moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. június 10.

Meghalt Yves Nadeau, a short track legendája

A minap érkezett a szomorú hír, miszerint elhunyt a kanadai Yves Nadeau, Kanada és a világ legsikeresebb, legtöbb érmet szerzett rövidpályás gyorskorcsolya edzője.

Tanítványai olimpiákon és világbajnokságokon több mint 200 alkalommal állhattak fel a dobogóra. Edzői pályafutását 1970-ben kezdte, 1982 és 1995 között a kanadai nemzeti csapat vezetőedzője volt, de tevékenykedett Franciaországban, Nagy-Britanniában és Hollandiában is. 1992-től a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) kötelékében szemináriumokat tartott edzőknek és edzőtáborokat vezetett. Az évek során dolgozott Ausztráliában, Ausztriában, Bulgáriában, Kínában, Csehországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Hongkongban, Új-Zélandon, Dél-Afrikában, Svédországban és Hollandiában.

2003-ban Yves Nadeau a közép-kelet-európai országok short track tevékenységének fejlődését célzó ISU fejlesztési program szakmai vezetője lett, a programban dolgozó nemzetek hosszútávó fejlődését, illetve a 2006-os torinói olimpiára történő felkészülését fókuszba helyezve. Az Ő szakértői hozzájárulásával és szakmai munkájával a programban résztvevő nemzetek stabil sportszakmai alapokat és lendületet kaptak a sportág régióban történő megszilárdításához.

Neki, és Darázs Istvánnak köszönhetően a magyar versenyzők és edzők alaposabban is megismerhették a kanadai iskolát, szakmaisága nélkül a magyar rövidpályás gyorskorcsolya vélhetően nem tarthatna azon a szinten, mint ma. A programban résztvevő országok: Ausztria, Fehéroroszország, Belgium, Csehország, Észtország, Franciaország, Nagy-Britannia, Magyarország, Lettország, Kazahsztán, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Szlovákia, Svédország, Svájc.

A gyorskorcsolya és az evezés mellett profi jégkorongozókkal, triatlonosokkal, maratoni futókkal és kerékpárosokkal is foglalkozott, Ráadásul 13 éven keresztül a síelésben is, a korcsolyához hasonlóan kimagasló eredményei voltak. Yves Nadeau – aki 1993-bekerült a Speed Skating Canada Hírességek Csarnokába, 1999-ben pedig a „Club de la Médaille d’Or” Hírességek Csarnokába – 85 éves volt. Emlékét megőrizzük!

HUNSKATE Media

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X