moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. január 7.

Visszatérő szövetségi kapitány a műkorcsolya ágazat élén

Rendkívül tapasztalt szakember csatlakozott a MOKSZ csapatához: Ipakjan Jeranjak hét év után visszatért Magyarországra, és januártól vezetőedzőként irányítja a műkorcsolyázók, jégtáncosok és szinkronkorcsolyázók munkáját.

Az orosz–örmény származású Ipakjan Jeranjak az elmúlt 35 évben edzőként és koreográfusként Oroszországtól az Amerikai Egyesült Államokig számos ország – köztük Ausztria, Észtország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Örményország, Szlovákia, Szlovénia és az Egyesült Királyság – topversenyzőivel dolgozott, akikkel több Európa- és világbajnokságon, Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon és téli universiadén is részt vett.

Edzői pályafutását 1983-ban a neves moszkvai CSZKA klubnál kezdte, majd három Örményországban töltött év után, 1990-ben Magyarországra érkezett, és egészen 2011-ig – 1996 és 2010 között az olimpiai csapat edzőjeként és koreográfusaként – a magyar műkorcsolyázók felkészítésével foglalkozott. Hosszú évekig az ő irányításával edzett többek között a nyolcszoros magyar bajnok, Európa-bajnok és négyszeres olimpikon Gór-Sebestyén Júlia, továbbá a kiváló nemzetközi eredményekkel rendelkező Dorofejev Tamarával és Póth Diánával, valamint a többszörös magyar bajnok Hadford Katherine-nel és Tigran Vardanjannal, a fiával is dolgozott.

Amellett, hogy számtalan, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) által támogatott edzőtáborban tartott kurzusokat, illetve ő maga is szervezett ilyen táborokat, koreográfusként is szerteágazó tapasztalattal bír: 2007-ben őt kérték fel a Sztárok a jégen című jeges show-műsor koreográfusának és művészeti vezetőjének, majd az Egyesült Királyságban is több hasonló produkcióban tevékenykedett.

Az elmúlt hét évet Nottinghamben töltő Ipakjan Jeranjak örömmel mondott igent a MOKSZ felkérésére. „Magyarországot mindig a hazámnak tekintettem, nagyon szerettem itt dolgozni, tulajdonképpen itt indult be a karrierem. A legfontosabb, ami az itt töltött húsz év alatt megragadt bennem, az az, hogy Magyarországon minden adott a műkorcsolya fejlesztéséhez: a hagyomány, a mentalitás, a kulturális közeg, a genetika mind olyan, ami lehetővé teszi, hogy nagyon jó műkorcsolyázókat neveljünk. Ezt a mai napig határozottan így gondolom, és bízom benne, hogy a tapasztalataim segítségével teljesíthetjük ezt a szép kihívást.”

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X