moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. január 22.

Rajtra készen

Európa top műkorcsolyázói és jégtáncosai csapnak össze a héten Minszkben, hogy kiderüljön, kik a legjobbak a legjobbak között. A szerdán kezdődő kontinensviadalra versenyzőink is gőzerővel készülnek – idén Tóth Ivett, Borovoj Alexander, valamint Yanovskaya Anna és Lukács Ádám képviseli a magyar színeket.

Minszkben már javában gyülekeznek az egyes nemzetek legjobb műkorcsolyázói és jégtáncosai, hiszen hétfőn a hivatalos edzésekkel elrajtolt a 2019-es Európa-bajnokság. A fehérorosz fővárosban most először rendeznek kontinensviadalt, de volt már itt junior-világbajnokság, illetve több junior grand prix is. Az idei Eb-re 34 országból 145 versenyző, 37 férfi, 36 női és 11 páros műkorcsolyázó, valamint 25 jégtánckettős érkezik.

Az Eb helyszíne

A női mezőnyben hazánkat képviselő Tóth Ivett 2013-ban egy junior grand prix alkalmával már járt Minszkben, igaz, az a verseny egy másik jégpályán zajlott. Az ötödik Eb-jére készülő olimpikonunk hétfőn utazott el edzőjével, Tokaji-Kulcsár Zsófiával, hogy kedden már a helyszínen készüljön, és szokja a pályát a szerdai rövidprogram előtt. Ivett két éve Ostravában 8. lett, ám tavaly kicsúszott a top 10-ből – idén szeretne visszakerülni a legjobbak közé.

„Tavaly a szezon eleji sérülés miatt végig stresszes voltam, eléggé szétestem mentálisan és fizikailag is. Idén a legfőbb célom, hogy újra magamra találjak, amiben az is segít, hogy ismét járok iskolába. Habár nem könnyű megosztani a figyelmemet, ráadásul ez az érettségiző évem, és jó jegyekkel akarok végezni, kiegyensúlyozottabb vagyok így, hogy az élet több területén kell helytállnom egyszerre” – nyilatkozta a Vasas SC műkorcsolyázója, aki szerint bár mindig erős a mezőny, a top 10 reális cél, annál is inkább, mivel többen is hiányoznak.

„A sokszoros Európa-bajnok Kostner nem indul, és a belga Loena Hendrickx is lemondta a versenyt, aki tavaly 5. lett. Az oroszoktól ugyan nem a várt csapat utazik, de az olimpiai bajnok Zagitova ott lesz, illetve ők mindig erősek, hiszen nagy a merítési lehetőségük. Az örmény Galustyan pedig most tér vissza hosszú kihagyás után, rá is figyelni kell szerintem” – mondta Ivett, aki azt is elárulta: a Bruno Mars-számokra koreografált rövidprogramját az Eb-n már új, színesebb ruhában mutatja be.

Tóth Ivett új rövidprogramruhájában

Férfi versenyzőnk, Borovoj Alexander kedden érkezik Minszkbe, és csütörtökön kezdi meg szereplését. Gór-Sebestyén Júlia tanítványának ez a második Eb-je: 2017-ben 27. lett, mindössze két pont kellett volna ahhoz, hogy bekerüljön a kűrfutók közé. Mint mondja, az az Eb váratlanul jött, csupán két héttel előtte tudta meg, hogy indulhat Ostravában.

„Akkor nem volt komoly felkészülési tervünk, abban a két hétben sokat gyakoroltuk a rövidprogramot. Amikor ott álltam a jégen, tudtam, hogy izgulnom kellene, de nem ment, mivel nem vártak el nagyobb eredményt tőlem, nyugodtan versenyeztem. Nagyon tetszett az Eb hangulata, kíváncsian várom, milyen lesz a mostani” – mondta a kétszeres magyar bajnok, aki spanyol–orosz dobogóra számít.

„Nem vagyok biztos benne, hogy nagyon jó formában fogjuk látni Fernandezt, hiszen ez az első versenye a szezonban, de akárhogy is, meg fogják pontozni, hiszen már hatszoros Európa-bajnok. Kovtun mindenkit meglepett az orosz bajnokságon, biztos, hogy a dobogóért megy, ahogy a másik két orosz is. Mivel idéntől már jobban értékelik a hibátlanul teljesített elemeket, mint a nehéz, de rontott ugrásokat, arra koncentrálok, hogy tiszta programot fussak.”

Borovoj Alexander a Négy Nemzet Bajnokságon

Jégtánckettősünk, Yanovskaya Anna és Lukács Ádám szintén a második közös kontinensviadalán vesz részt. Tavaly Moszkvában 14.-ek lettek, ami az első világversenyükön remek eredménynek számított. Mivel akkor nagyon eredményesnek bizonyult, idén ismét Novogorszkban, az orosz nemzeti központban edzettek két hétig – ezúttal azzal a céllal, hogy a legjobb tízben végezzenek.

„Most is sikeres volt a novogorszki felkészülés, kielemeztük az előző versenyeket, és minden elemünkön sokat dolgoztunk, a technikán és a komponenseken is igyekeztünk javítani. Szeretnénk a top 10-be kerülni, de a legfontosabb, hogy tisztán korcsolyázzunk, és hogy mind mi, mind a nézők, mind a bírók élvezzék a programjainkat” – mondta Ádám, aki Annával együtt természetesen edzéstársaiknak, az orosz Sztyepanova–Bukin-kettősnek drukkol.

Yanovskaya Anna és Lukács Ádám a Négy Nemzet Bajnokságon

A jégtáncosok mezőnye is erősnek ígérkezik: a verseny legnagyobb esélyese a háromszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok francia Gabriella Papadakis és Guillaume Cizeron, míg a dobogó második és harmadik fokáért várhatóan az oroszok és az olasz Guignard–Fabbri-kettős küzd majd.

A január 1-jével kinevezett szövetségi kapitány, Ipakjan Jeranjak szintén nagy érdeklődéssel várja a kontinensviadalt. Mint mondja, mivel épp az Eb előtt pár héttel kezdett dolgozni a versenyzőkkel, abban az időszakban, amikor már eléggé feszültek, egyelőre nem akart beleszólni az edzők munkájába.

Ipakjan Jeranjak szövetségi kapitány

„Ilyen kevéssel egy nagy verseny előtt elég rizikós változtatásokat eszközölni, ezért inkább megfigyelőként voltam jelen, és feljegyeztem azokat a meglátásaimat, amiket hazatérve mindenképp szeretnék megosztani az edzőkkel és a korcsolyázókkal. Ivettnek jók a programjai, megvan a technikai tudása, tőle top 10-es helyezést remélünk, így jövőre két magyar lány képviselhetné az országot. Szása is tudja az ugrásait, sokat fejlődött az előadásmódban is, tőle a kűrbe kerülést várjuk.”

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Fiák Blanka

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X