moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. augusztus 7.

„A korcsolyasport jövője a mi kezünkben van”

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) Sportágfejlesztési Igazgatósága augusztus 7–8-án immár másodszor tart szakmai továbbképzést az Alap Korcsolyaoktató Program (AKP) keretében. Az elméleti és gyakorlati tudást is adó, kétnapos oktatáson való részvétel feltétele annak, hogy a Sport XXI utánpótlás-nevelő programban edzői tevékenységet lehessen folytatni.

Az AKP augusztus 7–8-án zajló továbbképzésének első napja Orendi Mihály, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) sportágfejlesztési igazgatójának megnyitóbeszédével indult, majd Telegdi Attila, a gyorsasági ágazat sportigazgatója bemutatta a Korcsolyasport Hosszú Távú Fejlesztési Programját (KHFP), amelyet egy nemzetközileg elfogadott és alkalmazott optimális edzési, verseny- és pihenési program, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság irányelvei alapján dolgoztak ki az összes korcsolyasportágra vonatkozóan.

Az elméleti képzés keretében Keczeli Danica klinikai és sportszakpszichológus a sportpszichológia tehetségkiválasztásban játszott szerepéről beszélt, Tomka László mentőtiszt pedig rendkívül színes körképet adott a jégen előforduló balesetekről és azok kezeléséről. Délután a résztvevők Juhász Bianka erőnléti edzőtől, aki olimpiai bajnok gyorskorcsolyaváltónk edzéseit is irányította Phjongcshangban, a 4–7 éves gyerekek mozgásfejlesztéséről tartott szakmailag teljes mértékben kielégítő előadást. Ezután Vedres Noémi edző ismertette a Sport XXI előző évi tapasztalatait, hogy milyen veszélyek és nehézségek adódhatnak a tehetségek kiválasztása során, majd gyakorlati bemutatót tartottak Vardanjan Gurgennel, a pontozásos ágazat sportigazgatójával együtt a Gyakorló Jégcsarnokban. Az oktatás második napján elsősorban az elsajátított ismeretek gyakorlati alkalmazásán, módszertanán lesz a hangsúly.

Orendi Mihály hangsúlyozta: az AKP a szövetség által rendszeresítendő edzőtovábbképzés alapját jelenti. „Nagy feladatok előtt állunk, ugyanis igen kevés a szakképzett korcsolyaedző Magyarországon. A Testnevelési Főiskola világhírű képzésének helyét átvették a bizonytalan tudást adó OKJ-s képzések, mert a Testnevelési Egyetem (TE) 13 évig nem foglalkozott ilyen irányú oktatással. Idéntől több fronton is igyekszünk minimalizálni a lemaradást: az egyik sarokkő ebben a folyamatban a Testnevelési Egyetemmel kötött megállapodás, aminek értelmében közösen újraindítottuk a szakedzőképzést, hogy csökkentsük a szakemberhiányt. Emellett nagy hangsúlyt kell fektetni a szövetség belső továbbképzésére, ami eddig nem elégséges mértékben valósult meg. Terveink szerint ez a program 2019-től rendszerszerűen működik majd, azaz többször és hosszabb oktatásokra kerül sor. Sok hazai sportszövetség jár előttünk jó példával ezen a téren, a mi felelősségünk adaptálni ezeket a mintákat a téli sportágakra. A korcsolyasport jövője a mi kezünkben van.”

(Bruckner Nóra – Fotó: Fiák Blanka)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X