabó Tündétől veszi át a kitüntetést

Gratulációval kezdte köszöntőjét prof. dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár, aki a díjazottak mellett szintén megköszönte a pedagógusok, az edzők és a családtagok munkáját is, majd a sport és a tanulás pozitív kölcsönhatását, az iskolai teljesítmény sportolás hatására történő megsokszorozódását hangsúlyozta.

„A tudás felemel, önbizalmat ad, egy életen át elkísér bennünket, és megadja a lehetőséget az álmaink valóra váltására. […] A tanulás sokszor küzdelem, a sport mindig az, ezért ha valaki megtanul küzdeni egy célért, az biztosan visszaköszön a tanulási teljesítményben. A bennetek rejlő képességek csúcsra járatása, fejlesztése biztos jövőkép még a bizonytalan jövőben is.”

Bejczi Botondnak prof. dr. Bódis József gratulál az elismeréshez

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Fiák Blanka

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X