moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. május 25.

Sikeresen zajlott a MOKSZ éves közgyűlése

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség 2023. május 25-én, csütörtökön délután Récsei Center Event Halljában rendezte a 2023. évi közgyűlését. Az eseményen megjelentek egyhangúlag elfogadták a napirendi pontokat, valamint a MOKSZ beszámolóit.

A kötelező részt követően Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke átadta az Év Sportolója díjakat és a MOKSZ Életműdíjait. Az év sportolója az olimpiai bronzérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó, Burrows-Jászapáti Petra, az év csapata pedig a vb-7. nemzeti szinkronkorcsolya-csapat, a Team Passion együttese lett. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ezúttal három kiváló embert tüntetett ki Életműdíjjal: Kékesy Andrea olimpiai ezüstérmes páros műkorcsolyázót, Sárosi Vilmos nagypályás gyorskorcsolyaedzőt és Gál László sportszakembert.
 
 
Olimpiai bronzérmes rövidpályás gyorskorcsolyázónk, Burrows-Jászapáti Petra a 2022-23-as idényben is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. A szezon világversenyein két egyéni bronzérmet szerzett, az elsőt 2022 decemberében az ISU Short Track Világkupa-sorozat negyedik fordulójában Kazahsztánban, Almatyban 500 méteren, a másodikat pedig 2023. januárjában a gdanski Európa-bajnokságon 1000 méteren. A magyar női short track-válogatott vezéregyéniségeként természetesen döntő szerepet játszott a női váltó eredményességében is, a szezon során összesen 6 alkalommal futott A-döntőben, és 3-szor a dobogóra is felállhatott csapattársaival: kétszer a dobogó második, egyszer pedig a dobogó harmadik fokára.
 
 
 
A Team Passion együttese az elmúlt szezonbeli felkészülése során abban a nem mindennapi elismerésben és megtiszteltetésben részesült, hogy a novemberi ISU bírói szemináriumon – melynek Budapest adott otthont – bemutatócsapatként vehetett részt. Felkészülésük sikerességét és a fejlődésüket bizonyítva, rövid- és kűrprogramban egyaránt a szezonbeli legjobbjukat futva a 7. helyen végeztek a Lake Placidben megrendezett világbajnokságon. Nemzeti szinkronkorcsolya-csapatunknak – amely már tavaly is sporttörténelmet írt – a tavalyi vb 8. helyhez képest sikerült egy pozíciót előrelépnie, sőt,  Finnország mögött Magyarország lett a második legjobb európai nemzet.
 
 
Kékesy Andrea olimpiai ezüstérmes páros műkorcsolyázó első élménye és a kapcsolata a műkorcsolya sportággal 1932-ben, Sonja Henie (későbbi háromszoros olimpiai bajnok korcsolyázó) magyarországi látogatásával indult. Tehetsége már gyermekkorában egyértelművé vált, 1941-től 1949-ig a BKE (Budapesti Korcsolyázó Egylet) színeiben versenyzett, felkészítő edzője Dillinger Rezső volt. 1944-től 1949-ig a magyar válogatott tagja volt, és bár Andrea egyéni műkorcsolyázóként is szerepelt világversenyeken – legjobb eredménye egy Európa-bajnoki 7. és egy világbajnoki 9. helyezés volt – valójában páros műkorcsolyában ért el igazán kiemelkedő eredményt. Párjával, Király Edével az 1948-ban a svájci St. Moritzban megrendezett téli ötkarikás játékokon ezüstérmet nyertek. Karrierjét azonban jelentősen beárnyékolta a háború, a legfélelmetesebb emlék számára a szövetséges hatalmak 1944-es klagenfurti szőnyegbombázása, amely elérte az akkori szállásuk területét, így menedékhelyen kellett megvárniuk a bombázás végét – miközben a szálloda túloldala teljesen megsemmisült. 1944 és 1949 között négy alkalommal nyerte meg az Országos Bajnokságot páros műkorcsolyában.
 
 
A 90. életévét vasárnap ünneplő Sárosi Vilmos nagypályás gyorskorcsolyaedző versenyzői pályafutása 1956-ban kezdődött és 1966-ban ért véget. A Vörös Meteor sportegyesület kétszeres magyar bajnoki bronzérmes nagypályás gyorskorcsolyázója, aki országúti kerékpárban is jeleskedett. Sportolói pályafutása befejeztével négy évtizeden át szolgálta szeretett sportágát, a gyorskorcsolyát klubedzőként, és éveken át volt Merényi József válogatott edző másodedzője, az utánpótlás csoport irányítója. A hetvenes-nyolcvanas évek statisztikai munkájából is kivette a részét, az országos rekordok nyilvántartását precízen, napra készen tartotta. Ő volt a sokszoros bajnok és csúcstartó Temesi Imre mestere és fiai, Csaba és Zoltán is a keze alatt korcsolyáztak.
 
 
 
Gál László – Laci bácsi – több, mint 20 éve töretlenül erősíti kiemelt eseményeink szervezőbizottságainak munkáját, legyen szó műkorcsolyáról, szinkronkorcsolyáról, nagypályás- vagy rövidpályás gyorskorcsolyáról, világbajnokságról, Európa-bajnokságról, vagy Világkupáról. Szakmai tudásának, precizitásának és megbízhatóságának köszönhetően kiemelt segítséget nyújt a világesemények technikai előkészületeiben, logisztikai szervezésében, lebonyolításában és folyamatos műszaki felügyeletében. A jégpálya teljes berendezéséhez, a jégkészítés előkészítéséhez, majd a bontáshoz szükséges teendőket vezetésével és iránymutatásával látja el a technikai csapat. Munkája és szakértelme elengedhetetlenül hozzájárult ahhoz, hogy a versenyeinket és a szervezőbizottság munkáját egyaránt elismerően, pozitív visszajelzésekkel méltatták. Laci bácsi nemcsak munkájának szakmai színvonalával, hanem példaértékű emberi mivoltával is sokat adott a korcsolyacsaládban. Így volt ez az elmúlt két évtized eseményei:
  • a 2004-es és a 2014-es ISU Műkorcsolya Európa-bajnokság,
  • a 2013-as ISU Gyorskorcsolya Világbajnokság,
  • a 2016-os szorosan egymást követő ISU versenyek, azaz a Junior Műkorcsolya Világbajnokság és a Szinkronkorcsolya Világbajnokság (sikeres lebonyolításához, továbbá)
  • a 2017-es Audi ISU Rövidpályás Gyorskorcsolya Olimpiai Kvalifikációs Világkupa,
  • a 2020-as ISU Rövidpályás Gyorskorcsolya Európa-bajnokság, valamint
  • a 2021-es ISU Rövidpályás Gyorskorcsolya Olimpiai Kvalifikációs Világkupa esetében is.
A fotókat Szabó Sipos Gergő/HUNSKATE Media készítette.
 
HUNSKATE Media
SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X