moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. március 25.

Egy ide, egy oda

Felemás első napot zárt a magyar csapat a stockholmi világbajnokságon: Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk bemutathatja kűrjét csütörtökön, míg Láng Júlia a 30. helyen fejezte be első felnőtt világversenyét.

Először vesz részt világbajnokságon egymás oldalán Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk, akik a verseny előtt úgy nyilatkoztak: míg 2018-ban Milánóban együtt nézték a párosok kűrjét, most együtt szeretnének bekerülni a kűrfutók közé. Ezt teljesítették is: a 18. helyen továbbjutottak, de egyéni legjobbjukat ezúttal nem tudták megközelíteni. A kezdés tökéletes volt: a pörgetett emelésükre nemcsak hogy a legmagasabb, négyes szintet kapták, a bírók is magas kiviteli pontokat adtak rá. Aztán azonban becsúszott egy komoly hiba, Márk ugyanis elesett a tripla toeloopból, majd több elemüket is meglepően alacsony nehézségi szintűre értékelték.

„Napközben nagyon izgultam, de aztán sikerült megnyugodnom. Ennek ellenére volt egy komoly hibám a programban, amivel persze sokba került. De alapvetően nem vagyunk elégedettek a pontokkal, az edzőnket is meglepte, milyen alacsony szinteket kaptunk, ki kell majd elemeznünk a programot. Szerencsére ott vagyunk a kűrben, holnap új nap jön, és nem fogjuk hagyni, hogy a mai nap érzelmei befolyásoljanak bennünket” – szögezte le Márk.

A rövidprogram után hibátlan futással a tavalyi Európa-bajnokok, az orosz Alekszandra Bojkova és Dmitrij Kozlovszkij (Aleksandra Boikova és Dmitrii Kozlovskii) vezetnek. Őket követi alig két és fél pontos hátránnyal a világbajnoki címvédő kettős, a kínai Sui Wenjing és Cong Han, akiknél a lány hibázott a szóló ugrásban, a kis bronzérmet pedig az első felnőtt világversenyén szereplő Anasztaszija Misina és Alekszandr Galljamov (Anastasia Mishina és Aleksandr Galliamov) halászta el honfitársaik, a mezőny legrutinosabb kettőse, Jevgenyija Taraszova és Vlagyimir Morozov (Evgenia Tarasova és Vladimir Morozov) elől.   

Míg páros műkorcsolyázóink számára a stockholmi első közös világbajnokságuk, addig Láng Júliának élete első felnőtt világversenye volt, aki ebből az alkalomból új ruhával készült keringős rövidprogramjára. Na meg egy új ugrássorrenddel, ugyanis korábban a tripla flip-tripla toeloop kombináció volt programja első eleme, most viszont a dupla axellel kezdett, amely jól is sikerült. Forgásait is szép pontszámokkal értékelték a bírók, de az ugráskombináció és a tripla lutz nem volt tökéletes, ahogy a lépéssorára is alacsonyabb szintet kapott a megszokottnál. Így végül a 30. helyen zárt, ami azt jelenti, hogy a pénteki kűrben vele már nem találkozunk.

„Nagyon élveztem az egész programot, fantasztikus élmény volt, hogy itt korcsolyázhattam. Átgondolt program volt, ezt az is mutatja, hogy a forgásaim mind négyes szintűek lettek. A lépéssorra csak kettes szintet kaptam, azt egyelőre nem értjük, miért. Mindenre nagyon odafigyeltem, amit Gurgen [dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója],Jera [Ipakjan Jeranjak vezetőedző] és Pati [Pavuk Patrícia, Julcsi edzője] mondott nekem az edzéseken, ők is tisztának látták minden lépésemet. Vissza kell majd néznünk, miért alakult így. Az, hogy a lutzból rosszul érkeztem, sokat számított, de hiszem, hogy minden azért történik, hogy aztán abból tanuljunk. Biztos vagyok benne, hogy az élet vissza fogja majd fizetni, és lesz még lehetőségem javítani” – nyilatkozta Julcsi a rövidprogram után.

A női versenyt nem meglepő módon az oroszok egyik üdvöskéje, az immár háromszoros nemzeti bajnok Anna Scserbakova (Anna Shcherbakova) vezeti, aki az elemeire kapott kiviteli értékeinek és komponenspontszámainak köszönhetően két, tripla axelt ugró versenytársát is maga mögé tudta utasítani, és a mezőnyben egyedüliként került 80 pont fölé. A japán Kihira Rika (Rika Kihira), akinek a tripla axeljébe és az ugráskombinációjába is belekötött a technikai panel, nem egész két ponttal, de az oroszok legidősebb versenyzője, a 2015-ös világ- és Európa-bajnok Jelizaveta Tuktamiseva (Elizaveta Tuktamysheva) is csak alig több mint két ponttal marad el tőle az első nap végén.

Csütörtökön párosunkért szoríthatunk, a tét az olimpiai kvóta – Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk 18:32-kor futja a kűrjét, amelyet az Eurosport 1-en és az m4sport.hu-n is közvetítenek.


Eredmények

Közvetítési időpontok

További információk


HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Edea Skates

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X