moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2014. május 30.

Kósa Lajos újabb 4 évig a MOKSZ elnöke

2014_05_30_MOKSZ_kozgyules
A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség pénteki közgyűlése további négy évre megválasztotta Kósa Lajost elnöknek. Az újabb ciklusra, mely a 2018-as dél-koreai olimpiáig tart, egyhangú döntéssel kapott bizalmat a régi-új elnök.

A közgyűlés napirendi pontjai között több beszámoló, és a vezető testületek megválasztása is szerepelt.

Az elnökség beszámolóját Dr. Bathó Ferenc alelnök ismertette a megjelentekkel. Mint mondta, a tavalyi év, néhány kudarc mellett, sok sikert is hozott a korcsolyasportnak, melyre a korcsolya társadalom büszke lehet. Kiemelte, hogy a szövetség életében jelentős változások történtek. Új a MOKSZ alapszabálya, megújult a szövetség struktúrája, sportigazgatók vezetik a szakágakat, pénzügyi vezetőt neveztek ki és ügyvezető igazgató, a korábbi főtitkár, felel a szövetség működéséért. A legjelentősebb változás azonban az volt a tavalyi évben, hogy a korcsolyasport is bekerült a 16 kiemelt sportág közé. Ez azt jelenti, hogy jelentős, több száz milliós állami támogatást kap a MOKSZ sportágfejlesztésre. A szövetség 23 projektet adott be, ezeknek a szakmai kidolgozottsága, minősége mind a MOB, mind az EMMI részéről számos dicséretet kapott.

A MOKSZ egy sikeres hazai rendezésű Európa-bajnokságon van túl, melyen több, mint 21 000 néző vett részt személyesen, és 13 TV társaság közvetített. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség a 2017. évi Műkorcsolya és Jégtánc Világbajnokság rendezését is megpályázza. Az idei olimpián, immár sorban, harmadszor voltunk pontszerzők, a short trackesek révén. A pontozásos szakág nem tudott olimpia kvalifikációt szerezni, ez is az oka annak, hogy új rendszert kell felépíteni, ami rengeteg munkát és anyagi befektetést igényel. Cél, hogy a 2018-as a pjongcsangi téli olimpián egy jégtáncos pár, egy-egy női és férfi műkorcsolyázó, 1-2 gyorskorcsolyázó és 10 rövidpályás gyorskorcsolyázó képviselje hazánkat. Mint Dr. Bathó Ferenc fogalmazta, a cél érdekében a munkát nem holnap, hanem már ma el kell kezdeni.

A MOKSZ ügyvezető igazgatója, Sallak György, a januári, budapesti Műkorcsolya és Jégtánc EB-ről számolt be. Megköszönte a sok munkát kollégáinak és a teljes csapatnak, akik részt vettek a sikeres szervezésben. Elmondta, hogy kevesebb, mint egy év alatt Magyarország két világeseménynek adott otthont, tavaly márciusban a debreceni Rövidpályás Gyorskorcsolya VB-nek, majd idén, a már említett, EB-nek. A Syma Csarnokban rendezett Európa-bajnokság időzítésének az volt az oka, hogy az olimpia előtti utolsó nagy világeseményre mindig nagyobb figyelem hárul. Mint elmondta, nem volt könnyű megszerezni a rendezés jogát, hiszen olyan nagy hagyományú, profi helyszínekkel versenyeztük, mint Stockholm és Barcelona. „Szeretnénk 1988 után ismét Világbajnokságot rendezni Budapesten. Ezt sem lesz könnyű elnyerni, hiszen 2017-re, például, Szocsi is pályázik. De ha véletlenül most nem sikerül, akkor sem adjuk fel, és évről-évre megpályázzuk a rendezés elnyerését.” – mondta Sallak György.

Az EB-n egyébként 9000 adag étel került kiosztásra, és több, mint 200 önkéntes segítette a munkát. A világsztárok mellett a magyar versenyzők, a Turóczi –Major jégtáncos pár, illetve Forgó Kristóf is elnyerték a közönség tetszését. Az ISU elnöke, Ottavio Cinquanta köszönő levélben gratulált a remek lebonyolításhoz és a sikeres csapatmunkához.

A szövetség céljai között két fő terület szerepel. Az egyik az utánpótlás bázis teremtés, szélesítés, a másik az eredményesség javítása. A szövetség lehetőségei jók, de vannak olyan területek, ahol mindenképpen előre kell lépni. Ilyen a létesítmény helyzet, az, hogy kevés a szabad jégfelület, a használható jégidő. A szövetség szeretné, ha a válogatottaknak helyet adó budapesti Gyakorló Jégcsarnok mellett egy, úgynevezett, munkacsarnok is rendelkezésre állna, ahol télen-nyáron folyamatosan lehetne edzeni. Ha ez megvalósulna, akkor a Gyakorló Jégcsarnokot egy 1200 fős csarnokká lehetne bővíteni, ahol komolyabb nemzetközi versenyeket is meg lehetne rendezni. A szakmai tudás fejlesztéséhez külföldön élő szaktekintélyek hazacsábítása is szükséges.

A közgyűlésen Darázs István és Bálint Csaba sportigazgatók szakágaikról számoltak be.

A közgyűlés napirendi pontjai között szerepelt, az elnökség és a szakág igazgatók beszámolói mellett, a pénzügyi és a felügyelő bizottsági beszámoló is, melyeket a megjelentek elfogadtak. A pénzügyekről Mézes Attila pénzügyi vezető és Balika István FB elnök beszélt.

A közgyűlés utolsó napirendi pontja volt, a Szocsi után lemondott elnökség, megválasztása. Egyhangú döntéssel Kósa Lajos maradt a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke.

Az elnökséget Engi Klára, Gulyásné Sinka Erika, Dr. Bathó Ferenc, Dr. Fiák István, Orendi Mihály, Martos György, id. Telegdi Attila, Tóth Szilárd alkotják.

FB elnöknek Balika Istvánt, míg FB tagnak Bagó Terézt és Gebhardtné Skalec Évát választotta meg a közgyűlés.

/Deregán Gábor /

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X