moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. május 31.

Elindult a Regionális Tehetség Támogató Program

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség hosszú távú sportszakmai stratégiájának részeként májusban elindult a Regionális Tehetség Támogató Program, amely a rövidpályás gyorskorcsolya utánpótlás-nevelést helyezi előtérbe.

A program célja, hogy szakmailag összefogja a kelet-magyarországi régió tagszervezeteit. Jelenleg a jászberényi bázis mellett a Szegeden, a Debrecenben, a Miskolcon és a Sátoraljaújhelyen működő tagszervezetekkel indult el az együttműködés, de más régió nehéz helyzetben lévő egyesületei számára is lehetőséget biztosít a programban való részvételre. A szövetség a tervek szerint összetartásokkal, edzőtáborokkal, versenyekkel és edzői továbbképzések biztosításával kívánja segíteni a régió tagszervezeteinek fejlődését, továbbá magasszintű sportszakmai támogatást, tudásmegosztást és az ehhez szükséges optimális infrastruktúrát biztosít számukra. Az összetartások az országos jéghelyzetre való tekintettel a nyár során Budapesten, míg a téli időszakban a legnagyobb utánpótlásbázissal rendelkező jászberényi klub otthonában kerülnek lebonyolításra.

Alapvetően ezt a Regionális Tehetség Támogató Programot azért hoztuk létre, mert azt látjuk, hogy főleg a keleti régióban van néhány erős tagszervezetünk, akik nehéz helyzetbe kerültek az elmúlt időszakban. Gondolok többek közt Szegedre, ahol kapásból két short track klubunk is van és a gerincét képezik a jelenlegi felnőtt, valamint az utánpótlás-válogatottnak is. Ezeknek a tagszervezeteknek mindenképpen szerettünk volna segítséget nyújtani, főként sportszakmai segítséget. A hosszú távú célunk az, hogy megfelelő utánpótlásbázist tudjunk biztosítani a Héraklész A-B-nek, tehát annak a junior korcsoportnak, akikből az olimpiai keret sportolói lesznek. Szeretnénk egy stabil sportszakmai hátteret biztosítani számukra, hogy amikor felkerülnek a válogatott keretekbe, már azokkal az alapokkal rendelkezzenek, amire tudnak építeni az edzők– fogalmazott Telegdi Attila, a program szakmai vezetője.

A program legfőbb hozzáadott értéke az, hogy mindenki a sajátjának érezheti. Ez azt jelenti, hogy szeretnénk egy közös tudásmegosztást kialakítani az edzők között, amiben természetesen van egy adott irányvonal, melyet követünk, de azt szeretnénk, hogy ebbe minden edző beletegye azt a tudáshalmazt, amivel ő rendelkezik és amiben ő erős, hogy ezzel is segítsük a régió többi sportolóját, valamint edzőjét. Tehát amellett, hogy a sportolókat fejlesztjük, az edzők tudásmegosztását is szeretnénk biztosítani és ezáltal a képzésüket, avagy a továbbképzésüket is. Ebbe szeretnénk a válogatott mellett dolgozó szakembereket segítségül hívni, éppen azért, hogy ezekkel a versenyzőkkel idejekorán megismerkedhessenek. Ezek azok a hosszú távú célok és a hozzáadott értékek, amitől ez a program többet adhat, mint a korábbiakzárta beszámolóját Telegdi Attila.

 

HUNSKATE Media

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X