moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. június 12.

,,Van egy koncepcióm, hogy mit szeretnék megvalósítani” – interjú Bánhidi Ákossal

Januárban a gyorskorcsolya ágazat vezetője, Telegdi Attila kezdeményezte távozását a sportigazgatói pozíciójából. A MOKSZ elnöksége az ágazat irányításával Bánhidi Ákost, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott szakmai vezetőjét bízta meg. 

Az új pozícióval járó feladatok mellett Bánhidi Ákos nem hagy fel a short track-válogatott irányításával, májustól az Ő koordinálásával kezdődött meg a felkészülés a következő, 2023/24-es versenyszezonra. Interjú.

Mennyire lepte meg a kinevezés?

Nem szeretnék nagyképűnek tűnni, amikor azt mondom, hogy az életem során sosem hajtottam pozíciókra, most sem. Amikor az edzői szakmát választottam, volt egy elképzelésem arról, hogy mit szeretnék megvalósítani a sportban és az új pozícióval járó feladatokat is szeretném ezen a szemüvegen keresztül nézni. Egyszerűen szólva azt kell megállapítanom, hogy melyek azok a feltételek, amelyek megfelelnek a korcsolyázóknak ahhoz, hogy a lehető legtöbbet ki tudják hozni magukból. Az ok, ami miatt elfogadtam a felkérést, az az volt, hogy van egy bizonyos koncepcióm, hogy miként tudnak a legjobban felkészülni a környezetünkben lévő élsportolók és szeretném ezt a számukra biztosítani. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy más ne tudná ugyanezt megtenni, csupán azt hiszem, hogy a hosszú évek edzői tapasztalata egy nagyobb rálátást enged arra, hogy mire van a legnagyobb szüksége jelenleg a gyorskorcsolyázóknak. 

Van előzetes terve a jövő kapcsán?

Úgy gondolom – és ez a szakmai csapat felépítésénél is szempont volt -, hogy a megfelelő embereknek kell a megfelelő helyen lennie. Azt kell mondanom, hogy jelenleg remek szakemberek foglalkoznak például az utánpótlás-neveléssel, vagy bármelyik olyan fejlesztéssel, ami előre viszi a szakágakat. Úgy vélem, hogy a hozzáértő személyeket elsősorban hagyni kell dolgozni és azt szeretném, hogy meg tudják valósítani azokat az elképzeléseiket, amelyek hozzájárulnak a magyar korcsolyázás jövőjéhez. Amennyiben kérdések merülnek fel, vagy úgy érzem, hogy be kell szállnom a folyamatokba, akkor lépek majd elő. Azt gondolom, hogy ezelőtt is és most is eme sport jövője mindig azokon a városokon, klubokon múlt, melyek fáradtságot nem kímélve próbálják az iskolákból, óvodákból toborozni a tehetséges fiatalokat. Ezeket a műhelyeket a lehető legjobban kell segítenünk és támogatnunk mind anyagi szempontból, mind morálisan. Megosztani azt a tudást, amellyel feltehetőleg a válogatott szintű képzés rendelkezik. 

Megvolt az első edzőtábor, hogy látja, jól indult a short track-válogatott felkészülése az új idényre?

Úgy vélem, hogy időben el tudtuk kezdeni a felkészülést, ezúttal nem volt olyan hátráltató tényező, amely befolyásolta volna a munkát. Az edzéseket megelőzően a szokásos diagnosztikai, valamint orvosi felmérésekkel kezdtünk, majd a nők és a férfiak közösen egy olaszországi edzőtáborban vettek részt. Nem voltunk a legszerencsésebbek, hiszen melegebb területre terveztük a tábort, ehhez képest két hétig nem nagyon láttuk a napot. Ettől függetlenül a munkának a 80-85%-át sikeresen el tudtuk végezni, ami azért egy nagyon jó szint. Mivel nem esett folyamatosan, így a szárazabb napokon fel tudtunk ülni a kerékpárokra, míg az esős időben a konditermi edzések kerültek a fókuszba. Úgy vélem, hogy amit ki tudtunk hozni ebből a két hétből, azt kihoztuk. Minden együttérzésem és sajnálatom mellett mondom ezt, mert olyan területeken jártunk, ahol láttuk, hogy az ott élő emberek otthona odavész, ezért nem szeretném komolytalanul venni a helyzetet, de hál’ istennek mi nem kerültünk olyan helyzetbe, hogy segítséget kelljen kérnünk. A megpróbáltatások ellenére nagyon jó volt újra együtt látni a hölgyeket és a férfiakat a közös edzések során. A következő edzőtáborunk június 11-én kezdődik, újfent Olaszországban: livignói központtal és bormiói korcsolyázási lehetőséggel. Összességében úgy gondolom, hogy kifejezetten jól indult a felkészülés. Azt szeretném, hogy a tavalyi eredményeinket megismételjük, vagy egy kicsit megfejeljük, ez az, ami minket mozgat és ezzel a céllal nézünk szembe a következő időszakkal!


HUNSKATE Media

Fotó: Csudai Sándor/ORIGO

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X