moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. január 5.

MET konferencia és ismeretterjesztő-oktató rövidfim bemutató

Közérdeklődésre számot tartó, filmvetítéssel egybekötött konferenciát rendez a 2023-as év nyitó eseményeként január 11-én a Magyar Edzők Társasága. A központi kérdés a cukorbeteg gyerekek sportolási feltételeinek további javítása.

A Magyar Edzők Társasága a HM Sportért Felelős Államtitkársága támogatásával elkészítette a „Ha mindenki segít…” című ismeretterjesztő-oktató rövidfilmet, amely azt 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek sportolási lehetőségeinek támogatásáról szól. A rövidfilm nyilvános bemutatója 2023. január 11-én, szerdán a Gyermekdiabétesz Napján lesz a Magyar Sport Háza I. emeleti konferenciatermében. 

Sajnos az egész világon – így Magyarországon is – nő a diabétesszel élők száma. Az 1-es típusú diabétesz genetikailag kódolt, veleszületett betegség, míg a 2-es típusú elsősorban a helytelen életmód miatt alakul ki. Az 1-es típusú diabétesz már kisgyermek korban is jelentkezhet és az érintett gyermekek különleges bánásmódot igényelnek ahhoz, hogy teljesértékű életet éljenek. A Kormány 2021-ben rendeletet alkotott az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik életkörülményeinek javításáról. A rendeletben a Magyar Edzők Társasága is kapott feladatot: „A Magyar Edzők Társasága gondoskodjon az edzők számára az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek sportolási feltételeit segítő megfelelő tájékoztatók, képzési programok szervezéséről, megvalósításáról. Gondoskodjon az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek életmódjához kapcsolódó, különösen a rendszeres testmozgásra ösztönző módszereket bemutató, és a javasolt táplálkozással, speciális étrend összeállításával összefüggő szakmai előadássorozat és képzés megszervezéséről az érintett gyermekek, szüleik, valamint a gyermekekkel foglalkozó pedagógusok, sportszakemberek és egyéb szakemberek részére.”

A Magyar Edzők Társasága már a rendelet megjelenését megelőzően is foglalkozott ezzel a problémával. 2020-ban két konferencia is a diabétesszel élők sportolásáról szólt. Az egyik konferencián az OSEI szakemberei ismertették a diabétesszel élő sportolókkal kapcsolatos tudnivalókat az edzők, sportszakemberek részére, a másik konferencián pedig az orvosok mellett testnevelő tanárok és edzők, valamint diabétesszel élő sportolók is megosztották tapasztalataikat. 2021-től a Sportért Felelős Államtitkárság Támogatást ad a feladatellátásához. Ennek felhasználásával jelentett meg a „Diabéteszes gyermek a testnevelés órán és az edzésen” kiadvány, amely testnevelő tanárok, edzők és az érintett szülők részére tartalmaz hasznos ismereteket, tanácsokat. A Magyar Edző folyóirat 2022. évi első különszáma is a diabétesszel élő gyerekek sportolásával foglalkozik.

A 2022. évi támogatásból elkészült a „Ha mindenki segít…” ismeretterjesztő-oktató rövidfim, amely végig kíséri egy diabétesszel élő sportoló gyermek napját és megszólaltatja azokat a szakembereket – orvosokat, pedagógusokat, edzőt – akik segítenek a diabétesszel élő gyermeknek teljes életet élni. A film elkészítésében szakmai partnerként együttműködött a Sportos Cukorbetegek Egyesülete és a Semmelweis Egyetem 1. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikája. A rövidfilm bemutatója a Gyermekdiabétesz Napján, 2023. január 11-én, szerdán 11 órakor lesz a Magyar Sport Háza elsőemeleti konferenciatermében. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2022. január 9-én 12 óráig lehet a https://magyaredzo.hu/jelentkezes-esemenyre oldalon az űrlap kitöltésével!

https://magyaredzo.hu/a-cukorbeteg-gyerekek-sportolasi-lehetosegeinek-javitasarol-tart-a-met-konferenciat/

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X