moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. szeptember 9.

Fókuszban a szakképesítés

Megkezdődött a második tanév a Testnevelési Egyetem műkorcsolya- és gyorskorcsolya-szakedzői alapképzésein. A hallgatók a hat félév során az intézmény professzorai mellett a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség szakembereitől tanulhatnak. A szövetség fő célkitűzése, hogy minél több edző egyetemi végzettséget szerezzen.

Idén a Testnevelési Egyetem műkorcsolya- és gyorskorcsolya-szakedzői BSc képzésére is öten nyertek felvételt – az elsőévesek között ott van Knoch Viktor, az olimpiai bajnok short track váltó tagja is. A MOKSZ gyorsasági ágazatának sportigazgatója, Telegdi Attila elmondta, hogy mivel sportágaik nem korai specializációjúak, azaz átjárhatók, a hallgatók a rövid- és a hosszúpályás szakággal egyaránt megismerkednek.

„A tananyag a Korcsolyasport Hosszú Távú Fejlesztési Programjára (KHFP) épül. A képzést a sporttörténetet oktató Györgyi Jánossal együtt irányítjuk, Kövér Balázs bíró a short track, Egyed Krisztina korábbi versenyzőnk pedig a gyorskorcsolya szabályrendszeréről tart kurzust. Olyan szakembereket is felkértünk, akik az olimpiai csapat mellett tevékenykednek, hogy igazán magas szintű képzést tudjunk nyújtani. Az edzőket, Bánhidi Ákost, Linát és Dzse Szut is bevontuk a rendszerbe, az erőfejlesztésről pedig Puskás Sándortól, míg a prevencióról, a rehabilitációról és a mozgásfejlesztésről Juhász Biankától kaphatnak hasznos információkat a hallgatók. A gyakorlati órák keretében edzéseket, edzőtáborokat látogatnak, sőt, a másodévesek az egyetem mellett már gyakorló edzők” – tájékoztatott a képzés szakmai vezetője, aki elárulta: már jövőre is vannak jelentkezők.

Az ágazati igazgató üdvözli, hogy a szakma kezében van az irányítás, mert így jól használható tudást adhatnak át a hallgatóknak. „A szövetség rugalmasabb, mint egy egyetem, gyorsabban tudunk reagálni a felmerülő hiányterületekre, saját berkeinken belül hamarabb megoldást találhatunk ezekre. Természetesen szükségesek az egyetemi tanárok által oktatott alapozó tantárgyak, az edzéselmélet, a pedagógia, a pszichológia, az anatómia, ezekre rakjuk rá a sportágspecifikus részt, így működhet jól a rendszer.”

Gór-Sebestyén Júlia, a műkorcsolya-szakedzői képzés vezetője elmondta: a műkorcsolya, a jégtánc és a szinkronkorcsolya felől is érkeznek hallgatók, így nagyon komplex szakképzést kell biztosítaniuk. „Minden területet igyekszünk a legszakavatottabb oktatókra bízni, így például a jégtáncért Berecz Ilona mesteredző felel, illetve a gyorsasági szakággal összefogva Puskás Sándor és Juhász Bianka a mi hallgatóinkat is tanítja. Rengeteget dolgozunk a megfelelő szakmai anyagok összegyűjtésén: számtalan idegen nyelvű dokumentumot lefordítottunk már, és a Testnevelési Főiskola hajdani képzését vezető Jurek Esztertől is sok-sok anyagot kaptunk, amit aktualizálva hasznosítunk. Emellett a külföldi edzőtáborokban, továbbképzéseken szerzett ismereteimet is beépítjük a tananyagba, az edzéstervezéssel, a gyerekek fejlesztésének ütemével kapcsolatos tudnivalókat pedig Balyi István, a KHFP egyik szerzőjének tavalyi, remek előadása alapján oktatjuk.”

Korábbi Európa-bajnokunk hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy a jelentkezők szakedzők mellett lássanak el asszisztensi feladatokat, hiszen a gyakorlatban lehet igazán megtanulni, hogyan kell bemelegíteni egy versenyzőt, levezényelni egy edzést, javítani a különböző technikai hibákat. „Az edzői munka alapjait, az anatómiát, a biokémiát, az edzéselméletet és -tervezést az egyetemen lehet elsajátítani, de emellett folyamatosan jégen kell lenni, követni kell az állandóan változó szabályokat, figyelni kell a nemzetközi élvonalat, összetartó táborokban kell részt venni.”

Dr. Vardanjan Gurgen, a pontozásos ágazat sportigazgatója hozzátette: a fő cél, hogy az összes edzőnek legyen szakképesítése, lehetőleg egyetemi végzettsége. „Az előzetes felmérések szerint többen érdeklődnek a képzés iránt, mint amennyi férőhely van, ezért mindenképp szeretnénk bővíteni a létszámot. Terveink között szerepel egy kétéves mesterképzés elindítása, emellett a szövetségen belül is szándékozunk szemináriumokat tartani. Mindent megteszünk azért, hogy az egyetemről kikerülő edzők jó szakemberekként folytassák a munkát a tagszervezetekben.”

(Bruckner Nóra – Fotó: Fiák Blanka)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X