moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. március 23.

Két debütálás, egy visszatérés

Újra együtt a világelit: egy év szünet után Stockholmban gyűlnek össze a világ legjobb műkorcsolyázói és jégtáncosai – köztük a magyar színek képviseletében Láng Júlia, Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk, valamint Yanovskaya Anna és Lukács Ádám. A március 24–27-ig tartó világbajnokság tétje pedig nem kevesebb mint az olimpiai kvóta megszerzése.

Buborékban rendezik meg a 2021-es műkorcsolya-világbajnokságot, amelyen 39 ország 184 versenyzője küzd meg az olimpiai kvótákért Stockholmban március 24. és 27. között. A koronavírus-járvány miatt elrendelt létesítménybezárások, így a jégpályák bezárása, illetve a megfertőződés és a vírus tünetei számos korcsolyázó felkészülését megnehezítették, és lévén, hogy a tavalyi világbajnokság után az idei Európa-bajnokságot és sok más versenyt is töröltek, alig akadt olyan nemzetközi esemény, ahol a legjobbak összemérhették tudásukat.

Így hát nagy talány, ki milyen formában érkezett a svéd fővárosba, de a hétfői és keddi hivatalos edzésnapokon azért már betekintést nyerhetnek ebbe a versenyzők. Igaz, hogy mivel a hotelbe való becsekkoláskor minden résztvevőn koronavírustesztet végeznek, amelyet 24 órás karantén követ, a vasárnap érkezőknek az első edzésnapot részben vagy teljesen ki kellett hagyniuk. A többség azonban már mindkét hétfői edzésen ott volt – így a mieink is, akik szombaton érkeztek a helyszínre, és vasárnap délután kapták meg a negatív teszteredményt.

Láng Júlia az első edzése után

A női mezőnyben Láng Júlia képviseli a magyar színeket – a 17 éves műkorcsolyázóért, aki első felnőtt világversenyén vesz részt, a szerda délelőtt kezdődő programban szoríthatunk, ő lép először jégre a magyar csapatból. Párosunk, Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk más partnerrel ugyan szerepelt már világbajnokságon, így, együtt ők is most debütálnak, a szerda esti rövidprogramban. Jégtánckettősünket, Yanovskaya Annát és Lukács Ádámot, akik két Európa- és világbajnokságon is indultak már egymás oldalán, a 2019-es vb után üdvözölhetjük újra világversenyen, ők pénteken futják ritmustáncukat Stockholmban.

Yanovskaya Anna és Lukács Ádám a kedd reggeli edzés után

Kvalifikációs világbajnokságról lévén szó, ahogy minden sporttársuknak, úgy nekik is az olimpiai kvóta lebeg a szemük előtt – ebből Stockholmban női egyéniben 24-et, párosban 16-ot, jégtáncban pedig 19-et lehet megszerezni.

Ami a világbajnoki címek sorsát illeti, jégtáncban már biztosan új bajnokot avatnak a hétvégén, ugyanis a négyszeres és regnáló francia világbajnok Gabriella Papadakis–Guillaume Cizeron-kettős nincs a mezőnyben, de a női műkorcsolya címvédője, az olimpiai bajnok orosz Alina Zagitova, akit utoljára 2019 decemberében láthattunk versenyezni, sem vesz részt a viadalon. A férfiaknál az egyaránt kétszeres világbajnok amerikai Nathan Chen és japán Hanju Juzuru (Yuzuru Hanyu) párharca várható az aranyéremért, míg a párosoknál a regnáló, ugyancsak kétszeres világbajnok kínai Sui Wenjingnek és Han Congnak az orosz duókkal kell megküzdenie.


Közvetítési időpontok

További információk


HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X