moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. március 26.

Közel volt a továbbjutás

Jégtáncosainkért izgulhattunk a stockholmi világbajnokság pénteki napján – Yanovskaya Anna és Lukács Ádám 23.-ként végzett a 31 kettősből álló mezőnyben, így a szombati kűrben már nem találkozunk velük.

Harmadik világbajnokságán szerepelt Stockholmban Yanovskaya Anna és Lukács Ádám, akiket, lévén, hogy Anna sérülése miatt egy teljes szezont ki kellett hagyniuk, a 2019-es világbajnokság óta most először köszönthettünk újra nagy nemzetközi versenyen. Tudtuk, hogy így nem lesz könnyű dolguk, mégis igen közel volt a továbbjutás. Az emelésüket és a twizzle-sorukat is a legmagasabb, négyes szintűre értékelték, de a lépéssoruk is jól sikerült, szép kiviteli értékeket is kaptak az elemeikre. Hogy végül nem sikerült bekerülniük a legjobb húszba, az azon múlt, hogy Ádám hibázott a kötelező táncban, ez pedig sokba került, és a 23. helyet jelentette kettősünknek.

„Jó formában érkeztünk a világbajnokságra, és az összes edzésen jól teljesítettünk, az edzőink és a magunk elvárásai szerint egyaránt. De tudtuk, hogy csak színtiszta, tökéletes korcsolyázással juthatunk be a kűrbe, ami ma nem jött össze, sajnos hibáztam a kötelező tánc második részében. Ha az nincs, két-három hellyel előrébb végezhettünk volna, és elérhető közelségbe került volna a továbbjutás. A sport ilyen, ez sajnos megeshet. Köszönjük a szövetségnek, az edzőinknek, a szüleinknek és a rajongóknak a támogatást, amit kapunk tőlük. A mi szezonunk ezzel véget ért, egy nappal korábban, mint terveztük, de megyünk előre, és dolgozunk tovább” – nyilatkozta a verseny után Lukács Ádám, aki hihetetlenül drukkolt párosunknak, Chtchetinina Iouliának és Magyar Márknak, akivel szinte együtt nőtt fel.

„Anna és én is nagyon szurkoltunk, és tiszta szívből gratulálunk nekik. Mi Márkkal számtalan versenyen vettünk már részt együtt, volt, hogy nekem jött össze, neki nem, és fordítva. Most neki sikerült, aminek nagyon örülök, tudom, hogy mennyit dolgozott ezért.”

Jégtáncosaink most kapnak egy szabad hetet: Ádám ezt Budapesten tölti, míg Anna visszatér Moszkvába. De áprilisban folytatják az edzéseket, a hosszabb pihenőjükre pedig majd májusban kerül sor, mielőtt nyáron belevetik magukat az új programok elkészítésébe. „Mivel a következő szezonban a midnight blues lesz a kötelező tánc, biztos, hogy rengeteg ötletem lesz, milyen zenére korcsolyázzunk, mert nagy bluesrajongó vagyok. Nem is lesz ismeretlen számunkra ez a kötelező, ugyanis ezzel kezdtük a közös karrierünket Annával, és közel állt a szívünkhöz. Ami a kűrt illeti, arról egyelőre még nem tudok biztosat mondani, de elképzelhető, hogy megtartjuk, mert mindketten nagyon szeretjük, közel áll a stílusunkhoz.”

A világbajnokság jégtáncversenyét a ritmustánc után a küzdelmes szezont maga mögött tudó Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes Viktorija Szinyicina és Nyikita Kacalapov (Victoria Sinitsina és Nikita Katsalapov) vezeti, akiket alig több mint kétpontos hátránnyal az amerikaiak világbajnoki ezüst- és bronzérmes kettőse, Madison Hubbell és Zachary Donohue követ. De egy ponton belül ott vannak a nyomukban a harmadik helyen honfitársaik, az ugyancsak világbajnoki ezüst- és bronzéremmel rendelkező Madison Chock és Evan Bates, így igen izgalmas versenyre van kilátás szombaton.

Yanovskaya Annával és Lukács Ádámmal a kűrben már nem találkozunk, így ők Láng Júliával egyetemben az őszi pótkvalifikációs versenyen, az oberstdorfi Nebelhorn Trophyn szállhatnak majd harcba az olimpiai kvótáért.


Eredmények

További információk


HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Edea Skates

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X